Oldalak

2015. nov. 11.

Ludas Matyi tortája

Stílusosan, Ludas Matyi tortája Márton napra készült.
 

Reményeim szerint jóízűen falatozta egy egész osztály :-)


Az alja fehércsokis-gesztenyés krém diós-csokoládés piskótalapok között, az emelet mogyorókrémmel megkent citrusos piskótalap.
Fehércsokoládés ganacheal vontam be, ezt a műveletet még gyakorolnom kell, hogy olyan legyen, mint amilyennek igazán szeretném.


A levelek, Ludas Matyi, a libák, Mátyás botja és a fa marcipánból készültek. A libák nyakát pálinkás pohár segítségével tartottam "ívben", míg a marcipán száradt.


Ludas Matyi ruháját Manó csőszruhája ihlette :), legalábbis a bő gatyaszárat és ingujjat, illetve ezeken az alsó berakásokat.


Ludas Matyi és a libák, a fa, amihez Döbrögit kötötte oda elfenekelés előtt, utólag kerültek a tortára, féltem, hogy a szállítást nem bírnák ki.

 
A fogadtatás nagyon lelkes volt, mivel Manó elfelejtett szólni, még tanítónéninek is meglepetés volt a Márton napi torta :-)


Az ízéről délután kapok hiteles, tapasztalati úton szerzett beszámolót :-), miután Manó hazaér az iskolából.



Recept következő bejegyzésben.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Garffyka! Ez csodálatos! Te már kész tortaszobrász vagy. Szerintem a gyerekek ill. a tanítónéni sajnálta megvágni. Büszke lehet Manó, hogy ilyen ügyes anyukája van. Ők is besegítettek? Nagy gratuláció!!!!!!! Üdv. Bori

Garffyka írta...

Szia Bori :) Köszönöm szépen :) A gyerekek ujjongtak, gondolom, örültek a tortának. Egyik tanítónéni kérdezte, hogy kinek lenne szíve ezt megvágni, egyből rávágtam, hogy nekem :) A tortát és a díszeket egyedül készítettem, a gyerekekkel majd mézeskalács házikót sütünk-díszítünk adventre.

Unknown írta...

Vélemény "első kézből"-azaz kóstolásból.
Fantasztikus volt.Csodáltam a gyerekekkel együtt. Nem mertem felvágni,körbe rajongtuk. Néhány perc múlva azonban azt láttam, hogy sor kígyózik az asztal előtt, sok kis kéz tányért tart, s mindenki biztat, hogy "már vághatod!" Amilyen szép, olyan finom is volt. Hogy miért kell gyakorolni a fehércsokoládés ganacheal-lel való bevonást nem tudom, de nekünk gyakorlás nélkül is tökéletes volt, csillagos ötös a képzeletbeli tájékoztatóba.
Kedves Enikő! Köszönöm szépen mind a 27 lurkó és a magam nevében is ezt az édes meglepit.
Üdvözlettel Kati néni