Oldalak

2011. aug. 23.

Kinyomótalan kinyomós keksz :)


Úgy látszik, konyhámban felütötte fejét a '-talan' jelenség :)
Volt ugye hústalan húsleves tökbélből. Aztán most itt van a kinyomótalan kinyomós keksz :)
Mi jöhet még??

A történet roppant egyszerű, kekszkinyomóm nincs, viszont már többedszer találkoztam kinyomós keksz recepttel. Szemezgettem vele, megtetszett, elhatároztam, hogy megsütöm. De nincs kekszkinyomó kütyüm. Ám, ha az ember lánya elhatároz valamit, nincs lehetetlen.
Próba cseresznye alapon belevágtam. Az első sütés eredménye 92 db ropogós, mégis omlós, finomságos keksz. És összhangú családi követelés a sütisdoboz újabb kinyomótalanul kinyomós kekszekkel való feltöltésére.
Mit tehet egy "kényszerített" emberke? Enged a kényszernek :)

A recept kedves barátnőm, Chef Viki oldaláról van; annyit változtattam rajta, hogy az alapmassza külön ízesítés nélküli és a második sütésnél egy mk sütőport tettem bele. A 'technika' roppant egyszerű - igaz, a harmadik tepsinél már zsibbadnak az ujjaim, a negyediknél csuklótájékon is kényelmetlen, mégis, bőven megéri. Van egy kemény műanyag kinyomóm, habkonyomónak árulták anno, amolyan nagyméretű injekciós tűre emlékeztet. Ezt a 'szerkentyűt' és az ehhez való legnagyobb fejet használtam és egész klassz kis kekszeket tudtam formázni. Nem tudom, kekszkinyomóval hány darab lesz, nekem az első sütésből 92 db, a másodikból 86 db lett, a formázott kekszek méretétől függően.





Kinyomós keksz

hozzávalók - 80-90 db

25 dkg margarin
25 dkg cukor
50 dkg liszt
2 egész tojás
csipet só
1 mk sütőpor

ízesítés tetszés szerint:

1 vaníliarúd kikapart magjai
2-3 ek cukrozatlan kakaópor + 0,5-1 ek sütőrum (vagy tej)
citrusos cukor (vagy 1-2 citrom/narancs reszelt héja)
2-3 ek levendulás cukor


A tésztához a puha margarint habosra keverem a cukorral, egyenként alaposan beledolgozom a két tojást, jöhet a csipetnyi só. Végül a pici sütőporral elkevert lisztet is beledolgozom. Én kézimixerrel kevertem, szépen összedolgozta a masszát, gondolom, lehet gyúrni is.
Kigondolom milyen ízekben szeretném a kekszeket, annyifelé veszem a masszát és külön-külön ízesítem.
Tepsit sütőpapírral bélelek, a lert 180 fokra kapcsolom és nekiállok nyomkodni.

 

A masszát kiskanállal adagolom a habkinyomóba, majd tetszés szerint formázom a kekszeket. Lett hullám (Manó szerint szerpentin), karika, virágforma és az ász :), Verda 2 jelre hajazó keksz.
A csíkos kekszekhez egymás mellé tettem a kinyomóba a kakaós és vaníliás masszát, egész jópofa virágocskák születtek.


A megtelt tepsit a forró sütőbe tolom. Nem kell sokat sütni, 8-10 perc múlva már a konyhapulton illatoznak a kinyomótlan kinyomós kekszek, ahogy a szélük-aljuk sötétülni kezd, jók is. Rácsra kapkodom, így hamarabb hűl és kisebb az esélye, hogy a hirtelenjében roppant nagy érdeklődést mutató Manó melegen eltüntet fél tepsinyit.
Fémdobozban 3-4 napig tökéletesen elállnak. Jövet-menet rágcsa, ebéd után gyors desszert, kefírrel uzsonna, bögre tejjel vacsora, szigorúan csak a nem kakaósak! :)

Jó étvágyat !

7 megjegyzés:

Petra írta...

Sütigép nélkül is szuperek lettek. Egy nő leleményességét semmi nem múlhatja felül. :)))

Anazar írta...

Nagyon nyomósra sikerültek ezek a nyomótalanok ;-)

Bianka írta...

Nagyon aranyosak

Vali írta...

Mit meg nem tesz az emberlánya a családért. Gratulálok az elszántságodhoz.

Pókecz Ivett írta...

Nekem van kekszkinyomóm, Tesco-ban lehet venni pár százért, ezer körül van... De a húsdaráló (régi vas) egyik tartozéka tologatós kis vmi, csillagszerű, na anya azzal szokta csinálni... A recept még a megsárgult papíromon nekem is ez... Nekem a kinyomóval is kb. ennyi jön ki és én egy egész sütőport beleteszek...

Garffyka írta...

Köszönöm :) Ez van, mikor leleményeséggel pótolom a hiányt :)

Ivett, ezért is jó a blog, nem sárgul meg a papír a receptek alatt :) Bár a megsárgult füzetlapoknak megvan a sajátos bájuk :)

Karulino írta...

Ez aztán valami! A kutya se mondaná meg, hogy nem kinyomóval készült!