Oldalak

2019. dec. 8.

Sós hópehely

Ha tél, akkor hó. Ha nincs hó, akkor csinálunk. Ha nem is havat, de legalább egy hópelyhet. Mozarellával, bazsalikommal, fűszeres sajttal, paprikás kolbásszal, sült hurkával.

Az eredeti NL recept csak mozarellát ír tölteléknek, nekünk úgy túlságosan 'natúr' volt, amolyan finom-finom, de lehetne finomabb is. Ezért változtattam a tölteléken, mozarella helyett fűszeres sajt került a tésztagombóckákba, vagy a mozarella mellé paprikás kolbász, legutóbb pedig sült hurkát rejtettem a gombóckákba. Pillanatok alatt elfogyott. Igaz, fél adagnyiból dolgoztam, 16 részre osztottam a tésztát. Majd másnap este ismét sütöttem egy sós hópelyhet, így a sulis uzsonnás dobozba is maradt néhány gombócka.


Sós hópehely

hozzávalók (egész adag)

75 dkg liszt
1 cs. ek só
1 ek cukor
4 ek zsír
4 dl tej
1-2 húsos gerezd fokhagyma
3 dkg friss élesztő
bazsalikom, bors

töltelék

mozarellagolyó
ujjnyi kockára vágott sajt
szeletelt kolbász
sült hurka

lekenés, szórás

1 ek tejjel elkevert tojássárga vagy 1 egész tojás vagy 2-3 ek tejszín
1-2 ek reszelt parmezán
csipetnyi aprított bazsalikom


A lisztet dagasztótálba szitálom, összeforgatom a cukorral, sóval, frissen őrölt borssal, az apróra vágott bazsalikommal (2-3 nagyobb levelet félreteszek) és reszelt fokhagymával. Rámorzsolom az élesztőt, hozzáteszem a zsírt és a langyoska tej nagyjából kétharmadát. Dagasztani kezdem és közben adagolom a maradék tejet. Mivel minden liszt másként viselkedik, dagasztás közben figyelem a tésztát, ha túl kemény, a maradék tejjel lágyítom, viszont nem dagasztom bele az összes tejet, ha kellően lágy a tészta. Rugalmas, jó állagú tésztát kapok a dagasztás végén. Letakarom és duplájára kelesztem.


Közben elkészítem a tölteléknek valókat. A mozarellát lecsöpögtetem, ha egy nagyobb darab, felkockázom. Ugyanígy a sajtot is, nagyjából ujjnyi széles-vastag-magasra. A paprikás kolbászt vékony karikákra szelem. A sült hurkát kiskanálnyi adagokra osztom.

A sütőt 190 fokra kapcsolom (légkeveréses). Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszek.

A megkelt tésztát olajjal vékonyan átkent munkalapra borítom, gyengéd, de határozott mozdulatokkal átgyúrom, majd 32 egyforma adagra osztom. A tészta halmokat letakarom és öt percig pihentetem. Ezután mindegyik közepébe tölteléket teszek, a tésztát összecsippentem és kigombócolom (azaz szép, szabályos gombócokká formázom). A tésztagombócokat tetszőleges formában a sütőpapíros tepsibe sorakoztatom. Lehet úgy is, hogy összeérjenek, lehet egymástól távolabbra is.


A tepsit konyharuhával letakarom, amíg a sütő felmelegszik, majd mielőtt a forró lerbe tenném, a gombóckák tetejét lekenem egy kis tejjel vagy vízzel elkevert tojássárgával (vagy egész tojással, tejszínnel). Nagyjából 35-40 percig sütöm.

Az illatos, töltött hópelyhet kevés reszelt parmezánnal és a félretett, apróra vágott bazsalikommal megszórva, langyosan tálalom.

Jó étvágyat ! :-)

Nincsenek megjegyzések: