Oldalak

2011. jún. 12.

Zebra az asztalon - zebratorta (1)

Avagy zebratorta háromszor egy héten :), előrehozott és elhalasztott szülinapokra.

Említettem volt, hogy Manó ovijában az a szokás járja, ha valakinek születésnapja van, felköszöntik az oviscsoportban is. Tavaly, egyéb finomságok mellett, egy malomkerék nagyságú szilvalekváros tortát vittünk.
Idén, bár Manó születésnapja valójában csak ősszel lesz, a küszöbön álló változásokra tekintettel (költözés, ősztől új ovi, új közösség, új barátok), óvónénikkel egyeztettünk, így lett előrehozott születésnapja Manónak.
Törpöltem, hogy milyen tortát süssek, Manó megoldotta a gondot, "csokisat édesanya, nagyon csokisat!"
Lett egy hát zebratorta, két vastag réteg csokis krémmel, tetején csokimázzal, oldalán cukros-mascarpones tejszínhabbal. És tetején az elmaradhatatlan marcipánfigurával, mi más, mint egy piros autó. A torta tetején a csokimáz komor feketeségét apró, színes szórócukorral tettem vidámabbá.
Kár, hogy sem Manó arcocskájáról, mikor megpillantotta a tortát, sem pedig magáról a tortáról nincs fényképem. De a készülődés izgalmában teljesen kiment a fejemből, hogy kattintgassak.
A kedden tartott, előrehozott szülinapra sütött csokikrémes zebratorta szép volt, finom volt, Manó beszámolója szerint mindenkinek ízlett :)



Közkívánatra :) és két családi eseményünk utólag megünneplendő :), s nem utolsó sorban saját gasztrokíváncsiságom kielégítésére a hét második felében ismét sütöttem egy zebra tortát. Illetve kettőt. Egy nagyot a 12 szeletes Zila formában és egy kisebbet, a hét tojásos tészta maradékából, ami már nem fért a Zila formába.

Az eredeti zebratorta recept 5 tojásra szól és a gugli szinte összes találata, minimális eltéréssel ugyanazt a receptet adja. Az öt tojásos tészta egy 26 cm-es lekapcsolható tortaformához elég. A végülis egyszerűségében nagyszerű olajos piskóta nagyon finom csoki- vagy cukormázzal és töltetlenül - így a csíkjait is szebben tálalja -, de kívánság szerint lehet csoki-, vanília- vagy gyümölcsös krémmel tölteni.
Emlékeim és receptekkel teli sajtcetliim szerint én eddig a következő recepttel dolgoztam.

A mostani képeken nagyjából másfél tojásnyi tésztából sült zebratorta díszeleg, ezt a mennyiséget egy kis jénai edényben sütöttem (alja 12 cm átmérő, tetején 14 cm átmérő). Kihűlés után csokimázzal vontam be és csokizott eperrel, valamint cukros-mascarpones tejszínhabbal díszítettem.



Zebratorta

hozzávalók

5 tojás
250 gr porcukor
125 ml víz
250 ml olaj
375 gr liszt
12 gr sütőpor (1 zacskó)
2-3 ek cukrozatlan kakaópor
1 bő ek citromhéjas cukor (elmaradhat)

26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma
margarin és liszt kikenéshez, szóráshoz
vagy sütőpapír

A tojásokat kettéveszem, a fehérjékkel teli tálat letakarom és a hűtőbe teszem. Tapasztalatom szerint könnyebb felverni és szebb, keményebb hab lesz a kissé lehűlt tojásfehérjékből, míg ha már az elején felverem habbá, mire végzek a tészta többi részével, a hab alatt "visszafolyósódik" a fehérje egy része.
A tojássárgákat a porcukorral fehérre, habosra keverem.


Hozzáadom a langyos vizet és az olajat.
Kanalanként beleszórom a sütőporral elkevert és átszitált lisztet, minden adagot alaposan eldolgozok.


Kiveszem a hűtőből a tojásfehérjékkel teli tálat és a fehérjékből kemény habot verek. Akkor jó, ha a kézimixer (vagy habverő) csíkot húz a habban.
A kemény habot 3-4 részletben az olajos piskótamasszához dolgozom.


A tésztát két felé veszem, egyik felébe szitálom a cukrozatlan kakaóport, másik részébe a citromhéjas cukrot; mindkét masszát elkeverem.
A kapcsos tortaformát kikenem és liszttel megszórom (az oldalait is), illetve lehet sütőpapírral bélelni, ez esetben a kenés-szórás értelemszerűen elmarad.
A kétféle masszához egy-egy (ugyanolyan méretű) nagyobb kanalat veszek elő.
Elkezdem rakosgatni a tésztákat: egy bő kanál fehér massza a sütőforma közepébe, majd egy bő kanálnyi kakaós massza a fehér tésztára. Pontosan rá. NEM kell kenegetni, mázolgatni, a tésztarétegek maguktól szépen elterülnek és beterítik a formát. Bő kanál fehér tészta, rá bő kanál kakaós, rá bő kanál fehér, rá bő kanál kakaós. Ésatöbbi, amíg a tészták tartanak. Nekem általában a kakakós fogy el utoljára.
A nyers kakaós tészta picivel keményebb, mint a fehér (ennyit számít az a 2-3 ek cukrozatlan kakaópor, amit az alapmasszához kevertem), ez így van jól, nem kell félni tőle.

 

A tésztával teli tortaformát előmelegített 165-170 fokos sütőbe tolom és nagyjából 40-45 percig sütöm. Az első 30 percben lehetőleg nem nyitom ki a sütőajtót és a végén, mielőtt megsültnek nyilvánítom, tűpróbázom.
Az illatozó, sütőből kivett zebratortát rácsra teszem, nagyjából 5 perc múlva lekapcsolom a forma oldalát és a tortát leemelem a sütőforma aljáról, majd rácsra állítom, míg egészen kihűl. Azért rácson hűtöm, mert így alólról szellőzve a tészta alja nem szalonnásodik be.


A kihűlt zebratortát csokimázzal (pici tejjel vagy tejszínnel felolvasztott tortabevonó csoki) vagy cukormázzal (porcukor kevéske citromlével elkeverve) bevonva tálalom.
 Bezsebelem a dícséreteket :)
Jóízűen megesszük.
Ismét bezsebelem a dícséreteket :)

Bár könnyű, de kiadós piskóta tészta, krém nélkül sem fojtós. Amolyan délutáni ejtőzéshez, habos kakaóhoz, kávé mellé való sütemény, de kicsit megdíszítve és/vagy krémmel töltve születésnapi tortaként is becsülettel megállja a helyét.


Jó étvágyat !

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Meseszép! Volt már szerencsém együtt sütni Veled ilyen sütit :-)

Manót csókoltatom: csokisat, nagyon csokisat! A gyermeknek kitűnő az ízlése :-DD

Garffyka írta...

CV - igen, valahogy rád gondoltam, mikor mondta, hogy csokisat, nagyon csokisat :D