Oldalak

2014. márc. 7.

Mézesbödön virágos réten


Avagy a megosztott torta története :)
Sok évvel ezelőtt, egy fagyos, hideg, havas napon, február végén Prágából készültem hazafele, már a reptéren voltam, már beszálláshoz sorakoztunk, mikor a földi személyzet jelezte, hogy a budapesti repteret - akkor még Ferihegy :) - lezárták, lévén az állandó havazás és szélfúvás miatt nem tudják garantálni a tiszta kifutópályákat. :(
Szomorúan hívtam fel Manapót és Manót és letörten mondtam, hogy ne várjanak estére. Fél óra múlva Manapó visszahívott, elmesélni, hogy Manó kabátot, hótaposót vett és kereste a kis lapátkáját, mondván "édesapa, majd mi letakarítjuk azt a repülőpályát, hogy édesanya tudjon hazajönni!" :)
Ahogy a prágai reptéren toporogtam, azon tűnődve, itt éjszakázzak vagy keressek valami közeli szállodát, egyszercsak valaki megrángatta a kabátom alját. Lenéztem és egy kicsi, sárga, piros pólót-köpenyt viselő, szomorú alakot láttam. Felemeltem, zsebre tettem, onnan kikandikálva elmesélte, hogy fázik, egyedül van és magányos, mert nincs gazdija. Aztán bemutatkozott, Micimackó, de a gazdijának és barátainak - ha lesznek - csak Mici.
Mici a mai napig az elsőszámú, feltétlen kedvenc plüss szerepét élvezi és ő is hűséges társa gazdijának, Manónak.
Két éve Manó azt kérte, legyen Micinek is szülinapja. Olyan igazi, tortával, szülinapi dallal, ajándékkal. Azóta február végén-március elején megünnepeljük Mici szülinapját :) Tortával, szülinapi dallal, ajándékkal - természetesen az ünnepelt, Mici is kap ajándékot :) -, s Manó is, mert nálunk az a szokás, bárkinek is van szülinapja, kis meglepetés ajándékot mindenki kap. Még "precends" is volt, hiszen négy évvel ezelőtt az akkor egyéves VW kisbuszt ünnepeltük a Fillmore tortával :)

Oncsáót, a rózsaszín, szárnyas unikornist Tücsike egyik kedvenc rajzfilm figurájáról nevezte el :)
A kis unikornis kevésbé hányatott sorsú, mint Mici, de biztosan ő is sokkal jobban szeret itt lenni, szerető, kényeztető, ölelgető gazdija mellett, mint egy játékbolt polcán, társasággal, ám mégis magányosan ücsörögni.
EM2, azaz Mici2, azaz Tücsike Micije is egy játéküzletből érkezett. Ő egy lustácska Mici, kedvenc időtöltése hason heverészni és piros pólóba bújtatott hátát pihepuha párnaként Tücsinek felajánlani.

A február végi-március eleji plüss szülinapon Mici, EM2 és Oncsáó osztoznak :) Mivel a kis unikornis tavaly év derekán érkezett, az egy évvel ezelőtti tavaszi szülinapon Micit és EM2-t köszöntöttük :) Idén Mici mellett Oncsáó foglalt helyet a torta mellett :)
Szerencsére a plüssök nem vesznek össze, ki legyen az ünnepelt :)

A tavalyi és tavaly előtti tortákat is úgy készítettem, hogy a tésztában és/vagy a krémben legyen méz, hiszen a Micik köztudottan sok mindent szeretnek, de főleg a mézet.
Az idei tortába, a pihekönnyű diós piskótalapok közé, kétféle krém is került, mindkettőt mézzel édesítettem. Az sötéten aranyló, illatos narancsvirág méz remekül illett mind a hófehér tejfölös krémhez, mind a túrós charlotte féle krémhez. A "rét" lapjaihoz a zebra torta tésztáját használtam három tojásra átszámolva, míg a mézesbödönhöz piskótalapot sütöttem, szintén dióval bolondítva.
Tulajdonképpen két torta sült: diós piskóta mézes tejfölös krémmel és mogyorókrémmel megkent diós piskólap mézes-túrós krémmel charlotte formában. :)

Az ünnepeltek :) és a torta

Mici-Oncsáó torta
Mézes tejföl- és túrókrémes diós piskóta

hozzávalók - a "réthez"

tészta
3 tojás
10 + 5 dkg porcukor
0,75 dl víz
1,5 dl olaj
22,5 dkg liszt >> ebből a mennyiségből tojásonként egy púpozott eknyi lisztet darált dióval pótolok
1 kk rum aroma
3/4 cs sütőpor

krém
2*80 dkg tejföl, alaposan lecsepegtetve
6 ek méz
7 lap zselatin + 7 ek tej
1 narancs héja
2 dl habtejszín + 1 ek porcukor

burkolás
alap vajkrém (1:1 vaj+porcukor habosra keverve)
marcipán
ételfesték (Wilton, levél- és mohazöld keveréke)

 hozzávalók - a "mézesbödönhöz"

tészta
5 tojás
5 ek cukor
3 ek liszt
2 ek darált dió
1 kk rum aroma
mogyorókrém

krém
50 dkg túró
5 ek méz
1 narancs héja
1 dl habtejszín + 1 csapott ek porcukor
6 lap zselatin (1 cs) + 6 ek tej

burkolás
alap vajkrém
marcipán
ételfesték (Wilton, kék, sárga)

 A tejfölös krémmel kezdem, hiszen, hogy igazán jó legyen, a tejfölnek (mégha háztáji is) legalább egy napot, ideális esetben két napot csepegnie kell. Műanyag szitába borítom a két nagy doboz tejfölt, hűtőbe teszem, néhányszor átforgatom.
Egy nappal a debütálás előtt megsütöm az alsó tésztát (rét, zebra torta tésztája).
Ehhez a tojásokat kettéveszem. A tojásfehérjékből és 5 dkg porcukorból kemény habot verek.
A lisztet és a sütőport átszitálom, hozzáteszem a finomra darált diót.
A tojássárgákat kissé összekeverem a vízzel, olajjal, 10 dkg porcukorral és rum aromával.
Kanalanként beledolgozom a lisztes keveréket, majd a kézimixer legmagasabb fokozatán keverem 3-4 percig, míg a tészta láthatóan világosodik és szépen levegősödik.
Fakanállal óvatos, de határozott mozdulatokkal forgatva, a sárga masszához dolgozom a kemény tojásfehérje habot.
Az alján kikent, liszttel megszórt tepsibe simítom a tésztát és 170 fokon, nagyjából 20 perc alatt aranyszínűre, illatosra sütöm (tűpróba). A kész sütit néhány percig a tepsiben pihentetem, majd rácsra borítom, és így hűtöm.

Jöhet a piskótalap.
Ehhez az öt tojást keverőedénybe ütöm (nem kell szétválasztani), hozzáadom a cukrot. A kézimixer legalacsonyabb fokozatán kezdem keverni, öt percenként kapcsolok nagyobb fokozatra, legalább 15, de inkább 20 percig keverem az egész tojásokat a cukorral. A massza kivilágosodik és szépen megnő.
Átszitálom a lisztet és a sütőport, hozzáteszem a finomra darált diót.
A halványsárga, tojásos masszához öntöm a rum aromát, majd finom keveréssel, kanalanként beledolgozom a lisztes mixet.
Egy nagy gáztepsibe sütőpapírt terítek, elsimítom rajta a piskótalap tésztáját és 175 fokon 8-9 perc alatt készre sütöm (tűpróba).
Amíg a tészta a lerben ücsörög, előkészítek egy sütőrácsot, ráterítek egy nagyméretű, tiszta és száraz konyharuhát. Kezem ügyébe készítek egy kevés hideg vizet.
A kész piskótalapot tepsistől kiveszem a sütőből, majd a lapot, a sütőpapírral megemelve a rácsra terített konyharuhára fordítom. A sütőpapírt (ami most már felül van) megspriccelem-kenem kevés hideg vízzel, majd lehúzom a tésztáról. A konyharuha segítségével szorosan feltekerem a piskótalapot. Fél percig így hagyom, majd kitekerem, feltekerem a másik oldalról is, újabb fél percig hagyom így, kitekerem, majd ismét feltekerem az első irányból és most már kihűlésig így hagyom. Teljes kihűlés után kitekerem, megkenem mogyorókrémmel és ismét feltekerem. Azért gyötröm szegény piskótalapot, hogy a kihűlés utáni kitekerésnél-megkenésnél-feltekerésnél biztosan ne törjön meg.

