2014. szept. 11.

Háromcsokis, de nem süti

Ismerős?
"egyél kenyeret is", "nem lehet csak murokkal, sajttal, fasírttal jól lakni", "kenyér is kell a méz alá", "nem, az üvegből kanalazott szilvalekvár kenyér nélkül nem elég vacsorára", "egyetlen falat kenyeret sem ettél a tojássaláta mellé", "már a harmadik virslit eszed, de morzsányi kenyeret sem" ...
:-)
 

A nagy kenyérsütő könyvet felülöttem és rövid lapozgatás után úgy döntöttem, gond megoldva, igaz, a frissen sült, illatos kenyérke nem egészen illik virslihez, körözötthöz ... viszont remek társ egy bögre tej, csésze tea, pohár kefír mellé, és tízóraira csomagolva is bevállt.
Bár csokis és édes, állagra inkább kenyér, mint foszlós kalács, de könnyebb, mint a kenyerek általában.


Ezt a csokis kenyérkét sok szeretettel ajánlom kedves csokiimádó barátnőmnek, CV-nek :-)
A kenyérbe gyúrt csokoládékat kedvünk, ízlésünk szerint variálhatjuk.


Háromcsokis kenyér

hozzávalók - közepes kenyérhez

120 ml víz
120 ml tej
1 tojás
50 dkg liszt
2 ek porcukor
1 tk só
2 ek vaj
1,5 tk szárított élesztő
20 dkg csoki - lehet vegyesen, ízesített (gyömbéres, narancsos), mogyorós, mazsolás, ízlés szerint

a tetejére

1 felvert tojás (lehet csak sárgája vagy csak fehérje)
színes csokicukor (elmaradhat)
1 tk vaj


Kimérem a vizet, tejet, hozzáütöm a tojást, kicsit elkeverem, majd az egészet a kenyérformába öntöm. Rámérem a lisztet, kanalazom a porcukrot, sót, kis darabokban a puha (nem olvasztott) vajat, majd a szárított élesztőt. Dagaszt-keleszt programot indítok.
Miközben a kenyérsütő gép forgatja, dagasztja a tésztát, felkockázom a csokikat, most 5 dkg fehércsokit, 5 dkg 70%-os gyömbéres étcsokit és 10 dkg tejcsokit használtam.
A dagasztás utolsó öt percében, adagonként a szépen bedagasztott tésztához szórom a csokikat.
A program végeztével enyhén lisztezett lapítóra borítom a szép szálasra megkelt tésztát, finom, de határozott, dögönyöző mozdulatokkal átgyúrom. Négy részre veszem, ezekből egyenként gombócot formálok, majd konyharuha alatt 5 percig pihentetem.


A gombócokat hosszú tésztakígyóvá sodrom, majd középről kiindulva megfonom.


Tipp & trükk: bármilyen tésztafonást érdemes a  tésztacsíkok közepétől elkezdeni, így szebb, szorosabb lesz a fonat.

Vajjal kikent, liszttel enyhén megszórt sütőformába emelem a megfont csokis kenyeret, a fonatok végét el/összedolgozom.
Konyharuhával letakarva, langyos helyen, nagyjából 30-40 percig kelesztem.
A második kelesztés után a csokis kenyérkém tetejét átkenem egy kicsit felvert tojással, megszórom színes csokicukorral.

 

175 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőbe tolom és nagyjából 35 perc múlva kiveszem az illatosra, csodaszépre sült csokis kenyeret.
Kiborítom a formából és rácsra teszem, így alulról is szellőzik és nem szalonnásodik el az alja.
Még forrón átkenem egy kevéske (kb 1 tk) puha vajjal, ettől szép csillogó lesz.


A kihűlt csokoládés kenyér szépen szeletelhető.
Tejjel, kefírrel tálaltam uzsonnára, másnap ebből csomagoltam Manónak tízóraira.

Sikere volt, visszatérő vendégünk lesz :-)

Jó étvágyat !

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Hát ez nagyon csocsi :-)))) Asszem, ki fogjuk próbálni :-)))))

Puszik!

Garffyka írta...

Jó étvágyat hozzá :-)