Oldalak

2010. dec. 2.

Adventi naptár és milton kapocs

Fogalmam sem volt, mi a neve annak a kis hogyishívjáknak, amit Manapó mondott, hogy használnom kellene. 1:1, mivel neki sem jutott eszébe a hivatalos neve. Aztán a szakadó hó-ónoseső ellenére elzarándokolt a helyi papírboltba és máris 2:1 lett az állás javára, ugyanis ő már tudta a hivatalos nevét annak a kis kütyünek, aminek én még nem. Milton kapocs. Igen fontos eleme az adventi naptárunknak.

Az adventi naptár mára az advent szinte elengedhetetlen kelléke lett. Bevallom, anno réges régen (mikor még emberek alig éltek a földön, tenné hozzá Manó :) gyerekkoromban nekünk nem volt adventi naptárunk, és sokáig azt sem tudtam, mi fán terem. Persze, aztán én is megtanultam, mi is az a spanyolviasz :)

Az adventi naptár hagyománya a XIX. századig nyúlik vissza, előde a protestánsok között terjedt el. A legelső kézzel készült adventi naptár 1851-ben készült, de még közelről sem hasonlított a mai naptárakhoz. A vallásos családokban naponta kis bibliai képeket akasztottak a falra, vagy meggyújtottak egy gyertyát, esetleg krétával húztak egy vonalat a padlóra, december elsejétől karácsony napjáig.
Az első nyomtatott adventi naptárat Gerhard Lang készítette 1908-ban, bár ezen még nem voltak kisablakok, csak színes kis képeket lehetett feltűzni naponta egy kartonra. Később azonban a nyithatós változatot is ő kezdte nyomni, az ablakok mögött vallásos kis képekkel.
Állítólag azért volt ennyire elkötelezett híve az adventi naptáraknak, mert kiskorában annyira türelmetlenül várta a karácsonyt, hogy az édesanyja készített neki papírból gyertyákat, amiket feltűzhetett mindennap egy kartonra, hogy gyorsabban teljen az idő.
A 20. század elején csatlakozott Langhez a Sankt Johannis Printing Company, ahol olyan adventi naptárak készültek, amikben a kis ablakok mögött bibliai idézetek rejtőztek. Az adventi naptár diadalmenetre indult Európában, de Langnak a '30-as években be kellett zárnia a nyomdáját, ám addig 30 különböző designnal tervezett adventi naptárakat.
A második világháború miatt megtorpant az adventi naptár terjedése, mivel a kartonpapír hiánycikk lett, így egészen 1946-ig kellett várni, hogy Richard Sellmer kezei közül kikerüljön az első, háború utáni kalendárium. Ebből a változatból alakult ki aztán 1958-ban a ma is mindenfelé kapható, csokit rejtő adventi naptár.


Ezt a naptárat már tavaly is terveztem elkészíteni, de idő hiányában csupán idén sikerült a tervet valóra váltani
Hogy izgalmasabb legyen - s, hogy Manó lehetőleg még a karácsonyvárós időben se egye túl magát mindenféle édességgel -, a karácsonyig hátralévő 24 napra nem csak csokikat, cukorkákat rejtenek a kis kosarak, némelyikbe apró kis játékot dugdostam, egy hűtő mágnest, pici autót, felakasztható apró díszt. December 6-ra "stílszerűen" egy puttonyos Télapót, 24-re pedig mi mást, mint kis angyalkát.
Mivel a napi meglepetések némelyike nagyobb, mint a kosárka, Manapó kitalálta, hogy ezeket csomagoljam be, így a várakozás és kíváncsiság izgalmát csak tetézi a bontogatás öröme.



Adventi naptár

hozzávalók

62x60 cm piros anyag
karácsonyi anyagmaradék, 2 db 62x5 cm, 1 db 64x5 cm, 1 db 64x3 cm (vagy szélesebb szalag, díszszegély)
24 db ültető kosárka
arany/ezüst/bronz lakkfesték (vagy vízfesték, tempera)
48 db milton kapocs
64 cm hosszú vékony rúd (fém, fa, műanyag)
vékony szalag, zsinór a felakasztáshoz
24 db apróság a kosarakba

A 24 ültető kosárkát beszínezem. Én különböző színű, kreatív boltban kapható lakkokat (srapy, nem ecsetes) használtam. A kosárkákat hagyom teljesen megszáradni. Fontos, hogy bármilyen oldószeres festékkel csakis jól szellőző helyiségben dolgozzunk!
Az alapul szolgáló piros anyag egyik oldalát visszahajtva levarrom úgy, hogy elég nagy fület varrjak (az anyagra hosszába) a rúdnak, ami a fülbe bújtatva megtartja majd az adventi naptáram.
Az anyagmaradékkal a naptáralap három oldalát körbeszegem (egyszerre díszít és jótékonyan eltakarja, eldolgozza a naptáralap széleit), a naptár hátoldalán kicsit visszahajtva eldolgozom. Varrok egy csíkot arra az oldalára is, ahol a rúdtartó fül van (vigyázok, hogy ne a fül csíkját varrjam el).
A beszínezett és megszáradt ültető kosárkákat tetszőlegesen elhelyezem a készülőfélben lévő adventi naptáron. Egyelőre nem rögzítem, csak megnézem, hogy mindegyik kosárkának (napnak) jusson hely, s most még eldönthetem, hogy katonás sorba vagy össze-vissza álljanak.
A kosárkákat 2-2 db milton kapoccsal rögzítem, egyet felül, egyet alól szúrok a kosárkákba, majd az anyagot is átdöfve, az adventi naptár hátán szétnyitom a kapcsok szárait; az egyiket vízszintesen, a másikat függőlegesen, így jobban megtartják a kosárkákat.
A fülbe bújtatom a rudat. Vékony aranyszínű szalagot kötök az egyik végére, majd megfelelő hosszúságra meghagyva a szalagot, a rúd másik végén is megcsomózom.


Mikulásnak puttonya is van, hóember orra répa helyett két apró piros gyöngyszem, angyalka "teste" organza zsákocskába tömködött vattapamacsokból áll.

Az adventi naptár kész, csak fel kell akasztani és a kosárkákba rejteni az apró meglepetéseket.
Hogy Manó kíváncsi szemecskéi elől eltakarjam, a kisebb dolgokra (amik bőven beleférnek a kosárkákba) szárított narancshéjat, színes angyalhajat borítok, a nagyobb dolgokat (amik kilógnak a kosárkákból) egyesével becsomagolom.


A naptár elkészítése összvissz nagyjából egy nap, ebben benne van a kosárkák lefújása és száradási ideje, a gépelés, varrás, az sk ajándékok (Télapó, angyalka, hóemberke) elkészítése és a nagyobb ajándékok csomagolása.

9 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Annyira ügyes vagy :-) Szuper lett a naptárad, hogy tetszett Manónak? Reggel az az első, hogy vesz egyet az ajándékokból? :-)

Milton kapocs! Azaz! Egyszer régen úgy kértem a boltban, hogy olyan kapocs vagy patent, aminek van pozitív és negatív oldala is :-))

Edit (Esc) írta...

En meg olyan bunko vagyok, hogy ragugliztam, lassam ki ez a Milton, akirol beszeltek! :D Szuper ugyes vagy!

Nelli írta...

De ügyes vagy!:-)
Az adventi naptár hagyományát nem ismertem, köszi, hogy leírtad.

Szemi írta...

Nagyon ügyes vagy, Manó biztos örömmel nyitogatja minden nap az aktuális dobozkát. :))

Ami írta...

Le vagyok nyűgözve! Annyira ügyes vagy!

Eisenstock Ildikó írta...

Na, ez igazi jó karácsonyváró elfoglaltság!

Garffyka írta...

Köszönöm :)

Hehe, kapocs pozitív és negatív oldallal :) Ötletes megnevezés.

Edit, tudod, Karak, a vén róka azt mondta a kis Vuknak, hogy nincs buta, csak olyan, aki még nem tud eleget :) Na ugye :)

Gabriella írta...

Gyönyörü!!!

Maimoni írta...

De szép! Én annyira szégyellem, magam, még sosem csináltam ilyesmit... Nálunk sem volt divat gyerekkoromban.