kicsit előreszaladva az időben, a már kész torta

A tésztákkal kész vagyok, a tejföl már egy napja csöpög és szépen sűrűsödik és még mindig egy nappal a debütálás előtt vagyok.
A mézesbödön mézes-túrós krémjén a sor.
A túrót keverőtálba teszem, rákanalazom a mézet, ráreszelem a narancs héját, majd kézimixerrel alaposan összedolgozom. Mi szeretjük, ha apró túródarabok maradnak a krémben, ezért nem szoktam előtte szitán áttörni a túrót.
Kis lábasba teszem a pár evőkanálnyi tejet (zselatin laponként egy eknyit), beleteszem a zselatin lapokat, majd egészen kis tűzön, szorgos kevergetés mellett felmelegítem a tejet és teljesen egyneművé keverem a lapokkal.
A zselatinos tejet a túrós elegyhez öntöm, közben kézimixerrel folyamatosan keverem, hogy a még meleg zselatin ne darabosodjon be a hideg túróban.
Alaposan lehűtött habtejszínből és egy eknyi porcukorból kemény tejszínhabot verek. Ezt fakanállal, két részletben a túrós masszához forgatom.
A mogyorókrémmel megkent piskótatekercset félcentis szeletekre vágom.
Egy nagyobb és egy kisebb edényt kibélelek folpackal (vagy vékony nylon zacskóval). Azért használok két edényt, mert a nagyobbik lesz a mézesbödön alólról középig, a kisebbik edénykében, piskótalappal körbefogva kidermesztett túrós krém adja majd a mézesbödön felfele kicsit szűkűlő száját. Érdemes kisakkozni az edényeket, hogy a két edény szája ugyanakkora vagy legalábbis közel egyforma nagy legyen, hiszen a kisebbiket majd a nagyra fordítom.
A kibélelt edényeket szorosan kirakom a piskótatekercs szeletekkel, igyekszem, hogy ne maradjon rés a szeletkék között, igen, a cél érdekében kicsit megnyomorgatom a szeleteket, mint a rossz szobrász, aki a modellt alakítja a kifaragott szoborhoz :)
A tejszínes túrókrémet elosztom a két edénykében, időnként megpaskolom az edények alját, hogy ne maradjon levegő a túrókrém és a piskóta között.
A folpack/nylon zacskó túllógó részeit visszahajtom a krémre (befedem). Keresek valamit, ami pont akkora, mint az edények szája (nálam parafából kerek edényalátét), ráteszem a letakart edényekre, majd némi súlyt egyenletesen elosztva a felületén, lenyomtatom (pl fél zacskó szárazpaszuly, lencse, zacskóstól :)
A két edényt a hűtőbe teszem, legalább 3-4 órát hűlnie kell, hogy a túrókrém szépen összeálljon és a mézesbödönöm ne essen darabokra.

Már csak a tejfölös krémet kell elkészítése, diós piskótával való rétegezése és az egész legkevesebb 3-4 órás hűtőztetése van köztem és a burkolás-díszítés között. Haladok :)
Az alaposan lecsöpögtetett tejfölt keverőtálba kanalazom.

Tipp: Ami kicspögötött belőle, nem dobom ám ki. Visszaborítom a szitába, kicsit kevergetve 3-4 perc alatt újra átcsöpögtetem, majd a szitában visszamaradt tejfölt (lényegesen hígabb ugye, mint a krémhez használt) felhasználom pl főzelékhez, leveshez - konkrétan szárazpaszuly levest ízesítettem vele.

 A tejfölhöz teszem a mézet és a reszelt narancshéjat, összekeverem.
A zselatinlapokat a kevéske tejbe teszem, lassú tűzön, kevergetés mellett egyneművé melegítem, olvasztom, kutyulom. A tejfölhöz csorgatom a felolvadt zselatint, közben szorgalmasan forog a kézimixer.
Az alaposan lehűtött habtejszínből és a porcukorból kemény habot verek, majd ezt is a tejfölhöz forgatom, már fakanállal.
Az eddigre teljesen kihűlt diós piskótát két egyforma vastag lapra vágom, ehhez a tetejéből egy vékony lapot le kell szelnem, ez pont jó lesz majd a bödönhöz.
És, ahogy felénk mondják, itt ugrik a majom a vízbe, ugyanis nincs téglalap alakú, lekapcsolható oldalú tortaformám. Viszont a tejfölös krém jelen állapotában nem elég kemény, hogy támasztó oldalfalak nélkül szépen megállana a két piskótaszelet között. Azt nem akarom megkockáztatni, hogy csak simán a sütőtepsibe rétegezem és dermedés után kifordítom, mert mi van, ha elcsúszik. Szóval, improvizálok. Vágok két akkora lap sütőpapírt, hogy a téglalap alakú tepsi alját-oldalát mindkét irányba (hosszába, keresztbe) befedje és 5-8 cm-vel túllogjon. A két sütőpapírt a tepsibe simítom, a sarkoknál simára igazgatom.
Ebbe a kibélelt tepsibe teszem az alsó piskótalapot, egyenletesen elsimítom rajta a tejfölös krémet, majd beborítom a másik tésztalappal. Kicsit lenyomkodom, konyharuhával és egy folpackkal letakarom (hogy ne száradjon, amíg a krém dermed), majd hűtőbe teszem.
Igen, a torta előtt a hűtő két polcát kiürítettem, hogy legyen elég hely a rétnek és a bödönnek :)

kockás terítő a zöld réten :)

Mivel időben vagyok, még mindig egy nappal tálalás előtt és a szülinapot csak délutánra tervezzük, mind a tejfölkrémes, mind a túrókrémes tepsit és edénykéket a hűtőben hagyom éjszakára is.
Másnap kora reggel kiverem az alap vajkrémet, azaz 1:1 részben puha vajat és átszitált porcukrot kihabosítok.
Begyúrom a marcipánt a kívánt színekre, megformázom a virágokat, bödön füleket és a kanalakat, "megszövöm" a terítőt. A fülekbe 2-2 fogpiszkálót szúrok, ezek segítségével rögzítem majd a tortához.

a bödön fülei
A tepsiből a sütőpapírok segítségével kiemelem a tejfölkrémmel töltött piskótát. A krém hófehér és csodaszép, megdermedt, a piskóta puha és illatos. Remek.
Tálaló tálcára teszem, kihúzom alóla a két réget sütőpapírt. Az egyik darabból keskeny csíkokat vágok és a tésztát éppenhogy megemelve egy-egy keskeny papírcsíkot csúsztatok alá, úgy, hogy jelentős része kilógjon a tészta alól. Így a vajkrémes lekenés és burkolás közben nem a tálcát maszatolom, hanem a sütőpapír csíkokat, amiket tálalás előtt laza mozdulattal kihúzok majd a torta alól.
A rétet átkenem egy vékony réteg alap vajkrémmel, ez segít majd, hogy a marcipán burkolat ne ázzon át és szépen tapadjon. Visszateszem a hűtőbe.
Összeállítom a mézesbödönt. A nagyobbik edényből kifordítom a charlotte formában megszilárdult túrókrémes finomságot és egy kisebb tálcára állítom. Szépen megdermedt, egyben áll. A rétből megmaradt vékony tésztalapból akkora kört kanyarítok, amivel pont befedem a "küblit".

a mézesbödön alja

A kisebbik charlottet is kifordítom és a tetejével (a fedetlen túrókrémmel) ráfodítom a nagyobbikat befedő piskótakörre. Három hurkapálcikát beleszúrok, ezek egy kis plusz támasztékot adnak, hogy a csupor ne csúszkáljon. Mivel a bödönben sok krém van és ez még így, megszilárdulva is "helyezkedik", a hurkapálcikák kilógó végét csak burkolás előtt töröm le méretre. Voilá, mézesbödön egyben van.
Átkenem vékonyan alap vajkrémmel és visszateszem a hűtőbe.

mézesbödön összerakva
Előveszem az alsó tésztát, a vajkrém megdermedt, mintegy leszigeteli a tortát.
A fűnek szánt zöld marcipánt kevés étkezési keményítőn kinyújtom, a tésztára borítom, elsimítom a tetején, majd igyekszem szépen eldolgozni a sarkoknál, és körbe az alján. A zöld rétre teszem a kockás terítőt, beleszúrkálom a virágokat. Hűtőbe vissza.


mézzel teli kékmázas bödön

Előveszem a mézesbödönt. Kinyújtom a burkoláshoz szánt kék marcipánt és a hatalmas csupor oldalát körbe bevonom. Kinyújtom a sárga marcipánt, ez lesz a kicsurgó méz. A bödön tetejét letakarom a marcipánnal, ha túllóg ott, ahol nem csorog a méz, ollóval kicsit megfazonírozom :) Kék marcipánból kisujjnyi vastag rudat sodrok, ez lesz a bödön karimája. A mézescsupor száját körben éppencsak nedves ecsettel körbekenem, majd ráillesztem a karimát. A "kifolyó mézet" megemelem, itt ugye a méz alá kerül a karima. A fogpálcikák segítségével a kübli oldalaihoz illesztem a füleket. Tálalásig hűtőbe teszem. Lévén a mézzel teli csupor elég nehéz és nem készítettem alátámasztást (pl lábakat vagy talpat) csak asztalra kerülés előtt teszem az alsó piskótára.

éhes ünnepeltek :)

Tálalás előtt a mézesbödön tortát a zöld rétre simított terítőre emelem, a tetejére teszem a mézzel teli kanalakat. Kész is.
Mici, Oncsáó boldog szülinapot :) Remélem, legalább annyira tetszik az ajándékba kapott kis selyemtakarótok, mint amilyen örömmel Tücsi és Manó játszanak az ajándék Lego kaland szettekkel :)

az ünnepeltek és EM2 :)

 Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: