Oldalak

2013. márc. 26.

Denevérnyuszi - ujjpróba Húsvétra


A denevérnyuszi olyan állat, aminek teste puha vaníliás-kakaós kalácsból van, szemei rózsaszín cukorgyöngyök, esetleg picike aszalt áfonya darabkák.
Tulajdonsága, hogy nyuszi létére, kinézete alkalmanként denevért utánoz, főleg, ha édesanya nem elég ügyes kezű.
Másik fontos tulajdonsága, hogy reggelinél, vacsoránál roppant gyorsasággal tűnik el.
Mármint az asztalról.
Főleg az embergyerekek pocakjába :). Olykor, ha elég denevérnyuszi ül a tálcán, az emberfelnőtteknek is jut.
Harmadik, legfontosabb tulajdonsága, hogy évközbeni, általában rejtőzködő életmódját főleg húsvét környékén adja fel. Ilyenkor alkotó elemei előbújnak az addig rejtet adó lisztes bödönből, tejes dobozból, tojástartóból és denevérnyuszivá alakulnak.

Húsvétra "gyúrok", böngészem a régebbi képeim, és kezem ügyébe kerültek ezek a kalácstésztából sült apróságok. Tavaly húsvét elsőnapjára készültek, emlékszem, ragyogó, meleg napsütésben fényképeztem a teraszon.
A denevérnyuszi nevet Manótól kapták.
Szó, ami szó, eléggé találó név :)
Sebaj, idén húsvétra szebbek sülnek majd.
Vagy nem :)

A nyuszik tésztája a nálam jól bevált Moha-kalácstészta. Azért ez a neve, mert a receptet anno Moha oldalán láttam meg. Nagyon kellemes állagú, jól kézbesimuló tészta, kellemes vele dolgozni. Azt is jól bírja, ha a formázás kedvéért sokat csűröm-csavarom. Ha kalácsnak sütöm, egész adaggal dolgozom, a nyuszikhoz általában fél adag tésztát használok.
A barna nyuszik kakaós tésztából készültek, míg a tarka nyuszikhoz kissé összedolgoztam a vaníliás és kakaós tésztát.
A deneverényuszik, bár úgy általában tavasszal, húsvét tájékán születnek :), szeretik a hideget is és nagyon bírják a fagyasztást.


Denevérnyuszi - nyuszi kalácskák

hozzávalók

30 dkg liszt
5 dkg cukor
2,5 dkg vaníliás cukor
15 ml tej
1 dl kefír (joghurt)
1 tojás
2,5 dkg puha vaj
1,25 dkg élesztő
csipetkényi só
1 citrom reszelt héja

1 ek. kakaópor 0,5-1 ek tejjel kikeverve
1-2 csík étcsoki, reszelve (elhagyható)

1 tojássárga + 2 ek tejszín (vagy csak tojás)

Lényeges, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, a tojások és liszt is. Egyedül az élesztőt szoktam csupán akkor kivenni a hűtőből, mikor a többi hozzávaló kiméréséhez kezdek.
A tejet, kefírt (inkább ez van itthon, mint natúr joghurt) és tojást a kenyérsütő gép formájába teszem, kicsit összekeverem.
Rámérem a lisztet. A liszt tetejére, a forma egyik sarkába teszem a felkockázott, puha vajat, másik sarkokba a cukrot, házi vaníliás cukrot, a picurka sót; belereszelem a megmosott citrom héját.
A friss élesztőt, kicsit elmorzsolva, a liszt tetejére, középre teszem.
Dagaszt-keleszt programot indítok, de a dagasztás után leállítom a kenyérsütő gépet.
A tésztát enyhén lisztezett lapítóra szedem és szemre-saccra két egyenlő részre osztom.
A fehérnek szánt tésztát liszttel kicsit megszórt kelesztő edénybe teszem, tetejére is simítok picurka lisztet, konyharuhával letakarva meleg-langyos helyre, kelni teszem.
A másik tésztadarabba alaposan beledolgozom a reszelt csokit és az 1-2 ek tejjel elkevert, cukrozatlan kakaóport; majd a kakaós tésztát is kelni teszem.
A duplájára, lazára és ruganyosra kelt fehér és kakaós tésztát, külön-külön, enyhén lisztezett lapítóra szedem, gyengéd, de határozott mozdulatokkal átgyömöszölöm, majd 8-10 darabra vágom. A darabokat egyenként "zsömlésítem", azaz gombócot formálok belőlük, majd konyharuhával letakarva kb 5 percet pihentetem.


A pihentetett tésztagombócokat egyenként nyuszivá formázom: hengert sodrok a tésztából, egyik végét ollóval 2-3 cm-re középen bevágom, a vágáskor keletkezett két tésztarészből megformázom a nyuszik fülét (ügyesebben, mint tavaly :).
A szemek lehetnének mazsolából, de a családban rajtam kívül senki nem szereti szegény töpörödött szőlőszemeket, így cukorgyöngyből és apróra vágott aszalt áfonyából készülnek a nyuszi szemek. A szemek helyén kicsit benyomom a tésztát, megkenem kevés tojássárgával és odaillesztem a cukorgyöngyöt vagy áfonya darabot.
A megformázott nyuszikat sütőpapíros tepsibe ültetem, formázás és sütés előtt, konyharuhával letakarva, meleg helyen nagyjából 25 percig kelesztem.
Sütés előtt átkenem a nyuszi kalácsokat tejszínnel elkevert tojássárgával, majd 175-180 fokos sütőben készre, illatosra sütöm (kb 25-30 perc).

Jó étvágyat !

1 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jaaaaaaaaaaaaaaj, de cukiságok!!! Tündériek!!!

Még hogy denevérnyuszi :-)))