Oldalak

2011. aug. 20.

Volt egyszer egy szülinap - Manapó tortája


És volt egyszer egy szülinapi torta, ami csak fogyott és fogyott és fogyott. Bár a torta színében némileg emlékeztetett a Holdra, sajnos nem a telőt, megújulót utánozta, de a csökkenőt. Viharos gyorsasággal fogyott. Olyannyira, hogy a megvágott tortáról nem is sikerült képet készítenem - pedig megérte volna, ingerlő látvány volt, ahogy a halványsárgás őszibarackos mousse körbeölelte a csokis-tejszínhabos-gyümölcsös krémet :)

Viszonylag gyors egymásutánban Manapómnak két torta is készült. Egyik Apák napjára, másik a születésnapjára. Bár mindkét finomság alapja gyümölcsös-pudingos mousse volt, a két torta másban nemigen hasonlított egymásra. Ja, még egy közös nevezőjük volt, mégpedig az, hogy szinte viharos gyorsasággal fogyott el mindkettő. :)



Őszibarackos-pudingos mousse torta csokikrémmel, erdei gyümölcsökkel

hozzávalók

piskóta lap 4 tojásból

őszibarackos-pudingos mousse

4 nagyobb őszibarack
8 dl tej +
6 dkg (burgonya)keményítő +
4 dkg cukor
(vagy 8 dl tej és 2 zacskó vaníliás pudingpor)
1 cs + 2 db lapzselatin (8 lap)
2 dl habtejszín

csokikrém

4 dl tej +
3 dkg keményítő +
3 dkg cukor + (a cukorból 2 dkg levendulás + 1 dkg kristálycukor)
2 ek cukrozatlan kakaópor
(vagy 4 dl tej és 1 zacskó csokis pudingpor)
2 bő ek mascarpone
1 bő ek tejszínhab

díszítéshez, töltéshez

2 dl habtejszín
apró, bogyós gyümölcsök vegyesen: ribizli, szeder, málna

A piskóta laphoz a négy egész tojást és a cukrokat kézi mixerrel 15 perc alatt alaposan kikeverem. A mixer legalsó fokozatáról indítok, majd 4-5 percenként emelem a fokozatokat.
A hófehér, könnyű tojásos-cukros masszához kanalanként hozzászitálom-dolgozom a picurka sütőporral elkevert lisztet.
Sütőpapírral bélelt (vagy margarinnal kikent, liszttel megszórt) kapcsos tortaformába simítom a tésztát, majd 200 fokra (légkeveréses) előmelegített sütőbe teszem. A hőt visszeveszem 175 fokra és nagyjából 8-10 perc alatt készre sütöm (tűpróba). A tortaforma oldalát lekapcsolom, a kerek piskótalapot rácsra állítva hűtöm (így nem szalonnásodik az alja).

Az őszibarackos-pudingos moussehoz megfőzöm a pudingot, hideg vízbe állítva kevergetve kihűtöm (így hamarabb kihűl).
A habtejszínt előveszem a hűtőből (ha hideg, könnyebben és szebb habot lehet verni belőle), kemény habbá verem.
Az őszibarackokat vékonyan meghámozom, apróra vágom és kézimixerrel a kihűlt, kemény pudinghoz keverem.
A lapzselatint 2,5 ek vízben, folyamatosan kevergetve!, felolvasztom (nem kell főzni!), majd vékony sugárban csorgatva, kézimixerrel alaposan eldolgozva, a barackos pudinghoz keverem.
Jöhet a tejszínhab, ezt már kézi habverővel (ovális) forgatom a krémbe.
(Ez az őszibarackos-pudingos krém - a kevesebb gyümölcs és két lappal több zselatin miatt - állagában sűrűbb volt, mint az Apák napi tortához kevert eperhabos krém. Tapasztalatom szerint a barackos krémek több zselatint vesznek fel.)

A csokikrémhez megfőzöm a pudingot, hideg vízbe állítva, kavargatva kihűtöm (hamarabb kihűl).
A sűrű pudingot kézimixerrel átkeverem, hozzádolgozom a mascarponet, majd laza kevergetéssel 1 ek-nyi tejszínhabot is.


A torta összeállításához a Zila formát 'hűtőkompatilibis' lapos felületre teszem. Azaz akkora lapítóra, vágódeszkára, tálcára, amire ráfér a nagy kerek forma és ami befér a hűtőbe. A formát és az oldalát adó fémkarikát is kifújom formaleválasztóval. Beleöntöm az őszibarackos-pudingos mousset, majd alólról megütögetem, a formát kicsit megmozgatom, hogy a gyümölcsös krém kitöltse mindenütt, ne maradjon levegőbuborék. A tortát lazán letakarom, hogy ne vegye át a hűtő szagát, majd Zila formástól, tálcástól hűtőbe teszem, legalább 4 órára (az sem baj, ha egész éjszaka ott hűsöl).
A piskótalap egyik oldalát vékonyan megkenem lekvárral és ezzel az oldalával a Zila formába öntött krémre teszem, kicsit rányomogatom.
Tálaló tálcát helyezek a hűtőből kivett (már piskótalapos) formára és az egészet határozott mozdulattal megfordítom. Így a tálcán alól lesz a piskótalap, rajta az őszibarackos-pudingos krém. A Zila formát és az oldalperemet óvatosan leemelem.
A gyümölcsöket megmosom, szitában alaposan lecsöpögtetem.
A habtejszínt (töltéshez, díszítéshez 2 dl) előveszem a hűtőből, kemény habbá verem.
Csillagcsőrős habzsákba szedem a tejszínhabot, egy másikba a csokikrémet és váltakozva betöltöm a Zila forma adta mélyedéseket. A gyümölcsök alá tejszínhabot nyomok és púpozva megrakom apró rubinkövekkel (ribizli, Manó szerint, mint a rubin, kár, hogy megkóstolni nem akarta), málnával, óriás törpbogyóval (szeder :); a csokikrémes szeletekhez csak csokikrémet nyomok.

Szerettem volna több (szebb) fényképet készíteni a tortáról és szeletet is lefényképezni, de a szülinapos Manapóm és a vendégek is annyira türelmetlenül várták, hogy végre megvágjuk a tortát, hogy a fényképezés elmaradt. Aztán mire észbe kaptam, már nem volt szelet, amit fényképezhettem volna.
Majd legközelebb :)


Bár a torta különlegességét a Zila forma adja, s hogy így egy tortába többféle krém is tölthető, forma nélkül is elkészíthető. Kapcsos tortaforma aljára helyezem a piskótalapot, rá az őszibarackos-pudingos mousset. Hűtés-szilárdulás és a tortakarika lekapcsolása után a torta tetejét apróbogyós gyümölccsel, tejszínhabbal lehet díszíteni.

Jó étvágyat !

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki, biztos finom lehetett. :)

Petra írta...

Istenien néz ki, és isteni finom is lehet. :)))

mellissina2 írta...

Nagyon szép ez a torta,és gondolom éppen annyira finom!!!!

Karulino írta...

Nagggyon jól néz ki. És ez a Zila forma. Egyre inkább ácsingózok utána.