Oldalak

2015. febr. 27.

Szívecskés torta borús péntekre

Vagy napsütéses hétvégékre :-)
Vagy csak úgy :-)

Ezt a kis finomságot valójában a Bálint nap utáni vasárnapra készítettem. Azért nem február 14-re, mert aznap bálba mentünk :-), ahova egy másik tortát vittünk, igaz, az aranyrózsás torta tombola nyeremény volt.

A tejszínhabos, csokiszívecskés torta tésztáját Mary Bery egyik receptje alapján készítettem, nagyon finom, könnyű piskóta. A lapokat tejszínhabos fehércsoki ganachel töltöttem, kívülre rózsaszínes, cirmosra színezett tejszínhab és falatnyi csokiszívecskék kerültek.
Rekord gyorsasággal elfogyott :-)


Fehércsokis-tejszínhabos torta  (22-24 cm)

hozzávalók - piskóta

170 gr étcsokoládé
8 tojás
70 gr liszt
100 gr cukor

hozzávalók - krém

2 dl + 2 dl tejszín
300 gr fehér csokoládé
2 kk házi vanília kivonat

hozzávalók - burkolás

2 dl tejszín
ételfesték (Wilton, piros)
kb 200 gr tejcsoki + szilikon csokiforma


A piskótához késes aprítóban finomra őrlöm az étcsokit (vagy lereszelem).
A lisztet átszitálom.
A sütőt 175 fokra kapcsolom, előveszek egy 22-24 cm átmérőjű, lekapcsolható oldalú tortaformát és nem kenem ki, sütőpapírt sem teszek bele.
A tojásokat külön választom, a fehérjékből kemény habot verek.
A tojások sárgáját és a cukrot kézi mixerrel habosra, fehérre keverem, ehhez kb. 5 perc kell.
A masszához dolgozom az átszitált lisztet és a felaprított csokit (kézimixer).
Fakanálra váltok (vagy ovális habverőre) és finom, forgató mozdulatokkal, 3 részletben a csokis tésztába dolgozom a kemény tojásfehérje habot.
A masszát belesimítom a tortaformába (nem kell kinenni vagy sütőpapírral kibélelni).
Előmelegített sütőben, nem légkeverésen, nagyjából 40-45 percig sütöm. Akkor jó, mikor a tészta közepe rugalmasan visszaugrik, ha ujjal kicsit megnyomkodom.

Tipp & trükk: Bár szeretem a légkeveréses opciót a sütőn, ehhez a tésztához nem jó, mert a piskóta annyira könnyű, hogy a légkeverés "eltolja" a tortaformában, azaz a megsült torta egyik oldala óhatatlanul magasabb/alacsonyabb lesz.

A kész sütit lefordított formában (fejjel lefelé), rácsra téve hűtöm. S lehetőség szerint nem nyitom rá az ablakot/teraszajtót, a hidegsokk nem tesz jót neki :-)

Amíg a tészta kihűl, elkészítem a fehércsokis ganachet. Ehhez 2 dl tejszínnel összekeverem a házi vanília kivonatot, felforrósítom, majd beleszórom az apróra vágott fehércsokit, simára keverem, hűlni teszem, időnként átkeverem.
A másik 2 dl, alaposan lehűtőtt! tejszínből kemény habot verek.
Amikor a fehércsokoládés ganache kihűlt, hozzáforgatom a kemény tejszínhabot.
A krémet felhasználásig hűtőbe teszem.


A torta díszítéséhez vagy készen vásárolt csokiszívecskéket használok, vagy, mint ebben az esetben, a tejcsokoládé felét gőz fölött felolvasztom, félrehúzom és simára keverem a nagyon apróra vágott többi tejcsokival. A csokiforma mélyedéseibe adagolom és hűvös, lehetőleg páramentes helyre teszem megszilárdulni. Nem hűtőbe, mert bár ott hamar megszilárdul, a csokoládé nem szereti a nagy hőmérséklet különbséget és a hideg hűtőből kikerülve, konyhahőmérsékleten hajlamos befoltosodni.

A burkoláshoz szintén kemény habot verek az alaposan lehűtött 2 dl tejszínből, majd a kész habba villával forgatom bele a piros ételfestéket. Felhasználásig ezt is hűtőbe teszem.

Összeállítom a tortát.
A kihűlt piskótát, ha nem engedte el a forma, a sütőforma oldalainál kicsit meglazítom és kiveszem. Három szeletbe vágom. Az alsó szeletet megfordítva (vágott felével lefelé) tálaló tálcára teszem. Rásimítom a vaníliás, tejszínhabos fehércsokoládé ganache felét. Újabb tésztalap, a krém másik fele, végül ráborítom a harmadik piskóta lapot.
A színezett tejszínhabot habzsákba teszem és bevonom a torta oldalát, tetejét. Vagy széles pengéjű késsel viszem fel a burkoló tejszínhabot a tortára.
Tálalás előtt a torta tetejére biggyesztem a megdermedt tejcsoki szívecskéket.

A megvágott tortáról sajnos nincs képem, pedig belül is szép volt :-)
És nagyon finom! :-)

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: