Oldalak

2020. máj. 3.

Mézes áfonya-eper "ragu", sült bacon

Forró mézen megfuttatott áfonya, némi eper, kívánság szerint fél-, ropogósra sütött bacon. Ezt tálaltam Anyák napján reggelire. Kísérőnek. Egy nagy halom, frissen sült, banános amerikai palacsintával.




Amerikai palacsinta

hozzávalók

20 dkg liszt
10 dkg rétesliszt
3 nagy tojás
3,5 dl tej
1 cs sütőpor
3 ek cukor
 6 dkg vaj
2 banán (érettebb)

a sütéshez kb 3 ek vaj

bacon
1 bő ek méz
20 dkg áfonya
pár szem eper


A vajat megolvasztom. A banánokat villával összetöröm. Egy serpenyőt felforrósítok, beleteszek 1 ek olvasztott vajat, ráteszem az összetört banánt és kevergetve, néhány perc alatt karamellizálom.
Amíg az olvasztott vaj és a banán kihűl, átszitálom a liszteket, a sütőport, összeforgatom. Kimérem a tejet. Kettéveszem a tojásokat. A fehérjékből egy csipet sóval és a cukorral kemény habot verek. A  tojássárgákat, a kihűlt banánt, tejet és az olvasztott vajat kézimixerrel összeforgatom, majd a lisztekre öntöm és szintén kézimixerrel alaposan összedolgozom. Fakanálra váltok és a 2-3 részletben a keverékbe forgatom a kemény tojásfehérje habot. Nagyjából 10 percet pihentetem a tésztát, ezalatt előkészítem a bacont, a gyümölcsöket, megterítek.



Egyszerre két serpenyőben szoktam sütni, így hamarabb megy. A serpenyőket pici vajjal kikenem és kanálnyi adagokban 4-5 palacsintát sütök egyszerre, közepes lángon. Amint a palacsinták teteje elkezd kicsit buborékosodni, falapáttal megfordítom és aranybarnára sütöm a másik oldalukat is. Minden sütés előtt pici vajat teszek a serpenyőkbe, összesen kb 3 ek-nyit használok a sütéshez.

Amikor a palacsinták megsültek, jöhet a bacon, amit kívánság szerint fél- vagy ropogósra sütök.

A mézes-gyümölcsös "raguhoz" a bacon-ös serpenyőt használom. Beleteszek egy nagyobb ek mézet, felforrósítom, falapáttal felkapirgálom a bacon lerakódást a serpenyő aljáról, a forró mézbe borítom az áfonyát és az epret, óvatosan, hogy ne törjem meg a gyümölcsöt, összeforgatom a forró, fűszeres mézzel, hagyom egyet-kettőt rotyogni, leveszem. A mézes gyümölcsöt tálkába szedem.

Az illatos, aranybarna palacsintákat a ropogós baconnel és a mézes áfonya-eper "raguval" körítve tálalom.

Jó étvágyat ! :-)

Nincsenek megjegyzések: