Oldalak

2011. aug. 22.

Babapempő - kukorica, édes kása


Igaz, a dalocska édes málét emleget, de mivel Tücsi nem eszik még sem tejet, sem tojást, hát kása lett a kukoricadarából. Sok gyümölccsel és ezektől édesen. Aranysárgán, pirosasan.
Ha magunknak főzöm a puliszkát, akkor azt általában sósan készítem, fele tej-fele vízben, apróra reszelt murokkal, sóval, borssal, zöldfűszerekkel, belemorzsolt túróval, sokszor keverek bele puhára főtt csirkehúst is. Az így feldúsított puliszkát tejföllel esszük, második fogásnak vagy vacsorára.
Ha Tücsinek készítem - almásan és őszibarackosan 4 hónapos kortól, meggyel keverve 6 hónapos kortól -, kimarad a tej, túró, só és bors. Murkot, csirkehúst és jónéhány zöldfűszert kóstolt már, de most desszertnek készült az édes puliszka, így őszibarack, meggy és alma került bele.
Az elején, mivel Tücsi főleg enyhén párolt gyümölcsöket evett (a nyerstől rettentő pocakfájós volt), a sűrű, forró puliszkába szórtam a feldarabolt barackot, almát, néhányszor összeposzogtattam, majd botmixerrel pépesítettem. A meggyel szerencsém volt, még szezonban eszembe jutott, hogy kimagozva lefagyasszak nagyobb adagot, most abból élvezkedünk, egyszerre egy maroknyit.
Mostanában ismét próbálkozunk nyers gyümölccsel is, tegnap őszibarackot reszeltem az amúgy is gyümölcsös kásához. Visszanéztem Manó kisfüzetkéiben, ő is sokszor kapott puliszkával vagy főtt rizzsel kevert gyümölcsöt, mert Tücsihez hasonlóan, a csak gyümölcs rettentően felgyorsította a kis pociját.

A gyümölcs-puliszka keverékből általában 200-230 gr között szokott fogyni egy étkezésre. Ezt is két napra főzöm, lévén a barack is, az alma is kicsit párolódik, nincs az a veszély, mint a frissen reszelt gyümölcsnél, hogy bebarnul. Ha keverek a kész kásához nyers gyümölcsöt, azt evés előtt.



Gyömölcsös puliszka
Barackos, almás, barackos-almás, barackos-meggyes, almás-meggyes

hozzávalók

5 dl víz
2 dl kukoricadara
4-5 őszibarack
10-12 szem meggy
2-3 nagyobb golden alma

A vizet főni teszem, mikor zubog, szelídre állítom a lángot és a kukoricadarát kis sugárban a fövő vízbe csorgatom. Ovális fémhabverővel szoktam keverni, így biztos nem lesz molnárlegényes a kása. Egészen kis lángon, 10-12 perc alatt, állandóan kevergetve sűrű puliszkát főzök. Félrehúzom a tűzről.
Az őszibarackot/almát megpucolom, húsát kisebb kockákra vágom és a forró puliszkához keverem. Visszateszem a tűzre, egyet-kettőt poszogtatok rajta, majd ismét leveszem.


Botmixerrel, azon melegében összeturmixolom. Mikor kihűlt még egyet turmixolok rajta, így biztos nem marad darabos és a hűlés közben képződött keményebb réteg is eltűnik. No meg, az állagát is tudom ellenőrizni, lévén forrón-melegen hígabb, míg langyosra hűlve alaposan besűrűsödik. Azért főzök kifejezetten sűrű puliszkát, mert a gyümölcs úgyis felhígítja.


Ha meggyesen készítem, akkor a magozott, fagyos meggyszemeket a tűzön tartott, forró puliszkához keverem, 1-2 percig együtt főzöm, majd ezután teszem bele az őszibarackot és/vagy almát.

 

A langyosra hűlt édes, gyümölcsös kását Aventes poharakba adagolom. Most már egyszerre 200-230 gr között szokott fogyni, Tücsi tízóraira, uzsonnára, elő-vacsorára eszi. A kész puliszkához lehet frissen reszelt őszibarackot vagy almát keverni, ezt rögtön evés előtt, hogy ne levesítse túl, ne barnítsa be az ételt.


Aprótalpúak, jó étvágyat !



5 megjegyzés:

Karulino írta...

A szemei Manóra emlékeztetnek. Tündér bogár babácska. :)))

Bianka írta...

Nagyon édes baba

Unknown írta...

szia az én manóm nem ette meg:)

Garffyka írta...

Szia :) Van az úgy, hogy egyik kis manócskának nem ízlik, ami a másiknak nagyon is :)
Hány hónapos a babátok?

Unknown írta...

8 hónapos:)Tied?Üdv Brigi