Az első önálló ünnepekkor túllőttem a célon, rengeteg édes és sós aprósütemény, méteres kalács, beiglihegyek, zserbó, torta illegették magukat az asztalon, mondhatni, szinte feleslegesen.
Most már évek óta igyekszem nem túlhalmozni a családot ilyenkor ünnepek táján sem tíz-húsz féle süteménnyel - karácsonyi torta sincs, minek, úgyis eltelünk és csak az evés kedvéért fölösleges -, de általában van 2-3 féle édes aprósütemény és a már hagyományos sajtos-túrós-fűszeres sós pogácsa.
Ezt a mákos aprósütit leggyakrabban az ünnepek táján és narancsos cukorral sütöm - nagyon jó párost ad a mák-narancs -, most a konyhai kisördög a levendulás cukrot készítette kezem ügyébe. Kisördögnek köszönöm :), az aprósüti nagy sikert aratott.
Gyors, hamar megvan és elég kiadós mennyiséget lehet rittyenteni belőle.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhVKOkVc5ghQioHsMyroJygAEeXFp1ajmOvw0mkAsLAluDMUQSUHl8GijmozZ9epam6x5zX5FPFjNVosr4MXPiKqqn11T7fue7h5yj2E_WhJe14AMfCmvLPD_iIbDoKRatg8IJj0l9k-gU/s320/makos-levendulas+karika3.jpg)
Mákos-levendulás aprósüti
hozzávalók
20 dkg nagyon puha margarin (érdemes ide Rama-t használni)
12 dkg cukor - most levendulás cukor
1 tojás
20-22 dkg liszt
0,5 dkg darált mák
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHzSNJW4j22PyalwauRPtTJ0jjb84ib0C7hGmsXiGJv2elJO79QBaw0eUrP-XPxVlg-Nsq-PJFSvLAtMHau8MJlfG6NoGOl1unjXsTDIioDJXzlVc5w1FafjmJFfee-mXnlnbu5hHRrVM/s320/makos-levendulas+karika1.jpg)
Az amúgy is puha margarint (pl egy éjszaka a konyhapulton állagút) nagyjából 20 másodpercre beteszem a mikró olvasztó fokozatára. Nem akarom teljesen folyékony állagúra, de inkább legyen krém szerű, mint kockában megálló.
A tojást, a levendulás cukrot és az egészen puha margarint habosra keverem.
Hozzászitálom a lisztet, alaposan eldolgozom, majd beleforgatom a fél dkg mákot.
Mivel nincs klasszikus (és erős) habzsákom, az első érzetre sűrűnek tűnő tésztát injekciós tűre hajazó habkinyomóba szedem és a legnagyobb lyukú kinyomófejjel - sütőpapíros tepsire, egy cm távolságokra - karikát, szíveket formázok.
175 fokra (légkeveréses; normál sütő 180 fok) előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sül. Ha porhanyósabbra szeretném 10 perc elég, ha picit ropogósabbra, akkor hagyom 12 percet a lerben, enyhe pírt is kap.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgB1VM_rdK3E4oetYhmec3YtghsU3aB5QAhWRU7HMv3aax22kS6o3PLLFoO_H33w-MXiMbMp4Wu0UwDYXX1zmVRQZyi7UyjGhvx8ZG8TE7n8kqzoF20oYlkF7RRkcoad3NmdBnVc6AVU6k/s320/makos-levendulas+karika2.jpg)
Lehet turbózni és a falapáttal óvatosan felszedegetett (melegen nagyon törékeny) karikákat, szíveket olvasztott csokiba mártani vagy citromos/narancsos cukormázzal bolondítani. Mi így á la natúran szeretjük. A fenti adagból három gáztepsinyi mennyiséget szoktam sütni.
Jó étvágyat !
5 megjegyzés:
Óóóóh, levendulás cukrom van! :)
Nagyon fincsik
Békés, Boldog Karácsonyt kívánok!
Boldog Karácsonyt kvánok Neked és családodnak!
Én is kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és a családodnak! Teljen békességben, boldogságban, szeretetben! :-DDD
Megjegyzés küldése