Oldalak

2021. márc. 1.

Sport szelet

Avagy a süti, aminek lába kél a hűtőből 😀

Sütő még foghíjas, de nagyon hiányzott egy kis sk édesség és a sport szelet pont szembejött az egyik kedvenc, sütögetős csoportban.

 Kicsit körbejártam, recept böngészés itt, recept böngészés ott, egy kis inspirálódás amonnan, egy kis saját kútfő és tádámm, kész is a Garffykásított sport szelet. 😀 Némileg eltér a nagykönyvben írottól, mert a cukrot karamellizáltam, a tésztájában csoki és kakaópor is van, a tetejét fehér csokival rajzoltam. Érdemes és lehet akár egy nappal tálalás előtt elkészíteni, jót tesz neki, ha ennyit, de legalább fél napot áll a hűtőben.

Nagyon finom. Nagyon tömény. Nagyon addiktív.
A tálcán felvágtam egy csíkot 8 kis falatkányira, úgy tettem a hűtőbe tegnap este. Hogy, hogy nem, a hűtős csenőmanók mind eltüntették a felvágott sport szeletet. 😏 Tiszta szerencse, hogy nem szeltem fel mindet. 😂

Sport szelet

hozzávalók

50 dkg háztartási keksz
3 ek cukrozatlan kakaópor
csipetkényi só
15 dkg cukor
2 dl tej
10 dkg csokoládé (most tejcsokit használtam, de lehet étcsoki is)
6 ek rum aroma (5ker)
20-22 dkg vaj (25 dkg-s csomagból ujjnyi csíkot másra használtam)

a tetejére

10 dkg csoki (fele tej-, fele ét-)
1 ek olaj
3 dkg fehér csoki
1,5 ek tejszín

Megkérem nagyfiam, hogy a fél kg kekszet kicsit törje meg, majd a késes aprítóban darálja le.
Nagylánykám eközben kiméri cukrot egy vastagabb aljú lábosba, majd a 2 dl tejet is.
Nagyfiam összekeveri a darált kekszet a kakaóporral és a csipetkényi sóval.
Nagylánykám megtördeli a 'tésztához' szánt 10 dkg csokit.
Így könnyű 😉

A lábosban egyenletesen elterített cukrot lassú tűzön karamellizálni kezdem.
A tejet felforrósítom. Amikor a karamellizálódott cukor szép óarany színű, ráöntöm a forró tejet és türelmesen addig kevergetem, amíg a cukor teljesen felolvad, feloldódik a tejben. Félrehúzom, beleszórom a feltördelt csokit és a kockára vágott, puha vajat. Simára keverem.
Az egészet ráöntöm a kakaós darált kekszre, a masszához mérem a rum aromát. Alaposan összedolgozom.

Egy közepes tepsit kibélelek sütőpapírral. Beleszedem a csokis-kekszes masszát, spatulával, kézzel alaposan lenyomkodom, hogy mindenütt kitöltse a tepsit és jól összeálljon. A tészta tetejéről két lap háztartási papírtörlővel leitatom a zsiradékot. A tepsit hűtőbe teszem.

A mázhoz való tej- és étcsokit összetöröm, az olajjal együtt vízfürdőre teszem, felolvasztom, műanyag spatulával simára keverem.
A fehér csokit szintén kockára töröm, ráöntöm a felforrósított tejszínt, kicsit állni hagyom, műanyag kanállal simára keverem.

Az összeállt, lehűlt tésztára öntöm a csokimázat, egyenletesre simítom. A fehér csoki ganachet tasakba öntöm, a sarkát lecsippentem, átlósan becsíkozom a csokimázat, majd egy fogpiszkálóval hullámosítom. Az egészet visszateszem a hűtőbe, hogy a csokoládé máz megdermedjen.

Nagyon éles, vékony pengéjű késsel szeletelem.
Bezsebelem az elismeréseket.
Titokban segítek a hűtőben lakó csenőmanóknak és késő esti nasiként eltüntetek két, falatnyi kockát a sport szeletből. 😉

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: