Oldalak

2014. dec. 19.

Fekete-arany fehér torta - csokoládé kívül-belül

Kedves Olvasóm kérte, hogy írjam le a fekete-arany fehér torta receptjét, Édesanyja születésnapjára szeretné elkészíteni.

A fekete-arany fehér torta egy csupa csoki torta, ráadásul ez volt az első modelling csokis tortám.

A tésztájához a 2. kedvenc tortalap piskótát használtam, kakaósan. A krém egy tejszínes-csokoládés, ütős, de mégsem nehéz, nem zsíros krém. Burkolás és díszítés étcsokoládés plasztik csoki és olvasztott, formába öntött fehércsoki. Az egyetlen, ami nem csokoládé az a cukorfátyol.
Ahogy mondták, nagy sikere volt :-)


Tejszínes-csokikrémes csokoládé torta

hozzávalók - tészta (26 cm-s formához)

3 tojásból a 2. kedvenc tortalap, kakaósan

hozzávalók - krém

4 dl folyékony habtejszín
100 gr étcsokoládé - legalább 65%, de inkább 70-75%-os
1 ek barna cukor (elhagyható)

hozzávalók - burkolás, díszítés

modelling csoki étcsokoládéból
200 gr fehércsokoládé
cukorfátyol
ehető ragasztó
Wilton aranypor
kakaós alap vajkrém (1:1 porcukor-vaj, 50 gr porcukorhoz 1 ek cukrozatlan kakaópor)

A krémmel kezdek, mert legalább egy napot (éjszakát) kell hűtőben állnia.
Felforralom a tejszínt, beletördelem az étcsokoládét, hozzáadom a cukrot és addig főzöm kevergetve, alacsony lángon, amíg a csokoládé és cukor teljesen felolvad. Leveszem a tűzről, letakarom. Mikor teljesen kihűlt hűtőbe teszem. Legalább egy éjszakát kell hűtőben állnia.
A csokoládés tejszínt akkor veszem ki a hűtőből, mikor a már megsült, kihűlt piskótát szeletekre vágtam.
A jól lehűtött krémet kézimixerrel, alacsony fokozaton kezdem el felverni. Nagyjából 4-5 perc múlva - végig a kézimixer alacsony fokozatán - egy nagyon jó állagú, jó tartású, de nem túl tömény krémet kapok. Miközben a krémet felverem figyelem az állagát, nem szabad túlverni, mert a csokoládéban lévő zsiradék kicsapódhat és akkor trutyi lesz, nem krém.

Amikor a krém, még folyékony állapotában, már a hűtőben van, a modelling csokival (plasztik csoki, csokoládé gyurma) folytatom, mert annak legalább egy órát kell hűsölnie, de ha többet áll a hűtőben, nem árt neki.
Így csinálom.


Amikor a félkész krém és a csokigyurma is a hűtőben van, jöhet a piskóta.
26 cm-s formához 3 tojásból készítek tésztát, kakaósan.
Így csinálom.

A torta összeállításához a kihűlt piskótát három szeletre vágom.
Az alsó szeletet megfordítva (ami süléskor alul volt, az most felülre kerül) tálaló tálcára teszem. Hogy ne a tálcát maszatoljam a továbbiakban, körben a piskóta szelet alá sütőpapírt csúsztatok be. Ez védi a tálcát amíg töltöm, burkolom, díszítem a tortát, és ha már nincs rá szükség, laza mozdulattal ki lehet húzni.

Előveszem a még folyékony krémet a hűtőből és a kézimixert alacsony fokozaton járatva, néhány perc alatt jó tartású habot-krémet verek belőle. Vigyázok, hogy ne verjem túl.
A kész krémet kétfelé osztom, felét az alsó piskóta lapra kenem.
Jöhet a második piskóta lap, a második adag krém, végül a harmadik szelet tésztával lefedem.
Lazán letakarom és legalább egy órára visszateszem a hűtőbe.


A fehércsokoládét megolvasztom: felét vízgőz fölött olvasztom, nem hevítem túl, amikor már felolvadt, leveszem a gőzről, belekeverem a másik felét (apróra vágva) és addig kevergetem, amíg egynemű masszát kapok.
A fehércsokoládéból készült formákhoz papírboltban vásárolt, eredetileg gipszhez való kiöntő formát használtam. Nem kentem ki semmivel, csak a langymeleg fehércsokit beleöntöttem, hagytam megszilárdulni, majd óvatosan kipattintottam, aranyporral átkentem.

A rózsákat a modelling csokiból formáztam - ezek voltak az első csokirózsáim -, majd egy kis Wilton aranyporral áthúztam.

A csipkéhez cukorfátyol anyagot és csipkeformát használtam, sajnos szabad kézzel (még) nem tudok ilyen szép, szabályos csipkét rajzolni.

Kikeverem a burkoláshoz a kakaós alap vajkrémet. Azaz 50 gr porcukrot, 50 gr puha vajat és 1 ek cukrozatlan kakaóport habosra keverek.
A betöltött, de még meztelen tortát előveszem a hűtőből és körben bekenem a kakaós vajkrémmel, 2 ek-nyi vajkrémet félreteszek a díszek ragasztásához. A torta oldalát, tetejét is bekenem, ha vannak esetleg egyenetlenségek, a vajkrémmel szépen ki lehet simítani. Legalább fél órára ismét hűvösre teszem az egyre inkább alakuló tortát.

Átgyúrom és étkezési keményítővel vékonyan megszórt munkalapon kinyújtom a hűtőből fél órája kivett plasztik csokit. Ha még mindig túl kemény lenne, 2-3 mp-re mikróba teszem, azután gyúrom, nyújtom.
A csokigyurmát akkorára nyújtom, mint 2-szer a torta magassága + az átmérője + még 4-5 cm (a fölösleget levágom, de ennyi kell, hogy a kinyújtott platszik csokit szépen a tortára tudjam simítani).
A kakaós vajkrémmel bekent tortát előveszem a hidegről, éppencsak nedves kézzel átsimítom a vajkrémet, majd beburkolom a kinyújtott csokigyurmával.


A csokoládé díszeket a korábban félretett vajkrémmel ragasztom a tortára, a cukorfátyolt ehető ragasztóval rögzítem.
Utolsó mozzanatként kihúzogatom a sütőpapír csíkokat a torta alól.

Voilá, kész is :-)

Jó étvágyat !


Nincsenek megjegyzések: