Oldalak

2011. aug. 18.

Nyári 'húsleves', tökből húsmentesen


Spanyolviasz 23/1 :)
Bár ÉApám elmondása szerint Mamikám sokszor főzött ilyen levest nyaranta, én nem emlékeztem rá, s valószínüleg a konyhámban sem fordult volna meg ez a leves, ha jóatyám nem eleveníti fel.
Olyasmi ez, mint az egyszeri mesében, ahol a bölcs öreg úgy választott fiának feleséget, hogy feltételül szabta: olyan lány kerülhet a házhoz asszonykának, aki a dinnye minden részét fel tudja használni. A mesében a dinnye belsejét az emberek ették, a magokat a tyúkok csipegették, a héját a malacok lakmározták.
Bár se malacunk, se csirkénk, a konyhámban üdülő méretes tök majd minden részét felhasználtam, csupán héját nem sikerült hasznosítani.
Húsából tökös-gombapaprikás (másnap kis tejföllel és némi mustárral összeturmixolva szósz tésztára) és tökös rántotta lett. Szálas belsejéből és magjából pedig alaplevet főztem. Nagyon is finomat.
Így készül a könnyed, nyári 'húsleves' ... húsmentesen, tökből ... mint a "régi, szép időkben", mikor nagyon drága volt a hús, s a leleményes háziasszonyok abból varázsoltak finomságos ebédet, ami éppen akadt. :)




Húsmentes húsleves tökből

hozzávalók - alapléhez

1 szép méretes tök
víz
lábas és fedő, kés, vágódeszka, szűrő


hozzávalók - leveshez

tök alaplé
1-2 szál murok
1 kisebb szál petrezselyem
1/2 paszternák (ha van)
4-5 szem krumpli
1/2 kisebb fej karalábé
1-2 kelkáposzta levél
levestészta (csiga, eperlevél, cérnametélt, stb)

3-4 db szemesbors, 1 db szegfűszeg, picurka szerecsendió
- nagyjából a húsleveshez használt zöldségek hagymát, fokhagymát és paprikát kivéve; ha lett volna itthon 1-2 szem gombám, azt is belefőzöm

Az alapléhez a tököt meghámozom, szálas belsejét magostól kivájom és nem! dobom ki, de nagyobb lábasba teszem.
Felöntöm nagyjából háromszoros mennyiségű vízzel, lefedem, nagy lángon felfőzöm, majd forrástól számítva, már szelíd tüzön, 1,5-2 órát főzöm. Azért ennyi ideig, hogy a magokból jól ki tudjon oldódni minden értékes táp- és ízanyag.


Sűrű szűrőn (vagy szűrőbe tett gézen) átszűröm. A pépesre főtt belsejét és a magokat kidobom. Az tök alaplevet - amennyiben és amennyit nem használok fel azonnal - kihűtöm, és kisebb adagokban lefagyasztom (pl két decis műanyag poharakba adagolva, folpackkal szorosan lefedve).
Kész az alaplé. Színében, illatában tyúkhúslevesre emlékeztet. Ezt az alaplevet bármilyen zöldségleveshez, zöldséges ételhez használni lehet, nincs átütő tök íze.


A leveshez nagyjából fele-fele arányban használok tök alaplevet és vizet. Ezeket főni teszem, s amíg felforr megpucolom és felkockázom-karizkázom a zöldségeket, a kelkáposzta levelet vékony laskára vágom.
Az összes zöldséget - kivéve a csíkokra vágott kelkáposztát - a csendesen gyöngyöző víz-alaplébe teszem. A levest megsózom, a darabos fűszereket teatojásba zárom és a lábosba lógatom.
Fedő alatt, kis lángon készre főzöm a zöldségeket, az utolsó öt percben a leveshez keverem a csigatésztát és a kelkáposztacsíkokat is.


Könnyű zöldséglevest kapok (zsiradék mentes), íze, színe nagyon emlékeztet a tyúkhúslevesre, a benne főtt zöldségeké még inkább.
Kevés lestyánnal és/vagy citromlével savanyítva kellemes csorba lehet.

Jó étvágyat !

9 megjegyzés:

Petra írta...

Nagyon érdekes és biztos finom. A tökös gombapaprikás is szuperül hangzik. :)))

Nelli írta...

Ez annyira finom!Éppen a napokban főztünk már kétszer is, nálam is posztolásra vár!:-)

Zsuzsanna írta...

Finom a tökbélleves, igazolhatom, (És még egészséges is, gyomor- és bélpanaszok idején is, csak a fűszerezést kell ahhoz igazítani. De ezt csak zárójelben.)
Köszönöm, h. eszembe juttattad!

Mézeskalács írta...

Soha nem hallottam még erről a felhasználási módról, de ki fogom próbálni, mert nagyon felkeltetted az érdeklődésemet! Nagyon kíváncsi vagyok milyen íze lesz!

Garffyka írta...

Petra, számomra is érdekes volt főzni és valóban finom.

Nelli, Zsuzsanna, ezek szerint mégsem én találtam fel a spanyolviaszt :)

Mézeskalács, szerintem érdemes kipróbálni, könnyű, zsírmentes és finom volt a leves. Szerintem ne csak a tök alapléből főzd a levest, hanem keverd vízzel.

Ami írta...

Igazán ötletes! Nagyon szeretem a tökös ételeket, ezt is ki fogom próbálni :)

Hobbychef írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Hobbychef írta...

Én gyermekként ettem útóljára, amikor 1950-ben jómódú polgári családból egyszerre igen szegények lettünk. Az ízére már nem emlékszem, de most lehet, hogy kipróbálom, kedvet kaptam rá a fotódtól.

Karulino írta...

nagyon ötletes, gratulálok a spanyolviaszodhoz :))))
Meg nem mondanám a színéről, hogy köze sincs a húshoz! Gratula