Oldalak

2012. jan. 11.

Vörös lencse krém, színes bogarak, Tücsi


Ahogy elnézem, sikerült elég vegyes címet adnom ennek a bejegyzésnek. :)
Mielőtt mindenkit elrémísztenék, gyorsan leszögezem, a színes bogaraknak és a vöröslencse krémnek semmi köze egymáshoz. Illetve, annyi mégis, hogy a vöröslencse krém abban a hűtőben lakott - amíg volt, ami lakjon -, aminek ajtaját rengeteg sk festett színes bogár díszíti. :)


Újév első napján - biztos, ami biztos alapon -, reggel/délben/este került az asztalra lencse :)
Reggelire lencsesaláta - ecetes lében, sok lilahagymával - frissen sült búzakorpás kenyérrel és virslivel (természetesen nem baromfi virslivel, nehogy szegény szárnyas ilyetén formájában is elkapirgálja az ez évi szerencsénket! :)


Ebédre görög lencseleves, nálunk már hagyományosan ilyen fő, mióta rábukkantam a receptjére (nulla rántás, csak lencse, némi zöldség, olivaolaj, a tetejére tejfölpötty). Manó eleinte nagyon ódzkodott tőle, "édesanya, én olyan lencselevest kérek, amiben nincs lencse" ... Lecke feladva, dehát az akadályok ugye azért vannak, hogy túllépjünk rajtuk. Kérdeztem Manót, hogy lencsekrémlevest eszik-e? Igen, édesanya, azt igen. Kimértem két merőkanállal a levesből, botmixerrel összeturmixoltam, tettem hozzá még egy kis levét, hogy hígabb legyen. Voilá!, feladat megoldva, Manó másfél merőkanálnyit eltüntetett a lencse krémlevesből :) Még Tücsi párolt almás krumplipürével kísért picit kakukkfüves főtt marhahúsos ebédjéhez is kevertem a lencse krémlevesből, kisasszonyka elégedetten csettintett  a nyelvecskéjével.
Uzsonnára, vacsorára és csak úgy, nyalakodni vörös lencse krémet készítettem. Az ötletet Beastie Bistro-jában láttam jópár hónappal Szilveszter előtt, azóta kacérkodtam vele, csak valahogy sosem ugrott zacskónyi vörös lencse a bevásárló kosárba. Eddig, pontosabban, december közepéig, onnan pedig csak szilveszterig kellett 'kiböjtölni', nem akartam 'ellőni' ezt a finomságot újévi debütálása előtt.

Beastie vörös lencse krémjét picit megvariáltam - friss cukkini híján ezt kihagytam, és paprikából is a már korábban lesütött, hámozott, fagyasztott paprikahús került bele. Fűszernek a só, bors mellé picurka szerecsendió és őrölt köménymag.
Az eredmény? Maga a tökéletesség! Langyosan, hidegen, másnap a maradékot nyalogatva a tálka aljáról, kenyérre kenve (minimum a kenyérszelet vastagságában :) vagy kiskanállal nyalakodva, egyszerűen nagyon finomságos!

És hogy kerül Tücsi meg a színes bogarak a képbe?
Egyszerű :)
A szilveszterre készített vörös lencse krém elfogyott, mielőtt a fényképezést megérhette volna. Így hát kénytelen voltam - kisebb adagban - újragyártani :)


Konyházás előtt Manóval bogaraztunk kicsit :). Kreatív boltban találtam hűtőmágnes alapot, kontúrok kirajzolva, színezni és feltenni kellett. Született is sok színes bogárka, merthogy szegényeknek olyan unalmas lenne csupa feketében-zöldben. :)


 Amíg a bebogarasodott hűtőajtót fényképeztem, Tücsi kisasszonyka elegáns mozdulattal széttolta a barikádnak felállított székeket és vidám tenyércsattogás közepett kilátogatott a konyhába :)


Vörös lencse krém

hozzávalók

25 dkg vörös lencse
1 nagyobb fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 húsos kápiapaprika
kevéske olivaolaj
fűszerek: babérlevél, só, bors, szerecsendió, őrölt köménymag

A vörös lencsét főni teszem annyi vízben, ami ujjnyira ellepi. Picit sózom és a vízbe teszek egy nagyobb babérlevelet. Nagyjából 10-12 perc alatt puhára, szétesősre fő; időnként megkavargatom és ha kell, a vizet pótlom, de csak apránként, nem akarom túl levesesre hagyni.
Amíg a lencse fő, megsütöm a paprikát, lehámozom (vagy előveszem a fagyasztóból a nyáron eltett sült, hámozott paprika húst és egy paprikányit levágok belőle).
A hagymát és fokhagymát megpucolom, kockákra vágom, picike olivaolajon megdinsztelem (üvegesítem). Mellérakom a paprikahúst, összerotyogtatom.
A lencsét leszűröm - a babérlevelet kihalászom -, és mélyebb edényben összeforgatom a paprikahúsos hagymával. Fűszerezem: só, frissen őrölt bors és szerencsendió, bő csipetnyi őrölt köménymag.
Botmixerrel azon melegében összeturmixolom. Megkóstolom, ha kell, utánnafűszerezem. Letakarom, hűlni teszem.


Ideális esetben hagyom, hogy az ízek összeérjenek és hidegen tálalom. 'Kevésbé' ideális esetben úgy kell lefognom saját magam, hogy el ne kóstolgassam kiskanalanként az összes krémet, mert ciki lenne, üres tálkát az asztalra tenni :)

Jó étvágyat !

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Kis csattogó tenyerű drágaság :-) És Manó is nagyon kompromisszum-kész a lencsekrémlevessel :-)))

Ehhez persze kéretik egy leleményes Anyuka :-)

Jó ez a kence, nagyon jó!

Beastie írta...

Hey de jól sikerült ez a lencse krém :) gratulálok hozzá. A vöröslencse még mindig ritka vemdég nálunk, pedig az a krém, vagy ez a krém.... mennyei!!!