Oldalak

2017. márc. 2.

Perecet pereccel!

Ja, nem is :-)
Perecet roppanós retekkel, friss fejes salátával :-)
Annyira ki voltam éhezve a zöldekre, hogy reggelire ez került a tányérra, frissen sült sós perec zsenge retekkel, ropogós fejes salátával, zöld hagymával. Két perec mellé eltüntettem egy egész fejes salátát. Lehet, egy barika veszett el bennem :-)


Sós perec

hozzávalók - 16 db

50 dkg liszt
2,5 dl tej
0,75 dl olaj
2,5 dkg friss élesztő
1 ek cukor
1/5 ek só

1 tojás (vízzel vagy tejjel elkeverve) a kenéshez

hozzávalók - kence a tetejére

1 ek liszt
1/2 ek só
víz, csak annyi, hogy sűrű palacsintatészta állagot kapjak


A tejből fél decit megmelegítek az egy evőkanál cukorral, belemorzsolom az élesztőt, hagyom felfutni.

Tipp: a folyadék, amiben az élesztőt felfuttatom, legfeljebb langyos/éppen csak meleg lehet, a túlságosan meleg folyadék megöli az élesztő gombákat.

Dagasztó tálba mérem a lisztet, ráöntöm a tejet és az olajat, beleszórom a sót, majd rákanalazom a felfuttatott élesztős tejet. Fényes, hólyagos, jó állagú tésztát dagasztok. Letakarom és nagyjából 35-40 percig kelni hagyom.
A rugalmas állagú, nagyon jól kezelhető tésztát munkalapra szedem (nem kell lisztezni, esetleg picit beolajozni a lapot, de az sem feltétlenül szükséges), kicsit átgyúrom, majd 16 részre vágom. A tésztadarabokat egyenként kigömbölyítem, és letakarva néhány percig pihenni hagyom. Azért pihentetem, mert így könnyebben, szebben lehet utána formázni.
A sütőt 200 fokra melegítem, két tepsibe sütőpapírt szabok.
A tésztadarabokból egyenként nagyjából 30-35 cm hosszú kígyókat sodrok, majd tetszés szerint csavarva-tekerve, a tepsibe teszem. Két tepsivel szoktam sütni, 8-8 db perecet sorakoztatok egybe.
A megformázott pereceket nem kelesztem, csak annyit pihentetem, amíg a sütő felmelegszik.
Mielőtt a lerbe tenném, a pereceket lekenem a felvert (esetleg vízzel vagy tejjel hígított) tojással.
Amint a teli tepsiket a sütőbe tolom, a ler hőjét visszaveszem 175 fokra. Légkeveréses sütőben sülnek, így két tepsit egyszerre tudok betenni, félidőben megcserélem őket, összesen 20-25 percet sülnek.
Amíg a perecek pirulnak, egy evőkanál lisztet és félszer ennyi sót kevéske vízzel simára, sűrű palacsinta tészta állagúra keverek.
A megsült perecekkel teli tepsiket kiveszem, a forró perecek tetejét megkenem a sós kencével és 1-2 percre visszatolom a sütőbe.
A kész pereceket rácsra kapkodom, hűlni teszem és "még forró!" felkiáltásokkal igyekszem elhessegetni kiscsaládom tagjait az illatos, ropogós finomságok mellől.
Legalább annyi ideig, amíg a frissen sült sós perecek az asztalra kerülnek :-)

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: