Oldalak

2011. aug. 12.

Babapempő - zöldségmix barackkal

Tücsi most már javában eszik húst is - csirke, pulyka, marha, borjú -, de a "mást is eszünk, nemcsak tejcit" időszak kezdetén (4 hónap) zöldségek és gyümölcsök alkották a napi menüt.
Mivel a nyers gyümölcstől - reszelt alma, reszelt őszibarack vagy nektarin - nagyon hasfájós volt, hát kezdetben a gyümölcsöket is pároltam. Mostanra már inkább csak amolyan fél-párolás szükséges, azaz pl forró kukoricakásába beleteszem a felkockázott almát, barackot, meggyet, egy-két percig keverem és már mixelem is.



Az elején okozott némi gondot, hogy mennyit is főzzek, de hamar kialakultak a mennyiségek. Általában két napi adagot főzök egyszerre, mixelés után kimérem kis fedeles pohárkákba - 190-200 gr fér egy Aventes pohárba - és irány a hűtő. Vízfürdőn megmelegítem (ha csak lehet, egyelőre kerülöm a mikrózást), s ha teszek az ételhez anyatejet is, azt mindig frissen keverem bele.
Általában Tücsi egy pohárkányit eszik meg együltében, aztán nézelődés és kis szundi után még egy negyed-fél adagnyi repetát kér.

Ebben a zöldségmixben krumpli, murok, zeller és őszibarack van, némi petrezselyemzölddel bolondítva.
A zöldségeket kevés vízben párolom-főzöm, mixeléshez pedig leszűröm és főzőlevet csak apránként adok hozzá, mert inkább sűrű pépnek, mint levesnek akarom.



Őszibarackos zöldségmix

hozzávalók

3-4 szem krumpli
1 nagyobb szál murok
1/4 kisebb fej újzeller
1 nagyobb őszibarack
2-3 szál petrezselyemzöld

A zöldségeket megpucolom, leöblítem, apróra vágom. Kevés vízben (annyi sem kell, hogy teljesen ellepje), fedő alatt, közepes/kis lángon megfőzöm.
Az őszibarackot meghámozom, felkockázom és az apróra vágott petrezselyemzölddel együtt a főzés utolsó 5 percében teszem a lábaskába.
A főtt zöldségeket leszűröm - a főzőlevet felfogom! -, majd egészen kevés főzőlével, botmixerrel összeturmixolom. Ha túl sűrűnek találom, néhány kanálka főzőlével hígítom. Kihűlés után még egyszer ellenőrzöm az állagát - melegen hígabb, hidegen sűrűbb -, s ha kell némi főzőlevet még keverek hozzá.
Új íz (zöldség, gyümölcs, hús) esetén mindig, de nemcsak olyankor, keverek az ételbe anyatejet, így Tücsi könnyebben elfogadja. Az anyatejcit mindig frissen (evés előtt) keverem az éppen aktuális babapempőhöz.

Tejci nélkül, pici sóval bolondítva egészen finom :) Tudom, mert ebből az őszibarackos zöldségmixből fél pohárkányit én ettem meg, ami harmadnapra maradt volna :) (Manapóm, mikor látta, hogy mit eszem, tréfásan megjegyezte, jut nekem is rendes étel, nem kell a gyerek elől elennem :)

Aprótalpúak, jó étvágyat !

Szószedett: 
murok - sárgarépa

5 megjegyzés:

Petra írta...

Én már túl vagyok ezen a babakorszakon, a gyerekeim 7 és 9 és 1/2 évesek. De mikor babák voltak, mindig magam készítettem az ételüket.
A te kis Tücsidnek is nagyon jó, hogy ilyen finomságokat ehet. :)))

4Gyerek írta...

Miután Kicsilánynak próbából vettem egy kis üveg paradicsom italt (akkor sajna nem volt házilag eltéve nekem), felét felhasználtam neki, másik felét teszteltem, hogy tényleg 5 napig semmi baja a hűtőben felnyitás után? Megdöbbentő volt a megállapítás. Két hét után ébredtem rá, hogy megbújt a kis üvegcse, bíztos rothad már a tartalma. Semmi baja nem volt. Ezután teszteltem, hogy mikor kezd poshadni. 3 hónap után önszántamból dobtam ki, s még mindig semmi baja nem látszott, nem érződött. Tehát magyarázza be nekem akárki, hogy nem tartalmaz semmi adalékanyagot. Lehetetlen. Soha többet nem vettem nekik semmi bolti bébipapit. Mondjuk a két nagyobb is amennyit összesen evett, max 1 hétre lenne elég bébipapin felnövő gyereknek. Kiffiúnak még a kóstolás sem adatott meg. Engem azelőtt is csak az olyan ízkombinációk mozgattak meg amiket nem tudtam akkor pillanatnyilag nekik előállítani.

A házi az igazi, anyuka tudja mit tesz bele.

Lizann írta...

Jaj, de jó, hogy raksz fel ilyen reciket! Eszembe fog jutni (remélem) 4-5 hónap múlva, hogy nálad kutatgassak! Csak tudod mi a baj? Akárhányszor feljövök hozzád, annnyira, de annnyira lassan tudod az oldalon lapozni, hogy őrület! Nem tudom mi lassítja le ennyire, de elég rossz! De kitartó vagyok, ahogy most is.:-))

Lizann írta...

Most kipróbáltam Explorer-rel, így már jobb a helyzet,jelentem!

Garffyka írta...

Petra, isten éltesse a nagyokat :)

4Gyerek, én a kisfiamnál nézegettem, tapasztalat szerzésként, hogy mik vannak a bébiételekben. Hát a húsosokban max 9% hús ...
Eltarthatósági szempontból még nem teszteltem, azt hiszem elegendő referencia a te tapasztalatod.
Az utolsó mondatoddal teljesen egyetértek, köszönöm :)

Lizann, gyere :) sokféle babafinomság van még tartalékban.
Nem tudom, mitől olyan rettentő lassú, nekem Mozillával gyorsabb. De örülök, hogy Explorer-el neked jól működik!
Csöppséged? Szofika? Megyek is és olvaslak :)