Oldalak

2015. nov. 3.

Jack O'Lantern kenyér

Friss kenyérkénk - az első, ami öregtésztával készült -, még Halloween előtt sült, stílusosan döbleccel, tökmagolajjal, tökmagos díszítéssel.
Most nem a megszokott sütőtökös kenyér receptem alapján sütöttem, Marcsi oldalán találtam egy, szintén sütőtökös, kenyérkét, ennek a leírását használtam.
Az öregtésztát is Marcsi tanácsa alapján készítettem. A kész öregtésztát négyfelé vettem, egy-egy üres tejfölös vödörbe osztottam és hűtőbe tettem. Reggel kivettem egy adagot a hűtőből és nagyjából három óra múlva használtam.
Töklámpás kenyérkénk finom lett, puha belsejű, kissé ropogós héjú, és mivel nagy, kerek jénai tálban sütöttem, igazi karéjt lehetett szelni belőle. :-)
Kelesztés után, két oldalt, félkörben vágtam be, ettől (is) szép magasra nőtt és így a tetejét töklámpásosra tudtam díszíteni. A gyerekeknek nagyon tetszett - ők igazgatták, hogyan álljanak a tökmag-szemek és száj -, Manapó azt mondta, nagyon pihent vagyok :-)Jack O'Lantern kenyér, sütőtökös, öregtésztás

hozzávalók - öregtészta

50 dkg liszt
3 dl víz
1/5 tk só
1 dkg friss élesztő

A hozzávalókat a kenyérsütő gép táljába teszem, dagasztó programot indítok. Viszonylag kemény tésztát kapok. Átszedem egy liszttel egészen enyhén megszórt tálba, folpackkal (vékony nylon zacskóval) letakarom és a konyhapultra teszem 4-5 órára. Utánna kimérem (fedeles tejfölös vödrökbe mértem), ha nem használom rögtön, akkor hűtőbe teszem. Én négy felé vettem az öregtésztát, az egyik adagot pontosan 25 dkg-ra mértem, mert annyi kellett a kenyérhez, amit sütni akartam.

Másnap reggel az öregtésztát kiveszem a hűtőből, nagyjából három óra múlva használom. Lehet hamarabb is, mert az öregtészta átvette a konyha hőmérsékletét már korábban, de nem volt időm hamarabb nekikezdeni a kenyérnek.

hozzávalók - kenyér

50 dkg liszt
25 dkg öregtészta
2 tk só
1 tk cukor
2 ek tökmagolaj
18 dkg sült döblec
kb 2 dl víz - én 1,5 dl vizet tettem a tésztához és nem kellett több, de ez liszt és sütőtök függő
1 dkg friss élesztő

 
A hozzávalókat a kenyérsütő gép táljába teszem, az öregtésztát kisebb darabokra szaggatva, vízből kezdetnek egy decit öntök a lisztre. Dagaszt-keleszt programot indítok. Időnként megnézem a tésztát, mivel keménynek találtam, apránként hozzáöntök még fél deci vizet. Az, hogy mennyi vizet vesz fel, függ a liszttől és a sült sütőtöktől is. Amíg dagasztott a gép, nyitva hagytam a tetejét, mert a dagasztás közben keletkezett hő lágyatja a sütőtöktől amúgy is lágyabb tésztát.
A megkelt tésztát kicsit lisztezett lapítón finoman átgyúrom, kerek kenyérnek formázom. Sütőpapírral kibélelt jénaiba emelem, tiszta konyharuhával letakarom és nagyjából 35 percig, a konyhapultra téve, kelni hagyom, ezalatt szépen megnő, de nem kel túl gyorsan (nem repedezi be).
Ezalatt megpucolom a tökmagokat - jó annak, aki talál tisztított tökmagot, én nem, úgyhogy kénytelen voltam egyesével pucolászni, ráadásul amúgy nem szeretek "szotyizni" :-)
A sütőt 200 fokra melegítem (légkeveréses).
A megkelt tésztát két oldalt, olyan mélységben amennyire a jénai pereme engedi, félkörben bevágom. A tetejét megkenem tejjel elkevert tojással és rárakosgatom a tökmagokat.
200 fokon sütöm 10 percet, aztán visszaveszem a hőfokot 180 fokra és még 20 percet sütöm a kenyérkét. Ezután sütőpapírostól kiemelem a jénaiból, a kenyér oldaláról lesimogatom a sütőpapírt és így teszem vissza még nagyjából 10 percre.
A megsült kenyeret (ha megütögetem az alját, kongó hangot ad) lespriccelem hideg vízzel, leemelem a sütőpapírról és rácsra téve hűtöm ehetőre.


Nagyon finom, könnyű, laza belű, nem túl vastag, de ropogós héjú, illatos, szép színű kenyeret szelek vacsorához, mivel kerekre sütöttem, igazi karéjt lehet kanyarítani belőle.

A megmaradt öregtészta adagokat vagy a hűtőben tartom felhasználásig (7-10 napig használható) vagy a fagyasztóba teszem.

Jó étvágyat !

2 megjegyzés:

Razana írta...

Igazán szezonális ;-)

Garffyka írta...

Köszönöm :) Igyekeztem, hogy ízben és kinézetben is alkalomhoz illő legyen :)