Oldalak

2014. dec. 17.

Modelling vagy plasztik csokoládé

A fekete-arany fehér torta volt az első, amihez csokigyurmát készítettem, egy tortamagazinból lestem a receptet. Pontosabban, több helyen is láttam csokoládé gyurma receptet, de nekem a magazinból ellesett vált be a legjobban.

Rózsa fehércsokis modelling csokoládéból

Gyúrtam már fekete- (ét, min. 65%) és fehércsokoládéból is. Mindkettő bevállt, bár a fehércsokis változat kicsit lágyabb, hosszú távon kevésbé alaktartó.
Megszerettem ezt a csokoládéból és mézből készült gyurmát, nagyon kellemes állagú lesz, jó vele dolgozni és szép dolgokat lehet készíteni.
Az első csokigyurma rózsákhoz képest, ÉAnyám születésnapjára 15 szirmos rózsákat pöndörgettem és sikerült egy csak fehércsokoládés rózsát is készítenem, ami három napnál tovább is szépen megmaradt.

Csokoládé masni

A csokigyurma egyik titka, hogy ha étcsokiból készítem, akkor legalább 65%-os csokoládé kell hozzá. Én általában 70%-75%-os csokoládéval dolgozom.
Kíváncsiságból kipróbáltam alacsonyabb kakaótartalmú étcsokival is. Az 52%-os BOCI étcsokival működik a modelling csoki massza, de kevesebb mézet használtam.
A fehércsokinál mindegy, hogy milyet választok és a méz sem meghatározó, a csokigyurmához leggyakrabban vegyes virágmézet használok, az akácmézet inkább más sütibe, mézesbe teszem. Esetleg csak úgy, kanállal elnyalakodjuk a gyerekekkel :-)

Rózsa étcsokoládés modelling csokiból

Másik titok a sok-sok papírtörlő és a türelem :-), hogy a csoki-méz keverékéből minden felesleges nedvességet kigyúrjak, felitassak. Étcsokoládénál sokkal kevesebb a kigyúrandó nedvesség, mint a fehércsokoládés gyurmánál, ahol nemes egyszerűséggel fél csomag papírtörlőt is el tudok használni.

Kála szalagos masnival

A csokigyurmát, más néven modellező vagy modelling vagy plasztik csokoládét, legalább egy órával, de még inkább egy nappal felhasználás előtt el kell készíteni. Ezért általában nagyobb adagot szoktam begyúrni, és amit nem használok el, több réteg nylon zacskóba tekerve, a hűtő alsó fiókjában tartom. Felhasználás előtt fél-egy órával a konyhapultra veszem, esetleg néhány mp-re mikróba teszem.
Kála

Modelling (plasztik) csokoládé
mézes csokigyurma fehér- és fekete csokiból

hozzávalók

fekete csokigyurma: 30 dkg csokoládé (legalább 65%-os, de inkább 70-75%-os) +  150 gr méz
* amikor 52%-os BOCI étcsokit használtam, csökkentettem a méz mennyiséget, így 52%-os étcsoki esetén 30 dkg csokoládé + 80 gr méz kell, a többi ugyanaz
fehér csokigyurma: 30 dkg csokoládé +  75 gr méz

A modelling csokihoz kerámia vagy műanyag edényt használok, a fémedénybe beleragadna.

Csokoládé és méz
A fehér- és étcsokit külön-külön, vízgőz fölött megolvasztom. A kimért méz adagokat mikróban felforrósítom és a vízgőzről levett, megfelelő, felolvasztott csokihoz ömtöm.

Az olvasztott csokihoz öntöm a folyóssá melegített mézet
Fakanállal keverem a mézes-csokis egyvelegeket, amíg egynemű, kezelhetően meleg masszát kapok.

Még nem teljesen homogén, de alakul
Így lesz egyre inkább összeálló
Lassan hűl annyira, hogy kézzel is gyúrhatom





Amikor már kézzel meg tudom fogni, a masszákat kiveszem az edényből és lapítón (vagy a konyhapulton), kézzel gyúrom tovább.
 

 Elég sok nedvességet kigyúrok a plasztik csokikból, főleg a fehércsokoládés masszából.
A felesleges vizet papírtörlővel itatom fel. Sok-sok papírtörlővel. Vagy egy erre rendszeresített konyharuhával.
A fehércsokis masszából több nedvességet kell kinyomkodni.
Alakul :) A kis műanyag edényben az eddig lekanalazott felesleges nedvesség
A kész csokigyurmákat folpackba (nylon zacskó) tekerem és legalább egy órára, de inkább éjszakára hűtőbe teszem. Felhasználás előtt kb egy-fél órával kiveszem majd a hűtőből. Ha még így is nagyon kemény, levágok egy nagyjából akkora darabot, amivel éppen dolgozni akarok és 3-4 mp-re mikróba teszem.
Modelling csokoládéval lehet tortát burkolni, itt éppen egy Eszterházy tortát
Itt egy Manapó szülinapos túró-rudi tortáját rejti az étcsokoládéból gyúrt csokigyurma
Mindkét fajta modelling csokit étkezési keményítővel éppencsak megszórt, sima felületen átgyúrom. Ezután lehet nyújtani (szintén étkezési keményítőn), formázni.

Masni szalaggal
Fekete & fehér, rózsa & kála
A plasztik csokihoz érdemes kesztyűs kézzel nyúlni - nem háztartási gumikesztyű, az túl vastag, hanem patikában is kapható vékony latex kesztyű.

ÉAnyám szülnapi tortája 15 szirmos csokirózsákkal
 Így nem lesznek rajta ujjlenyomatok (kivéve, ha a kesztyű ujja kiszakad és nem veszem észre ...), a kész művet fényesebbre lehet simogatni.

Itt nem vettem észre, hogy elszakadt a gumikesztyű
 A modelling csokoládéval lehet tortát burkolni, vagy lehet díszítésre - virágokhoz, masnikhoz - használni.
Minden plasztik csokoládé
 Kis türelemmel látványos és hosszú távon is alaktartó tortadíszt lehet készíteni belőle.


Tarkabarka csokigyurmához elnagyzoltan összedolgozok egy kis fekete- és fehér csokigyurmát. Így születtek a tarka rószák is.
Ezen a tortán a burkolat és a díszítés is modelling csokiból van



Jó gyurmázást ! :-)

9 megjegyzés:

Reka0011 írta...

Szia! Vettem a bátorságot , és mint kezdő cukrász kipróbáltam a fehercsokibol készült plasztik csoki kesziteset. Valami elképesztő! Olyan szepen kivált belőle a felesleges zsiradék es folyadék,szinte lelehetett önteni róla, a többit meg nagyon szepen letudtam itatni róla,szorgosan átgyúrtam többször is es nagyon tetszik a végeredmény! Köszönöm a receptet! :)

Garffyka írta...

Szia Réka! Nagyon örülök, hogy kipróbáltad a készítését és, hogy bevált a plasztik csoki recept! Nekem azóta nagy kedvencem :) Köszönöm szépen a visszajelzést! :)

Tokai Timea írta...

Szeretném megkérdezni hogy hogy lehet színezni? Vagy mikor kell a színt bele tenni? Köszönöm

Névtelen írta...

Szia Tímea! Bár még nem próbáltam, úgy gondolom, igen, a fehér csokisat lehet színezni. Én csokoládéhoz való ételszínezéket használnék és akkor tenném hozzá, amikor vízgőz fölött elkezdem olvasztani a csokit. Ha kipróbáltad, kérlek, írd meg a tapasztalataid. Köszönöm! :-)

Névtelen írta...

Szia!
Egy 60x30 cm-es torta bevonásához körübelül mennyi modellező csokira van szükség?

Garffyka írta...

Szia! Ha jól emlékszem, a 24 cm-s formában készített Eszterházy torta burkolásához 2 adag fehér csokisat gyúrtam. Maradt meg belőle, de több kell, mint amennyi végül a tortára kerül, mert a szép burkoláshoz, ránctalanításhoz nagyobbra kell nyújtani, mint a burkolandó torta. Mint a marcipán burkolásnál. Remélem, sikerül a tortád :-) Garffyka

Névtelen írta...

Köszi!
Szerinted a 60x30 as tortához azért kell 2 kg csoki?

Garffyka írta...

Szia! Ha egészen őszinte akarok lenni, nem tudom, mert ekkora tortát még nem burkoltam modelling csokival; de úgy gondolom igen, 2 kg csokiból gyúrhatsz modelling csokit ekkora tortához. Én biztos nem egyszerre dolgoznék fel ennyi csokit, mert nehéz lenne ennyi anyagból alaposan kidolgozni a felesleges nedvességet. Ami megmaradt burkolás után, alaposan becsomagolva eláll a hűtőben.

Fulmer Ęva írta...

Szia Tímea! Szeretném megkérdezni, nem puhul meg hamar, ha a tortára kerül? Pl. a rózsaszirom nem konyul le? Én egyszer úgy jártam! Mi lehetett az oka? Nem volt jó a csoki minősége? Köszönöm, ha válaszolsz! Üdvözlettel: Fulmerné, Éva