Oldalak

2010. dec. 14.

Fillmore torta

- Manó, tudod, hogy Fillmore ma egy éves? - kérdezte Manapóm még Mikulás napján.
- Hogyhogy édesapám?
- Hát őt pont ilyenkor hozta neked Télapó tavaly, mikor Mikulás vonatoztunk a Vasúttörténeti parkba.
- Édesanya, képzeld, Fillmore egy éves! Ma van a szülinapja! - lelkendezett Manó és rögtön nekem szegezte a kérdést. - Ugye sütsz neki valamilyen finom tortát?

Hát persze ...
Ha nem is aznap - mert amúgy is tele voltunk izgalommal, Télapó hozta ajándékokkal és édességgel -, de múlt vasárnap megsütöttem Fillmorenak a szülinapi tortáját.
Ja, Fillmore (beszédes név :) a Verdák egyik szereplője, egy hippis múltú, Jimmy Hendrix rajongó, Kipufogófürdőben bio-cuccos üzemanyagot gyártó, "bélyeg" albumos VW kisbusz :)


Kaptunk ajándékba fél kg mascarponet. Törpöltem mi legyen a sorsa. Feléből mascarpones zsömlék lettek (poszt később), s a másik feléből - miután Manapóm kicsit szemrehányóan jegyezte meg, hogy bezzeg, készíthettem volna valami krémes sütit is belőle - ezt a Fillmore tortát rittyentettem.
Mivel vasárnap kora du álltam neki és nem volt időm 2-3 órát hűtöztetni, hogy a krém megszilárduljon, kicsit csaltam és picivel több zselatint kevertem bele; így elég volt egy órát a hűtőben csücsültetni, és szépen szelhető lett. Az egy zselatinlappal több nem érződött a krémen, kellően puha maradt.
A piskóta alap inkább csak mutatóban van, valamit akartam a mascarpones-túrós krém alá; háztartási kekszem nem volt, hogy azt összetörtve, olvasztott vajjal formázzam torta talpnak, hát gyorsan kevertem egy kis piskótát. Hogy megbolondítsam, a piskótába is és a krémbe is levendulás cukrot tettem.



Fillmore torta


hozzávalók - tésztához

2 egész tojás
2 bő ek levendulás cukor
2 csapott ek átszitált liszt
szűk fél kk sütőpor

hozzávalók - krém

25 dkg mascarpone
25 dkg túró
1,5 dl habtejszín (keményre felverve)
cukor ízlés szerint - nálam 3 bő ek levendulás + 3 ek cukor
fél tábla étcsoki

A tojásokat megmosom, kettéveszem. A sárgákat a levendulás cukorral habosra keverem, majd kanalanként hozzádolgozom a sütőporral összeszitált lisztet.
A fehérjékből kemény habot verek és két-három részletben, gyors, levegős mozdulatokkal a tojásos masszába keverem.
Egy 22 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát kikenek és liszttel megszórok. Belesimítom a piskóta masszát és 175 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütöm.
Az illatozó piskótát kiveszem, rácsra teszem hűlni, a forma oldalát lekapcsolom.

A krémhez a túrót kézi mixerrel simára keverem, hozzászórom a cukrokat, összedolgozom, majd a mascarponeval is egyneművé dolgozom.
A lapzselatint és a tejet gyenge tűzön összemelegítem, felolvasztom. Kevergetem, hogy ne kapjon le és vigyázok, hogy ne forrjon fel.
A folyékony zselatint a mascarpones-túrós masszához keverem, alaposan eldolgozom.
A keményre vert tejszínhabot lapáttal vagy fakanállal a krémhez forgatom, majd belekeverem a lereszelt (almareszelőn) csokoládét is.

A piskótát nagyobb lapos tányérra teszem (ezen fogom tálalni), köré kapcsolom a tortafoma oldálát, majd rásimítom a krémet. Kanállal elsimítom, kicsit összekócolom, majd a tetejére is reszelek a csokiból.
Legalább egy órára hűtőbe teszem.
Tálalás előtt lekapcsolom a forma oldalát (ha kell, vékony szilikonlapáttal segítek, hogy a krém ne tapadjon a formához). Éles késsel szépen szeletelhető.


Mielőtt az asztalra tettem a tortát, kértem Manót - aki az egész Fillmore hadműveletből semmit sem sejtett -, hogy keresse elő a kis VW buszt a Verdás dobozból. Csodálkozva és kíváncsian ült asztalhoz, az autót szorongatva.
Azt a vidám mosolyt az arcocskáján, mikor a tortát az asztalra téve boldog születésnapot kívántam Fillmorenak! :) Kérésére még egy meggyújtott gyertyát is biggyesztettem a tortára, ezt Manó segített elfújni, mert Fillmore éppen kicsit megfázott és egyedül nem tudta volna :)

Jó étvágyat !

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Nagyon régen elmúltam ovisnak lenni, de ezt a tortát bármikor bevállalnám :-)

Isten éltesse Fillmore-t ismeretlenül is :-DDD

Bianka írta...

Nagyon finom

Gesztenye receptjei írta...

Garffyka!
Köszi, hogy jártál nálam.
Nugátot Ausztriából hozok, mikor arra járok (ez általában 2 x egy évben, nem olcsó, de a bonbonokhoz szoktam használni.
Állítólag van Pesten az Ázsiában és most volt a Lidl-ben is, Szepyke írt is egy postot ez ügyben.
Remélem tudtam segíteni.