2016. jan. 8.

Mézespuszi

Nálunk valahogy mindig rengeteg mézes sül télen. Már egy-két héttel advent előtt bekeverem az első adag mézestésztát, amit aztán követ a második, harmadik, sokadik. Idén rekordott döntöttem-döntöttünk, tíz adag mézestésztát tüntettünk el.Készült sok-sok mézeskeksz, rengeteg mézespuszedli, kisebb és nagyobb mézes doboz, akár karácsonyfára is akasztható mézes gömb és természetesen mézeskalács házikó is.
Kétféle tésztával dolgoztam; az egyik, a nagyon jól bevált fele rozs-fele finomlisztes mézestészta - ebből kekszek és mézespuszedlik sültek és a mézeskalács házikót is ebből formáztam; a másik egy finomlisztes mézestészta - ebből puszedlik készültek és ezt a tésztát használtam a dobozokhoz, díszekhez is, de szódabikarbóna nélkül és valamivel több liszttel.
A csak finomlisztes mézes tészta "haladósabb" olyan szempontból, hogy minimálisat kell pihentetni (1 óra), szemben a rozs-finomlisztes mézessel, aminek kifejezetten jót legalább egy éjszaka/nap a hűtőben.
Mindkét tésztát feltúrbózott mézeskalács fűszerrel ízesítettem, azaz a bolti fűszerkeverékhez őrölt ánizst, fahéjat és frissen reszelt szerecsendiót kevertem. Tovább bolondítható reszelt citrom- és/vagy narancshéjjal.
A mézespuszedliket cukros tojásfehérje mázzal vontam be vagy sütés előtt cukros dióba forgattam, némelyiket fél kocka csokoládéval, mokkáskanálnyi nutellával vagy cukros dióval töltöttem meg.


Mézestészta

hozzávalók

35 dkg liszt
15 dkg méz
10 dkg porcukor
6 dkg vaj
1 tojás
1 tojássárga
1bő tk szódabikarbóna
2 ek mézes fűszer
1 ek rum

bevonat

1 tojásfehérje
8-10 dkg porcukor
vagy
cukros dió


A vajat és mézet összemelegítem, langyosra hűtöm.
A lisztet, szódabikarbónát és mézes fűszert összekeverem.
A tojást, tojássárgát és a rumot a langyosra hűtött mézes-vajas keverékhez kutyulom.
A tojásos-mézes keveréket a fűszeres liszthez öntöm és fakanállal alaposan összedolgozom.
A mézestésztát folpackba (nylon zacskóba) tekerem és 1 órára a hűtőbe teszem.

Amikor dolgozni akarok vele, a sütőt 170 fokra kapcsolom (légkeveréses), előveszem a mézestésztát a hűtőből és a puszedlikhez diónyi gombóckákat böngyörítek.
Lehet fokozni és fél kocka csokit, mokkáskanálnyi nutellát vagy kissé megcukrozott diót gombócolni a tésztába :-)
Sütőpapíros tepsin egymástól két ujjnyi távolságra sorakoztatom a gombóckákat, majd a forró sütőbe tolom.
Pontosan hét percet sütöm - azokat, amiket cukros tojásfehérjével akarok bevonni.
Tíz percet sütöm azokat, amiket cukros dióba hempergettem, vagy amikre nem kerül tojásfehérjés bevonat.
Ezalatt a tésztából kimaradt tojásfehérjét összekeverem 8-10 dkg porcukorral.
A hét perc leteltével kikapcsolom a sütőt, kiveszem az illatos puszedlikkel teli tepsit. A forró puszedliket azon melegében bevonom a tojásfehérjés-porcukros keverékkel, majd vissza is teszem a forró sütőbe, amíg a hófehér bevonat megszilárdul (néhány perc).


 Egy tányérnyi ilyen frissen sült puszedlivel leptem meg a mellettünk lévő zöldségest, amikor elmondta, hogy két nappal karácsony előtt nem érzi az ünnepi hangulatot, ha legalább egy kis mézeskalács illat lengedezne a boltban ...

Jó étvágyat ! :-)

Nincsenek megjegyzések: