Oldalak

2015. nov. 4.

Marcipán emberke

Így készül: emberke marcipánból vagy fondantból vagy unidecből.

Elkőször a fejet formázom meg. Ehhez testszínű marcipánt használok (ha nem színezett, akkor fehér marcipánt egy pici barackszín ételfestékkel összedolgozok). Egy golyót, majd ebből egy hengert formázok.
 
Barna hajat kap a marcipán emberke. Egy kis darab barna marcipánt kb 2 mm vastagra nyújtok, nagyjából kör alakban (kis kiszúróval lehet tökéletes kört formázni, nem muszáj).
 
Ételragasztóval megkenem a fej tetejét és rá-köré illesztem a barna marcipánt, a széleken levágom a fölösleget.
 
Ott, ahol a lelógó anyagot a széleken levágtam, a marcipánt egészen enyhén nedves ujjal összedolgozom-simítom. Az emberke haját elől kisollóval picit megcsipkedem, a "szálak" végét ujjbeggyel finomítom, hogy ne legyen szögletes. Irányba igazgatom a "frufrut", a fejtetőn a hajat éles, vékony pengéjű késsel kicsit megcsíkozom.
Az emberke szemét, pontosabban a helyét, fogpiszkálóval megjelölöm, pici mélyedést csinálok.
Mivel nincs kerek fekete gyöngyöm, csak szögletes szórócukrom, a szemeket így alakítom ki: egészen kevés fekete festéket teszek a szemeknek kialakított lyukakba, majd így illesztem be (csipesszel) a fekete szórócukrot (következő kép).

Fekete festék és egy-egy szem fekete szórócukor, máris szebbek az emberke szemei.
Az orrához picit összecsippentem a marcipánt az emberke arcán a közepén, majd fogpiszkálóval picit megnyomom.
 
Barna marcipán felsőt, kék nadrágot és fekete cipőt kap az emberkém.
 
A testhez egy darabka barna marcipánt hengerré formázok. Odamérem a marcipán ember fejéhez, ha túl nagy, lecsípek belőle és újra formázom, addig, amíg jónak ítélem. A karokat is ugyanolyan színű marcipánból alakítom ki.
A kék nadrághoz egy darab marcipánt hosszú, keskeny (a testnél keskenyebb) hengerré formázok és ketté hajtom.
 
Egy gömbölyű eszközzel (ha nincs marcipán formázó, pl golyóstoll vagy ceruza végével) bemélyítem a felső rész alját, néhány mozdulattal lyukat formázok bele. Ide jön majd az ember nadrágjának derék része.
 
Ugyanígy, egy kisebb kerek végű eszközzel a nadrág két szárának az alját is benyomogatom. Ide kerül majd a cipők felső része.
Hogy a nadrág nadrágabb legyen, egy darabka kék marcipánból vékony csíkot vágok, ezt ehető ragasztóval (vagy pici vízzel) a nadrág alján körberagasztom, elsimítgatom.
 
Azután a nadrág hajtókáját és a nadrág szárát kétoldalt "megvarrom". Ha nincs recés marcipánformázó eszköz, akkor fogpiszkálóval lehet finoman megszurkálni a nadrág hajtókát és a szárát két oldalt.
 
A belső combhajlatoknál kicsit megráncolom a nadrágot.
A két cipőt egy-egy darabka fekete marcipánból formázom, kis golyókat gömbölyítek, picit hengeresítem és az egyik oldalát ellapítom (enyhén az asztalhoz nyomom). Ehető ragasztóval illesztem a nadrág aljához.
 
A felsőrész alját, ott, ahol előzőleg a gömbölyű formázóval bemélyítettem, ujjbeggyel nyomogatva elvékonyítom. Belepróbálom a nadrágot, ha kell, kicsit formázok a nadrág derékrészén vagy a felső alsó részén, majd ehető ragasztóval összeillesztem.
A felső fenti részébe belenyomok egy fél fogpiszkálót, úgy, hogy egy kis darab kilógjon felül, erre ráültetem az emberke fejét. Ha kell, kis ehető ragasztót teszek a fej és a felső testrész közé, hogy stabilabban álljon.

A karokat megfelelő hosszúságúra formázom (odapróbálom a teshez, hogy elég hosszú-e), a váll résznél kicsit szélesebb, mint a kézfejnél. Vékony, gömbölyded eszközzel bemélyítem a karokat, ott, ahova a kézfejek kerülnek.
A kézfejeket ugyanabból a marcipánból formázom, mint az emberkém fejét.
 
Marcipán emberke felső teste is kap egy kis fogpiszkálós megerősítést, a kiálló végek segítenek megtartani a karokat.
A karokat rögzítés előtt odapróbálom az emberke felső testéhez, kijelölöm, hol fognak csatlakozni, a fogpiszkálót is csak ezután szúrom a marcipánba.
A karokat a vállaknál ehető ragasztóval (is) illesztem a testhez.
Ugyancsak ehető ragasztóval fogom oda a kézfejeket.

 Voilá :-) Marcipán emberkém készen van.
 
Hogy ne álldogáljon olyan üres kézzel, egy apró virágot teszek a kezébe, marcipán emberkét pedig egy aprócska forrás mellé állítom.


2 megjegyzés:

sedith írta...

Hogy te micsoda türelmes alkat vagy!!!! :) Gratulálok, nagyon jó leírás, eszerint akár én is hozzá mernék fogni. :) Puszi

Garffyka írta...

Biztos sikerülne, nem varázslat, inkább türelem és itt-ott kézügyesség kell hozzá :)