Oldalak

2014. okt. 28.

Fekete-fehér tarka torta

Spanyolviasz 914., azaz így lesz tarka burkolat a fekete-fehérnek induló tortán :-)

Diós-mogyorós piskóta, vaníliás krém, csokigyurma borítás és díszek.
A vanília krém az egyik kedvenc, szeretett és jól bevált torta krém receptem. Bár van benne némi vaj, kifejezetten könnyű krém. Ugyanezt az alapot használom marcipános krémhez, akkor a házi vanília kivonat helyett apróra vágott/reszelt marcipánt teszek a tojásos-tejes-étkezési keményítős keverékhez.
A torta születésnapi meglepetés volt, az ünnepelt úriember nem sejtett semmit belőle.
A meglepetés sikerült, a tortának szintén sikere volt.



Vaníliakrémes diós-mogyorós torta csokigyurma borítással

hozzávalók - tészta

tészta 4 tojásból, most az 1. számú kedvenc tortalap recept szerint

hozzávalók - krém

három adag krémet készítek:
120 gr étkezési keményítő
6 tojás
9,3 dl tej
150 gr vaníliás cukor (házi; vagy ízlés szerint, ennyi cukorral nem lesz túlzottan édes)
3 kk házi vanília kivonat
120 gr habosra kevert, puha vaj

hozzávalók - burkolás, díszítés

alap vajkrém (1:1 puha vaj és porcukor habosra keverve)
mézes csokigyurma fehér és fekete csokiból
fehér csokigyurma: 60 dkg csokoládé +  gr méz
fekete csokigyurma: 30 dkg csokoládé +  gr méz

A csokigyurmával kezdek, ennek legkevesebb egy órát kell hűtőznie, de inkább egy éjszakát/napot.
A fehér és fekete csokit külön-külön, vízgőz fölött megolvasztom. A kimért méz adagokat mikróban felforrósítom és a megfelelő, olvasztott csokihoz keverem. Fakanállal keverem a mézes-csokis egyvelegeket, amíg egynemű, kezelhetően meleg masszát kapok. Kézzel gyúrom tovább, papírtörlővel leitatom a felesleges (kigyúrt) vizet. A kész csokigyurmákat folpackba (nylon zacskó) tekerem és legalább egy órára, de inkább éjszakára hűtőbe teszem. Felhasználás előtt kb fél órával kiveszem majd a hűtőből.

Megfőzöm a vanília krémet. Ehhez az egész tojásokat simára dolgozom az étkezési keményítővel, vaníliás cukorral és vanília kivonattal, majd lassanként hozzáöntöm és elkeverem a tejet is.
Alacsony lángon, állandó keveréssel felfőzöm és besűrítem.
A még meleg, de a tűzhelyről levett, krémhez teszem az előzőleg habosra dolgozott vajat és néhány percig erőteljesen keverem.
Folpackkal (nylon zacskóval) letakarom a krémet - nem az edényt, de a krémet magát. Hideg vízbe állítva kihűtöm.

A piskóta tésztát a leírtak szerint összeállítom. Emeletes tortát terveztem, így a négy tojásos masszát két - az alján kikent, liszttel megszórt - tortaformába kanalazom, egy 22 cm (3 tojásnyi) és egy 10 cm átmérőjűbe (1 tojásnyi). Kanál hátával kicsit felhúzom a tésztát mindkét forma oldalára, így a tészta sülés közben szépen egyenletesen tud emelkedni.
A kisült, diós piskótákat rácsra borítva teljesen kihűtöm.


Amíg a krém és a tészta kihűl, elkészítem az alap vajkrémet a burkoláshoz, azaz habosra keverek 1:1 arányban átszitált porcukrot és szobahőmérsékletű vajat.
A csokigyurmákat kiveszem a hűtőből, egyenként 3-4 mp-re mikróba teszem, majd étkezési keményítővel éppencsak megszórt, sima felületen átgyúrom és megformázom a rózsákat, leveleket, a szegélycsíkokat és a masnit. A masni most nem sikerült a legjobbra, amikor a tortára tettem, szebbnek látszott, mint így utólag.

A tészta kihűlt, a krém is hideg és 3-4 percig már átkevertem magas fokozatra állított kézi mixerrel, hogy selymes legyen. Jöhet a torta betöltése.
A nagyobbik tortalapot három részre, a kisebbiket kettőbe vágom. A nagyobbikat tortatálcára teszem, egy-egy centire becsúsztatva a tészta alá, körberakom sütőpapírral, hogy az lefedje a tálaló tálcát. Így bevonáskor, díszítéskor nem a tálaló tortalapot maszatolom, a sütőpapírt burkolás-díszítés után könnyen ki lehet majd húzni.
Szemre három részre osztom a krémet, betöltöm a nagyobbik piskóta lapokat (2 adag krém), és a külön tálcára állított kisebbik lapokat is (1 adag krém).
A még meztelen tortákat lazán letakarom és 3-4 órára hűrőbe teszem, mikor alaposan lehűltek, vékonyan átkenem a habosra kavart alap vajkrémmel és legalább fél órára ismét hűtőbe rakom.

Még mindig gumikesztyűs kézzel ismét átgyúrom a csokigyurmákat, csíkokat sodrok a fekete és a fehér masszából is, egymás mellé rakom, majd sodrófával nyújtani kezdem. Így lett a torta burkolata fekete-fehér és mégis tarka.


A lehűtött tortákat kiveszem, éppencsak nedves kézzel átsimítom a vajkrémet rajtuk, majd beburkolom a méretre nyújtott csokigyurmával (torta oldalmagassága 2*, plusz a torta átmérője, plusz még 4-5 cm). A csokigyurmát a fondanthoz vagy marcipánhoz hasonlóan elsimítom a torta tetején, majd az oldalán, igyekszem kisimítani az összes levegőbuborékot és gyűrődést. A lelógó részeket éles késsel levágom, a burkoló anyagot eldolgozom a torta aljánál. Kevés étkezési ragasztóval körbe a torta aljához illesztem az előzőleg megformált díszítő csíkot.
A két tortát egyenként teszem vissza a hűtőbe. Az emeletre a rózsákat, az emeletet az alapra és a masnit tálalás előtt teszem, rögzítem a helyére.

A meglepetés sikerült, az ünnepelt úriember egyáltalán nem számított tortára. A vendégek szerint nem csak szép, de finom is volt.
Volt :-)

Jó étvágyat !

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Káprázatos - mint minden, ami az ügyes kezeid alól kikerül :-)

Garffyka írta...

CV, köszönöm, igyekszik az ember lánya :)