2019. dec. 29.

Csokoládés-diós gyümölcskenyér torta

Hosszú évek óta minden karácsonyra sütök valamilyen tortát. Sőt, sokáig kettőt készítettem, egyet magunknak, karácsony estére, egyet másodnapjára, amikor ÉSzüleimnél gyűlt össze a család apraja-nagyja. Két-három éve csak egy tortát készítek, mert karácsony estéjén úgy elteltünk a bőséges marhahúslevessel, krumplisalátával körített párizsi és rántott szeletekkel, no meg beiglivel, aprósütikkel, hogy a tortát már csak a szemünk kívánta.
Karácsonyi tortáim legtöbbször citrusos krémmel, könnyed tésztával készültek-készülnek, változatosságként a diós, mákos, csokis süteményekkel szemben.
Az idei tortával több szempontból is "új fejezetet" nyitottam :-) Egyrészt próbaként már advent ideje alatt megsütöttem - új recept, ki kellett próbálni -, másrészt nem krémes finomságot, de egy gazdag gyümölcskenyeret varázsoltam az asztalra.


Az alapreceptre a tavalyi NL-ban bukkantam, svéd gyümölcskenyér néven ajánlotta Lajos Mari. Ezt dolgoztam át egy kicsit fűszerezés és a belekerülő "töltelék" síkján, illetve cukorból kicsit kevesebbet használtam. Csavar még, hogy mindjárt két ízben, két gyümölcskenyeret készítettem. Egy diós-csokisat és egy aszalt-, kandírozott gyümölcsös-rahátos finomságot, mindkettőt citrusos tésztával.


"Muszájból" sütöttem két ízben :-), mert míg én nagyon szeretem az aszalt- és kandírozott gyümölccsel, raháttal készült süteményeket, családom többi tagja szerint biztos finom, de egye meg más; így készült egy diós, csokis "gyümölcskenyér" is. Más szóval, végre beváltottam egy régi "fenyegetésem", és készítettem egy sütit csak magamnak :-)
Az eredeti recept összesen 800 gr tölteléket ír (mazsola, datolya, aszalt sárgabarack, -áfonya, -füge, kandírozott citrushéj, mandula, pisztácia). Mivel ezt kissé túlzóan soknak éreztem, én összesen 500 gr tölteléket használtam, a megosztottság miatt nagyjából 2/3 dió-csokoládé, 1/3 aszalt gyümölcs-rahát arányban.

A kissé garffykásított svéd gyümölcskenyér tésztája, a sok vaj ellenére, könnyed, a belekevert gyümölcsöktől vagy a dió-csoki párostól zamatos, finom. Első sütésre, tesztelésre fél adagot sütöttem két kisebb őzgerinc formában. Karácsonyi tortához egész adag tésztát kevertem és egy 28 cm átmérőjű, középen lyukas kalácsformában sütöttem. A tésztát 2/3-1/3 arányban megosztottam, úgy kevertem bele a töltelékeket és sütés alatt a forma oldalára illesztett karácsonyfadísz akasztóval, illetve aztán a díszítéssel jelöltem meg, hogy mettől-meddig csokis, illetve gyümölcsös.
Most kevés aranyfénnyel kevert porcukorral szórtam meg a gyümölcskenyér torta tetejét, de el tudom képzelni olvasztott csokival csíkosan megcsorgatva, akár teljesen bevonva. Ha krémmel tálalnám, akkor külön tálkában citromkrémet (lemon curd) kínálnék hozzá.


Karácsonyi csokis-diós gyümölcskenyér torta

hozzávalók (egész adag)

8 tojás
2 x 15 dkg cukor
40 dkg puha vaj
40 dkg liszt
1 bő kk sütőpor (6 gr)
4 ek rum (vagy 2 ek rum aroma)
1 csipetke só
1-1 citrom és lime reszelt héja

töltelék

35 dkg dió, csokoládé
15 dkg aszalt és kandírozott gyümölcs, rahát

+
vaj és liszt a forma kikenéséhez
liszt a "töltelék" megszórásához


A töltelékkel kezdem. A diót száraz serpenyőben megpirítom, durvára vágom; a csokoládét szintén apróra kockázom; mindkettőt tálkába teszem, megszórom 1-2 csapott eknyi liszttel és jól belehempergetem, a fáma szerint így nem fog minden a süti aljára süllyedni (a pikszist nem, de ugye, a remény hal meg legutoljára :-). Az asztalt és kandírozott gyümölcsöket és a rahátot enyhén nedves élű késsel szintén felkockázom, tálkába teszem, belehempergetem egy kevés lisztbe.

A formát vagy formákat vajjal kikenem és megszórom liszttel.
A sütőt 175 fokra kapcsolom (ha légkeveréses, elég a 150-155 fok).


A tésztához átszitálom a lisztet, összeforgatom a sütőporral és a csipetnyi sóval.
A tojásokat kettéveszem, a tojásfehérjéket elkezdem felverni, majd félkemény hab állapotnál hozzáöntöm a 15 dkg cukrot és magas fokozaton sűrű, kemény habot verek.
Egy másik edényben habosra dolgozom a puha vajat és a második adag 15 dkg cukrot, majd egyenként elkeverem a tojássárgákkal úgy, hogy minden tojássárgája után 1 ek lisztet is a keverékbe dolgozok. Végül a masszához keverem a rumot és a reszelt citrushéjakat is.
A cukros tojásfehérje habból bő eknyit a vajas-tojássárgás masszához keverek (lazítom egy kicsit), majd a lisztet is alaposan beledolgozom.
Fakanálra (keverőlapát) váltok és 2-3 részletben a masszához forgatom a cukros tojásfehérje habot.
Mivel két ízben sütöm a gyümölcskenyeret, a tésztát kétfelé veszem. Az egyik felébe forgatom a diót és csokoládét, a másik felébe az aszalt és kandírozott gyümölcsöket és a rahátot.


A tésztákat a kivajazott, liszttel meghintett formába simítom, és középső magasságban a forró lerbe tolom. Rácsukom a sütőajtót és 35 percig picurkát sem nyitom ki, csak kívülről szemlélem, ahogy az illatos, gazdagon töltött diós-csokis-aszalványos gyümölcskenyér nőni, pirulni kezd. 45-50 perc múlva tűpróbát tartok, ha késznek ítélem a művem, langyosulásig a formákban pihentetem az illatos süteményt, majd rácsra borítva hűtöm tovább.


Tálalás előtt megszórom porcukorral és/vagy díszítem mézeskaláccsal, koktélcseresznyével; de olvasztott csokival is meg lehet csorgatni, esetleg egészen bevonni.
Fóliába csomagolva, hűtőben tárolva - állítólag - 2-3 hétig friss marad, de jól viseli a mélyhűtést is. Állítólag :-) Nálunk nem jutott el a tárolásig :-)

Jó étvágyat! :-)

Nincsenek megjegyzések: