Oldalak

2013. márc. 1.

A legsajtosabb sajtos


A legsajtosabb sajtosnak komoly, évekre visszatekintő története van.
Nagyon sokáig a túrós pogi - sok reszelt sajttal, magokkal megszórva -, vagy az ugyanabból a tésztából sütött szupervékony, ropogós rudak egyeduralmat élveztek nálunk.
Aztán egy netes barangolás közben felfedeztem Doctor Peppernél egy sajtos kekszet.
Megsütöttem.
Aztán még egyszer.
Később a liszt egy részét darált dióra cseréltem.
Újra megsütöttem.
Néhány nap múlva kiscsaládom szemrehányóan mutatta az üres sütis dobozt.
Azóta ez a legsajtosabb sajtos keksz bevonult a legalább havonta egyszer kötelezően megsütendő finomságok táborába.

Szeretettel ajánlom, szuper ropogós, szuper sajtos, szuper finom, ha marad belőle, két nap múlva is ropogós, dióval megbolondítva - szerintünk - még jobb.

Szuper ropogós sajtos kekszhez, a lehűtött tésztagombócból kisebb diónyi adagokat csípek és a tepsibe tett sütőpapíron lapítom ki. Nem lesznek mértanilag pontosan kör alakú kekszeim, de kissé amorf alakjuk semmit nem rontott élvezeti értékükön. Minnél vékonyabbra lapítjuk - egy idő után Manapó vette át a lapítgatást :) -, annál ropogósabb kekszek sülnek.
Ha nincs kedvünk lapítgatni és/vagy harapnivalóbb sajtos kekszet is szeretnénk, a tészta remekül működik kekszkinyomóval is. Ilyenkor nem kell papír a tepsibe és a sütési idő is megnő egy kicsit.




Diós-sajtos ropogós keksz

hozzávalók

20 dkg sajt - érdemes cheddart vagy más, kifejezetten karakteres ízűt választani
8 dkg vaj
1 tojás
10 dkg liszt
5 dkg darált dió
1 tk mustár - lehet dijoni a pikánsabb kekszekhez
1 kis csipet só


A sajtot - legutóbb vörös cheddarral sütöttem - apróra reszelem. Egy tálban alaposan összedolgozom a többi hozzávalóval. Gombócot formálok a tésztából, nylon zacskóba teszem vagy folpackba csomagolom és időm függvényében kb 1-2 órára hűtőbe teszem (akár ott is éjszakázhat, nem árt a tésztának).
Volt, hogy dupla adagot gyúrtam be, felét egyik nap, felét másik nap sütöttem.


Két nagyméretű tepsibe sütőpapírt szabok.
A sütőt 170 fokra kapcsolom.
A hűtőből elővett tésztagombócból kisebb diónyi darabokat veszek (bevizezett kiskanál jó segítség), megböngyörgetem, a sütőpapíron egészen vékonyra nyomogatom. Ha nagyon ráérek, villával mintát nyomok a kilapított tésztába.






Másik formázási módja lehet, hogy a hideg tésztából rudat formázok, kekszkinyomóba teszem, majd a csupasz tepsibe (sütőpapír nem kell) nyomom a sajtos kekszet. Így inkább harapnivaló, mint ropogós lesz a végeredmény. Kinek milyen tetszik, ízlik.


A forró sütőben 8-12 perc alatt aranszínűre, készre sülnek a kekszek. A sülő kekszeknek nem árt, ha rányitom a sütőajtót, én legalább egyszer menet közben ránézek mindegyik adagra, ne égjen meg a szélük.

A megsült kekszeket rácsra kapkodom, hűlni teszem, sarokhátrakötés terhe mellett őrt állítok melléjük. Mindhiába, így is sokszor elfogy a megsültek fele, mire a második adag kikerül a sütőből. :) Manapó és Manó azzal szoktak védekezni, ők csak helyet csináltak a rácson az újabb adagnak. :)


Kevés munkával szuper finom sajtos keksz. Csésze illatos tea vagy pohár bor mellé. Csak úgy ropogtatni, magában.

Jó étvágyat !

4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Hú, ez baromi jó!!!

Nagy sajtevők vagyunk! És még dióm is van :-) Biztos, hogy kipróbálom!

HajniZoli írta...

Nekem is tetszik! A nagylány imádná, vittem is a rceptet:-)

Enikő írta...

Megsült, elfogyott...a 2,5 évesem jött ki a konyhába, hogy "Anya, a másik kezembe is!" Teljes kiörlésű liszttel csináltam, így is isteni volt. Köszi a receptet!

Garffyka írta...

CV - jó étvágyat hozzá :)

HajniZoli - remélem, nagylánykádnak is ízleni fog :)

Enikő - örülök, hogy 2,5 évesed két kézből ette :)
Jó ötlet teljeskiőrlésű liszttel készíteni, a következő sütésnél kipróbálom.