2019. dec. 12.

Lussekatter, svéd sáfrányos Luca kalács

Már régóta sütöm Luca nap környékén ezt a hagyományos svéd ünnepi kalácskát, lánykori nevén Lussekatter. "Természetesen" kicsit Garffykásítva a receptet - Fűszermániánál láttam és a Luca kalács recepten kívül a blog mottóját is kölcsönvettem, miszerint "A recept csak inspiráció. Sohasem kotta." Így lett ez a jellegzetesen sáfrányos kalácska nálunk mákos és fahéjas. Is. :-) Mazsola nélkül, mert itthon csak én szeretem.
Mivel a valódi sáfrány iszonyú drága és a Dubaiból hozott tartalékom igencsak vészesen fogy, kicsit csaltam, és a sáfrány egy részét sáfrányos szeklicével váltottam ki. Valódi sáfrány hiányában a sáfrányos szeklice mennyiségét megdupláznám.


Lussekatter, Luca napi svéd sáfrányos kalács

hozzávalók (12 db)

50 dkg liszt
10 dkg cukor
3 dl tej
8 dkg puha, lágy vaj
1 csapott tk. só
1 mk sáfrány + 1 púpozott kk sáfrányos szeklice
1 tojás
1 cs. szárított élesztő

lekenés, díszítés
1 tojás
24 szem mazsola -nálam u.e. sütésálló csokis cukordrazsé

Garffykásított verzió "tölteléke"
2 ek olvasztott vaj
2 ek cukros, darált mák
2 ek cukros fahéj
 

A tejet felforrósítom, nem kell főnie, de forró legyen, és beleszórom a sáfrányt és a sáfrányos szeklicét. Amíg hűl, két nagy tepsibe sütőpapírt teszek; kiválogatom a díszítéshez használandó cukordrazsékat (mazsolát beáztatnám egy kis rumos langyos vízbe); összeelegyítem a darált mákot és cukrot, illetve a fahéjat és cukrot.
Mivel porélesztőt használok, nem kell felfuttatni, így a tésztához való cukorral együtt és a csipet sóval az átszitált liszthez szórom ezt is. A szárazakat villával kicsit összeforgatom.
A langyosra hűlt, illatos tejet átszűröm, elkeverem a tojással, majd a dagasztótálba tett száraz hozzávalókkal és a puha vajjal dagasztani kezdem.
A kissé lágy tésztát letakarom és kelni hagyom, nagyjából 45-50 perc alatt majdnem duplájára nő.
 

A kenéshez használt 2 ek-nyi vajat megolvasztom, visszahűtöm.

Tucatnyi darabba osztom, a tészta darabokat egyesével kigömbölyítem, letakarom és további 5 percig pihentetem. A sütőt 180 fokra kapcsolom (légkeveréses).

Innen kétféleképpen dolgozhatok tovább, vagy egyenként nagyjából 30 cm hosszú rúddá sodrom a tészta gömböckéket, vagy - én így csináltam, hogy bele tudjam csempészni a tölteléket - téglalap alakúra nyújtom, megkenem kevéske olvasztott vajjal, megszórom a cukros mákkal vagy cukros fahéjjal és hosszanti oldalától feltekerem. A végső lépést ugyanaz, a sodort vagy tekert tésztarudakat csigaformába tekerem, ellentétes irányba a két végét. Így egy szép, kacskaringós S betű formát kapok. Az S két végébe nyomom a cukordrazsét (vagy az alaposan lecsöpögtetett mazsolát, ha azt használnék). A megformázott csigákat sütőpapíros tepsibe teszem, egymástól 2-3 ujjnyi távolságra, mert a második kelesztés és sütés közben megnőnek. Letakarom és újabb 20-25 percig kelesztem.
 

A sütik tetejét lekenem a kicsit elkevert tojással, majd a forró sütőbe tolom a tepsit. Nagyjából negyedórát sütöm 180 fokon, majd további 8-10 percet 160 fokon (sütőfüggő). Ha a teteje túlságosan pirulna, egy ív sütőpapírral letakarom.

Az illatos, forró finomságokat 1-2 percig tepsiben pihentetem, majd rácsra teszem, amíg ehetőre hűl.
A Luca kalácsot langyosan vagy hidegen kínálom, bögre kakaóval, csésze teával, magában vagy házi lekvárral.

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: