Oldalak

2019. máj. 11.

Lusta reggel - amerikai palacsinta

Lábalógatós, ráérős, nem rohanós hétvégék egyik reggelije nálunk az amerikai palacsinta. Mondjuk, főleg a gyerekeknek lábalógás és ráérős :-), de az igazság az, hogy valójában nem nagy macera, inkább elhatározás és kb. 30 perc kérdése :-)

Most nem tettem összetört, kevéske vajon megfuttatott banánt az amerikai palacsinta tésztájába, helyette kevés ibolyás cukorral édesítettem. Ja, és más receptet használtam :-), de még ezen is tovább változtattam, a teljes kiőrlésű lisztet réteslisztre cseréltem. Csak, hogy ne legyen unalmas :-)

A kis, szinte csak falatnyi palacsinták önmagukban is finomak, édeskések, juharsziruppal vagy mézes-áfonyás-almás öntettel kifejezetten "kérek még" kategóriások :-)
Szokás szerint, néhány csík bacont is sütöttem, nagyfiú magában majszolja a palacsinták után, nekem a sós bacon jobban ízlik az édeskés, gyümölcsöntetes palacsintákkal együt.


Amerikai palacsinta

hozzávalók

20 dkg liszt
10 dkg rétesliszt
3 nagy tojás
3,5 dl tej
6 dkg vaj
1 cs sütőpor
3 bő ek ibolyás cukor (vagy levendulás-, vagy bodzás-, vagy vaníliás- vagy natúr kristálycukor)
csipet só

kevés vaj a sütéshez

A vajat megolvasztom, hűlni hagyom.
A tojásokat kettéveszem, a fehérjéket csipet sóval és 1 ek ibolyás cukorral kemény habbá verem.
Kimérem a liszteket, rászórom a sütőport, összeforgatom.
A tojássárgákat 2 ek ibolyás cukorral kicsit eldolgozom, majd felváltva öntöm-teszem a keverőtálba a tejet, visszahűtött, olvasztott vajat és a sütőporos lisztkeveréket, arra ügyelve, hogy a masszát mindig simára dolgozzam és időnként leszedem a keverés közben a tál oldalára felcsapódott tésztát. Amikor mindent eldolgoztam, a kézimixerrel 1-2 percig magas fokozaton keverem a tésztát, kissé világosodik, habosodik.
A kemény tojásfehérje habot 2-3 részletben, fakanállal forgatom a masszához.
Letakarom, a konyhapulton kb. 10 percet állni hagyom.

Két serpenyőben sütöm, így haladósabb. A serpenyőket felmelegítem, kevéske vajat teszek mindkettőbe. A palacsinta tésztát lazán átforgatom, majd nagyobb kanállal (kisebb merőkanállal) adagolom a palacsintákat, 1 kanálnyi tészta = 1 palacsinta.
Közepes lángon sütöm, így kívül aranybarnák lesznek és a belsejük is átsül.
A kis amerikai palacsinták hamar sülnek, amint a tetejük lyukacsosodni kezd falapáttal alányúlok, megfordítom és nem egészen két perc múlva már ki is vehetem a serpenyőből.


Amint a palacsinták kész vannak, lazán letakarom, amíg megsütöm a bacont és elkészítem a mézes-gyümölcsös öntetet. És a gyerekeknek is véget ér a lábalóga, ezalatt van idejük megteríteni, tejet melegíteni :-)

A hajszálvékonyra szeletelt bacont fél-ropogósra sütöm. Amíg elkészül, meghámozok és apró kockára vágok két almát. Az illatos bacont tányérra szedem, a serpenyőbe teszek két kanálnyi mézet és amíg felmelegszik, fakanállal megkeverve felszedem a serpenyő aljáról a kevéske "rest", amit a bacon hagyott. A mézbe szórom az almakockákat, összeforgatom, nagyjából egy percig rázogatva keverem, majd beleszórom-forgatom az áfonyát, és el is zárom a tüzet.

Tálaláskor ki-ki eldönti, hogy az amerikai palacsintát magában, áfonyaszósszal, juharsziruppal, mézes-gyümölcsös öntettel eszi-e. Én utóbbival, kevés juharsziruppal, sült baconnal és egy bögre laktózmentes Maci kávéval. Soha rosszabbat :-)

Jó étvágyat ! :-)

Nincsenek megjegyzések: