Oldalak

2014. máj. 18.

"Szegény gyerekek"


- Mit szeretnétek reggelizni?
- Kását!

OK, akkor legyen kása. Magamat ismerve nem lepődtem meg, hogy ismét nem a könnyebbik végét fogom a dolgoknak :) Kása, de ...
... a fele gríz-fele apróra darált zabpehely kását a méz mellett most egy kis levendulás cukorral bolondítottam, és még forrón szilikonformába kanalaztam.
Kihűlés után a megdermedt kását kifordítottam a formából, az ízeltlábúak tetejét áthúztam egy kevés írókával és megszórtam színes cukorral.
Reggeli közben azon viccelődtünk, nagy szemekkel hitetlenkednének a játszótársak, ha Tücsi és Manó elmesélnék, hogy nekik szegényeknek reggelire csak néhány színes bogár és egy-egy termetesebb pillangó jutott.

Legközelebb nem írókával fogom áthúzni a kihűlt, formából kiborított kását, hanem egy kevés olvasztott fehér csokival. A képeken látszik, hogy a szilikonformában kihűtött kása sima felületéről az íróka egy része viszonylag hamar legyalogolt.
Viszont finomnak nagyon finom és egy újabb kis trükk a vicces tálaláshoz :)

A csak zabpehely kását eddig nem sikerült megszerettetni a gyerkőcökkel, de ezt a fele-feléből főttet szeretik. Azért lett Tücsi kása, mert mikor először főztem ilyet, Tücsike lelkesen segített adagolni, keverni.



Tücsi kása

hozzávalók

1 dl gríz (búzadara)
1 dl apróra darált zabpehely
6,5-7 dl tej
4 bő ek méz
1 ek levendulás cukor

kevéske olvasztott fehércsoki
színes szórócukrok

A tejet lábosba öntöm, belekeverem a levendulás cukrot és a mézet. Mikor forrni kezd, lehúzom alatta a tüzet és kevergetés mellett, vékonyan belecsorgatom a gríz-zabpehely elegyet.
Alacsony lángon, ovális habverővel keverve, addig főzöm, míg szépen besűrűsödik 10-12 perc). Még két percig poszogtatom, majd félrehúzom. Kész.
A szilikon formát kifújom formaleválasztóval.
Beleöntöm a még forró kását, majd egy folpackkal (vékony, átlátszó nylon zacskóval) lefedem, hogy a formába öntött kása teteje hűlés közben ne bőrösödjön.
Mikor teljesen kihűlt, kifordítom a formából a hideg kását.


Megolvasztok kevés fehércsokit.
Tányérra rakosgatom a kásabogárkákat és pilléket, tetejüket bevonom az olvasztott fehér csokival, majd megszórom színes cukorral.
Tálalom.
Mosolyogva bezsebelem a hűhákat és a dícséreteket :)


Jó étvágyat !

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Nálatok csodajó dolog gyereknek lenni :-)))

Garffyka írta...

A gyerekek szerint nekünk van szerencsénk velük :D