Oldalak

2024. jan. 3.

"Háziasított" lencseleves

Nagyon szeretjük a lencsét, ezért nem kizárólag szilveszterkor kerül az asztalunkra, de év közben is többször főzök levest, salátát, főzeléket, sőt, időnként még fasírtba is kerül.

Mióta rátaláltam a görög lencseleves - fakesz - receptjére, azóta így készítem, pontosabban egy kissé "háziasított" változatát. A lencse finom ízét kiemelik a hozzáadott zöldségek, fűszerek és nem nyomja el sem habarás, sem rántás. Nem utolsó sorban, A Család is így szereti.

A "háziasítás" annyiban áll, hogy olívaolajból kevesebbet, zöldségekből és fűszerekből többfélét használok.
Ideális esetben friss zöldfűszereket használok, de sokszor éppen akkor nincs friss oregano, bazsalikom, amikor lencselevest ennénk. Tárkonyból legtöbbször a hűtőben csücsülő, ecetes tárkonyt használom, a levelekből és az illatos, ízes ecetből is teszek a levesbe.

Tárkonyos lencseleves

hozzávalók

50 dkg lencse
1 nagyobb fej vöröshagyma (itt: lila hagyma)
2-3 dagi gerezd fokhagyma
1 daliás szál murok (itt: sárgarépa)
1 kisebb petrezselyem (itt: fehérrépa)
2-3 paradicsom
kb 0,5 dl jó minőségű olívaolaj
1-2 babérlevél
só, frissen őrölt bors
1-1 bő csipetnyi oregano és bazsalikom
1-2 ek apróra vágott ecetes tárkony
1-2 ek tárkonyos ecet

A szokásos módon kezdem, azaz a lencsét átmosom, beáztatom (legalább 3-4 órára, ideális esetben egy éjszaka hosszára). Az áztató levet leszűröm, a lencsét még egyszer átmosom.
A lencsét egy lábasba borítom, felöntöm annyi vízzel, hogy két ujjnyira ellepje, és főzni kezdem.
A hagymát, fokhagymát és gyökérzöldségeket megpucolom. A hagymát félbe, majd egész vékonyra szelem, a fokhagymát felaprítom, a murkot és petrezselymet 2-3 darabba vágom. A paradicsomokat egy percre lobogó vízbe, onnan hideg vízbe teszem, így könnyen lejön a héjuk; negyedbe vágom, kiszedem a magos-leveses részét, hogy csak a paradicsom húsa kerüljön a levesbe.
A lencséről kis szűrővel leszedem a keletkezett habot. A leveshez adom a hagymát, fokhagymát, murkot, petrezselymet és paradicsomot. Beleöntöm az olívaolajat és a tárkonyos ecet kivételével hozzákeverem a fűszereket. Felöntöm annyi vízzel, amennyi levest szeretnék, majd fedő alatt, kis lángon főzöm, amíg a lencse megpuhul (nagyjából 30 perc).
Megkóstolom, ha minden zöldség puha, a leveshez teszem a tárkonyos ecetet, ha kell még sózom.

Tálaláskor tejfölt, tárkonyt és/vagy citromkarikát, friss kenyeret kínálok a könnyű, de telt ízű lencseleveshez.

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések: