Oldalak

2021. febr. 21.

Misu - csokis, meggyes

"Gasztro" rejtvény: mi az a misu? 🤔

Elárulom. Csokimisunak és meggymisunak van egy közös "őse", Tira. Egész nevén nevezve tiramisu. 😄
Csokimisu és meggymisu kissé távoli rokonai tiramisunak, mert bár babapiskóta alapon mascarpones krémmel készültek, elég sok eltérés van a klasszikus tiramisuhoz képest.
Először is, a babapiskótát tejben, illetve meggylében áztattam. Aztán a krém csokoládés, illetve meggyes lett és nyers tojássárga helyett tejszínhabbal kevertem össze. A kakaós szórás is elmaradt, ehelyett tálaláskor a fejre állított misukat csoki forgáccsal és csoki öntettel, illetve meggy szósszal tálaltam. Családnak ízlett, misuk maradnak. 😄

A kétféle édességhez a krémet egyben kezdtem el keverni, összesen fél kg mascarponet és 2 dl tejszínből vert habot használtam fel. A csokishoz tejszínben felolvasztott tejcsokit kevertem, a meggyeshez felolvasztott, lecsepegtetett meggyet és némi étkezési zselatinnal megfogott meggylevet dolgoztam.
A csokishoz 2 l, a meggyeshez 0,75 l űrtartalmú jénai edényt használtam.
Katkára való tekintettel minden - tej, tejszín, mascarpone - laktózmentes. A Lidl laktózmentes habtejszín és mascarpone vált be eddig a legjobban. A tejszínből, alapos lehűtés után, nagyon szép és finom habot lehet verni, a mascarpone pedig önmagában is finom, nekem jobban ízlik a mentes, mint a "normál".

Csokimisu, meggymisu

hozzávalók

50 dkg mascarpone
2 dl tejszín
1 ek zselatin fix
4 kk porcukor - ez ízlés kérdése, ki mennyire szereti édesen
2 csomag babapiskóta

kb 1,5 dl tej - áztatáshoz
0,5 dl tejszín
10 dkg tejcsoki
1 kk rum aroma

kb 1 dl meggylé - áztatáshoz
0,5 dl meggylé
1 ek zselatin fix
1 kk cukor
nagyjából 10 dkg meggy

jénai, folpack
csokiforgács, csokiöntet, meggyszósz, meggy

A habnak szánt tejszínt a fagyasztóba, a keverőtált és kézi mixer keverő szálait a hűtőbe teszem.
A meggyet szűrőbe borítom, kicsit megnyomkodom, hagyom lecsöpögni.
A használni kívánt jénai edényeket kibélelem a folpackkal, félreteszem.
A tejcsokit műanyag edénykébe tördelem, ráöntöm a felforrósított tejszínt, pár percig állni hagyom, majd műanyag spatulával simára keverem.
A meggylét összekeverem a zselatin fixel és cukorral, hűtőbe teszem.
A mascarponet kihabosítom a porcukorral.
Az alaposan lehűtött tejszínből kemény habot verek, majd az édes mascarponehoz forgatom, közben beledolgozom az 1 ek-nyi zselatin fixet.

A mascarpone-tejszínhab krémet nagyjából 2/3-1/3 arányban elosztom. A nagyobbik részhez keverem a lehűlt tejcsoki ganachet, a kisebbikhez pedig a zselatinnal megfogott meggylevet és lecsöpögtetett meggyet.

A csokimisuhoz szánt babapiskótákat a rumos tejbe forgatom, körben és alól kibélelem a jénait. Egy réteg krém kerül a babapiskótára, majd újabb sor áztatott piskóta, ismét krém és végül a harmadik sor babapiskóta. Több rétegbe fogott konyharuhát teszek a pultra és ehhez ütögetem a teli jénait, hogy a krém mindenütt kitöltse a formát. A tetejére folpackot simítok, ráteszek egy lapos, kerek parafa lapot, erre egy kg cukrot, hogy lenyomtassam, majd az egészet a hűtőbe száműzöm.

A meggymisuhoz a babapiskótákat meggylébe áztatom, a jénait körben és az alján kibélelem a piskótákkal. Itt is két réteg krém és három sor babapiskóta kerül az edénybe. A teli jénait a konyhapultra terített konyharuhán leütögetem, a tetejére folpackot simítok, erre teszek lapos, kerek parafa lapot és egy zacskó bulgurt, hogy lenyomtassam. Szintén hűtőbe teszem.

Tipp: A konyhapultra több rétegben összefogott konyharuhát terítek és arra/azon ütögetem le a tömöríteni kívánt edényt - főleg, ha üveg, jénai -, így biztosan nem reped, csorbul, törik. Sem az edény, sem a konyhapult.

Tálalás előtt a teli jénai edényeket kiveszem a hűtőből, leveszem a nehezéket, parafa lapot, folpackot. Elég nagy méretű lapos tányérra fordítom a misukat, leemelem a jénai edényeket és lehúzom a folpackot, amivel az edényeket béleltem.

A csokimisu tetejére csokiforgács és csokiöntet kerül, a meggymisura néhány szem lecsepegtetett meggy és egy kevés meggyszósz.
Az elismeréseket bezsebelem, a kétféle misu felkerül az "ilyet még biztosan készítek" listára.

Jó étvágyat ! 😊

Nincsenek megjegyzések: