Oldalak

2011. aug. 27.

Barackos Sárlott


Barackos Sárlott egy napfényes, szép szombat délután érkezett.
Felbukkanását, látogatását vártuk, már péntek óta készülődtünk, Manapóm várakozóan, Manó kissé lefitymálóan - hiszen, ami (őszi)barackos az, szerinte, jó nem lehet -, én pedig izgatott munkában, nyelvkidugós összpontosítással.
Bár Barackos Sárlott már szombat reggel megérkezett hozzánk, debütálására csupán a délutáni pihenő után került sor. Szerencsére sikerült nemcsak megfelelő, de a lehető legjobb helyet keríteni részére, mind a hűvösön, mind pedig az asztalnál.


Meg kell mondanom, habár ez volt az első nyilvános szereplése, Barackos Sárlott igazi profiként viselkedett. Az izgalom vagy lámpaláz legcsekélyebb jelét sem mutatta, teljes pompájában, szépségesen, illatosan és zamatosan foglalta el díszhelyét az ünnepi asztalnál.
Mégis, az a szombat délután nem elsősorban Barackos Sárlott érkezése miatt maradt emlékezetes.

 

Első számú díszvendégünk és ünnepeltünk Dédi volt. Dédi, akinek tengernyi türelme van Manó ezer és egy 'miért' kérdéséhez, aki tavaly még versenyt futott Manóval a kertben, és akinek a sétabotját kisfiam időnként eldugja, hogy aztán kópés mosollyal biztassa: gyere Dédi, szólj a lábaidnak, hogy siessenek :) Dédi, aki a maga 'csekélyke' 97 évével sokszor tiniket megszégyenítő gyorsasággal és éles ésszel gondolkodik, és aki éppoly tisztán emlékszik számunkra már-már történelemnek számító eseményekre, mint a tegnap dolgaira.
Dédim, szívemből kívánom, hogy minden dédunokád lakodalmán táncolj olyan fiatalosan és frissen, mint ahogy a mi lagzinkon velem keringőztél!



Barackos Sárlott (lánynevén Charlotte :)

hozzávalók

piskótalap 6 tojásból
őszibarack lekvár

75 dkg tehéntúró
3 dl habtejszín
4-5 nagyobb őszibarack
1 citrom héja
1 cs lapzselatin (6 lap)
4-6 ek cukor - ízlés és a barack édessége szerint

díszítéshez étcsoki, tejszínhab, őszibarack, szórócukor

A piskótalaphoz az egész tojásokat feltöröm egy nagyobb keverőedénybe (min 3 literes).
Rámérem a cukrot.
Belereszelem a citrom héját.
Elindítom a kézi mixert, alacsony fokozaton.
5 perc múlva magasabb fokozatra kapcsolok, majd 5 perc múlva megint és így tovább, összesen minimum 15, de inkább 20 percig folyamatosan keverem az egész tojásokat a cukorral. Az eredmény meglepő, a cukros tojás, ami eleinte éppen csak elfedte a keverőedény alját, az állandó és egyre gyorsabb keveréstől hatalmasat nő.
A sütőporral elkevert lisztet kanalanként beleszitálom a masszába, minden kanál lisztet alaposan belekeverek. A tészta kicsit összébb esik, de még mindig látványosan magas marad.
A sütőt bekapcsolom, 200 fokra előmelegítem.
Nagyméretű gáztepsit kibélelek sütőpapírral, belekanalazom a masszát és szépen elsimítom.
Betolom a forró sütőbe, 5 percig így sütöm, majd visszaveszem 175 fokra és így sütöm még 10 percet. Kivétel előtt érdemes tűpróbát tartani.
Egy tálkába hideg vizet készítek.
Előveszek egy sütőrácsot, leterítem egy nagyobb méretű és teljesen száraz konyharuhával.
A tepsit kiveszem a lerből, a sütőpapírt két sarkánál megfogom, kiemelem a piskótát és fejjel lefelé, tehát tésztával lefele a konyharuhára fektetem.
A sütőpapírt gyorsan meghintem hideg vízzel, kicsit elkenem rajta, ezáltal könnyen tudom lehúzni a papírt a piskótáról.


Amint a papír lent van, a piskótalapot konyharuhástól elkezdem feltekerni. Nem nagyon szorosan, de nem is túl lazán. (Igen, tudom, én is megőszültem az ilyen slendrián utasításoktól kezdő konyhatündér koromban.) Szóval a piskótalapot feltekerem, picit hagyom összetekerve, kihajtom és másik irányból is feltekerem, kicsit hagyom, kihajtom, és az előző irányból újra feltekerem. Most már így is hagyom, és ha lehet, hűvösebb helyre teszem, hogy minnél hamarabb kihűljön.
Azért érdemes sütőrácsra tenni a konyharuhát és arra a piskótát, mert így kisebb valószínűséggel izzad a tészta a konyharuhába és nem fog hozzáragadni.
A kihűlt piskótát kitekerem, megkenem házi őszibaracklekvárral, majd szorosan feltekerem és kb 10 percig pihentetem, mielőtt vékony (kb kisujjnyi vastag) szeletekre vágom.
Ki hogy szereti, az őszibaracklekvárt fel lehet melegíteni és szitán áttörni, majd úgy kenni a tésztára, mi jobban szeretjük a házi, picit darabosra hagyott lekvárt úgy, ahogy befőztem.

A töltelékhez a túróhoz szórom a cukrot, belereszelem a citromhéjat, majd kézimixerrel alaposan összedolgozom.
Az őszibarackokat vékonyan meghámozom (nem mártogatom forró-, aztán hideg vízbe, csak éles késsel hajszálvékonyan lehántom a héját), majd apró kockákra vágom. Szintén kézimixerrel a cukros túróhoz keverem. És azért nem vágom fel előbb a barackot, mert állással barnulni kezdene.
A lapzselatinokat 4 ek vízzel, gyenge tűzön, állandó keveréssel felolvasztom (nem főzöm, csak egyneművé olvasztom), majd ismét kézimixer segítségével, vékony sugárban csorgatva, a barackos-túróhoz dolgozom.
A hűtőből előveszem a hideg habtejszínt és kemény habbá verem. Lazán, de alaposan a túrós-gyümölcsös krémhez keverem.

 

Az összeállításhoz mélyebb tálat (pl porcelán levesestál, aminek nem szűkül a szája) folpackal kibélelek, úgy, hogy bőven túllógjon a tál szélén, majd szorosan kirakom a vékonyra szelt, baracklekváros piskótával. Belekanalazom a tejszínhabos gyümölcsös túrót, alólról kicsit megütögetem a tálat, hogy a krém befolyjon a piskótatekercs szeletek közé is. A tetejét (ami majd az alja lesz), szintén szorosan kirakom a maradék vékonyra szelt piskótával. A folpackot visszahajtom. Keresek valamit, ami egyenes (sík) és akkora kör alakú, mint a tál (pl parafa edényalátét), ráteszem a visszahajtott folpackra, majd kicsit lesúlyozom (pl két fél kilós sárgaborsó zacskóval). Irány a hűtő, ahol legalább 3-4 órát üdültetem, de az sem árt, ha reggeltől délutánig ott van.

Tálaláshoz kiveszem a gyümölcsös-túrós-piskótás finomságot, lehántom a folpackot a tetejéről. A tálra helyezek egy nagyobb átmérőjű tálcát (tortatányért), majd határozott mozdulattal átfordítom az egészet, leemelem a tálat és lehántom a folpackot. Így a korábbi teteje lesz az alja és egy szép félgömb terpeszkedik a tálcán.
Díszítés ízlés szerint. Én egy kis olvasztott csokival locsoltam körbe az alját és tejszínhabbal, vékony szeletre vágott őszibarackkal csinosítottam a tetejét. Igen, a tetején a tejszínhab kinyomós flakonos, sajnálatomra, a díszítéshez frissen felvert hab egyszercsak megadta magát és kicsapódott :(


A mű elkészült - ez volt az első -, Barackos Sárlott debütálásra kész :)

Jó étvágyat !

17 megjegyzés:

Lizann írta...

Istenem,de jól néz ki! Ez vonatkozik a Sárira is és a dédipapára is! 97 év, az igen! Kívánom, hogy sokáig élvezhessét még a papa jelenlétét! Nagyon boldog születésnapot neki!!! Off: férjem laptopján istenien tudom követni a blogodat :-)))! Lizann

Limara írta...

Sárlott gyönyörű, biztos vagyok benne, hogy legalább olyan finom is, mint amilyen jól néz ki! Dédnagyapát a jó isten őrizze meg nektek nagyon-nagyon sokáig jó egészségben!

4Gyerek írta...

Dédis fotót megkönnyeztem. Hogy ez a gyerekeimnek nem adatott meg....
(és most könnyezésből miért mentem át bőgésbe?)
Istenke vigyázzon még nagyon sokáig a ti Dédipapitokra.

Sárlott pedig tényleg remek.

Petra írta...

Dédit isten éltesse jó egészségben sokáig! A barackos sárlott gyönyörűséges lett, és el tudom képzelni, hogy mennyire finom. :)))

Vesta írta...

Milyen szerencsések vagytok, hogy ilyen Déditek van!

Garffyka írta...

Nagyon szépen köszönöm a jókívánságokat Dédi nevében is :)
Igen, szerencsések vagyunk és remélem, még sokáig leszünk Dédivel :)

Lizann, örülök, hogy a párod gépéről gyorsabban betölt.

És Sárlott is nagyon finom volt :)

Karulino írta...

Nagyon boldog szülinapot Dédinek. A süti nagyon ínycsiklandó!

Cukroskata írta...

Nagyon szerencsések vagytok, még sok, sok boldog szülinapot kívánok :-)

Garffyka írta...

Karulino, köszönöm :)

Cukroskata, köszönöm :) Tudod, hogy kicsi lányunk is Kata?

Cukroskata írta...

Nem tudtam, isten éltesse a kicsi Katát is :-))))

Maimoni írta...

Hát bizony, 97 év... az már komoly. Sok boldogságot kívánook neki! Ez a torta pedig nekem a kedvencem. Bár meglepne vele valaki az én szülinapomon...:))

garlutti írta...

Hello SPANYOLORSZÁG VIGO ... találtam a blog a látogatás egy másik, és szeretem a recepteket és a fotók ... követnem .... csak néhány napig nem tért vissza a recepteket és blog nyaralás ... de én Arra kérlek benneteket, hogy ossza meg .. Boldog szülinapot. bsssMARIMI

Beastie írta...

Ej, de szép lett :) barackos sütiket nézegetek szerteszét, ettől megbolondulna a csalásom :) szuper!!!!!

Garffyka írta...

Beastie, köszönöm :)

Névtelen írta...

Istenien néz ki! :)
Kérlek, nézz be hozzám, szeretnék neked egy díjat adni!

nagyi50 írta...

Isten éltesse a Dédikét még sokáig, erőben egészségben, szeretetben :)
A SÁRIKA csodálatos lett :) Úgy beleharapnék :)

Névtelen írta...

Nagyon sajnálom, hogy pihizel!!! Bori