Oldalak

2011. aug. 24.

Babapempő - csibehúsleves Tücsi módra


Ez amolyan kettő az egyben. Nekünk csirkehúsos, zöldséges alaplé, Tücsinek húsleves.
Története roppant egyszerű, Tücsinek főztem volna csirkemellett sok zöldséggel, mikor ismételten feltaláltam a spanyolviaszt és kis edénykében kis adag helyett előkaptam egy nagyobb lábost és egész csirkemellet tettem főni, majd miután háromszor lehaboztam, alaposan bezöldségeltem. Nincs benne minden zöldség, amit egy emberes marhahúslevesbe beletennék és gyönge csibehúsból - pontosabban csirkemellből - készül, de illata így is csábító. Fűszerként 1-2 szem bors, picurka szerecsendió, 1 szem szegfűszeg kerül bele és körömnyi babérlevél kerül bele, ezektől (is) illatos lesz. Tücsi ételére ha rásóznék, felnőtt is szívesen megenné.

Az így főzött babapempő önmagában sűrű, kiadós, amolyan egytálétel, de alapként is szoktam használni és pl cukkinivel vagy paradicsommal további Tücsi-kaját rittyentek belőle.
Ezt a 'húslevest' Tücsi nem egészen 6 hónapos korától eszi, egyszerre 180-200 gr-nyit.


Tücsi húslevese

hozzávalók

1 nagy csirkemell - bőr és csont nélkül
4-5 szem krumpli
2-3 szál murok
0,5-1 szál petrezselyem
kevéske zeller - kb egy kisebb feje ötöde
1-2 kis karika karalábé
2-3 ujjnyi paszternák
pici gerezd fokhagyma
1-2 szem bors
1 db szegfűszeg
körömnyi szerecsendió
negyed babérlevél

A csirkemellet leöblítem, papírtörlővel lelapogatom, négy darabba vágom. Annyi vízben, hogy 4-5 ujjnyira ellepje, főni teszem. Amint zubogni kezdene, a lángot alacsonyra állítom. A levet 3-4 alkalommal lehabozom.
Amíg a hús a gyöngyöző lében puhul és időnként leszedem a habját, megpucolom a zöldségeket; a krumplit, ha nagyszemű négybe vágom, a murkot és petrezselymet szintén két-három darabba.
A fűszereket teatojásba teszem.
Amikor a csirkemellről már nem tudok habot szedni, bezöldségelem a levest, a lábosba lógatom a teatojást és felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje (nagyjából 5-6 ujjnyira).
Fedő alatt, kis lángon, gyöngyöztetve főzöm, amíg a hús is és minden zöldség megpuhul. Nem sok idő, a csirkemell puhul addig is, amíg lehabozom a levét, és a zöldségeket azért vágom fel nagyobb darabokra, mert hamarabb megfő. No meg így összeturmixolni is könnyebb lesz.
Mikor minden puha és omlós, nagyobb edényre sűrű szűrőt teszek (vagy ritkább szűrőbe konyhagézt, két szűrőt egymásra), kiveszem a fűszeres teatojást és óvatosan, hogy a hús- és zöldségdarabok ne a szűrő mellett landoljanak, leszűröm a levest.


Ha megsóznám, gyenge húslevest kapnék. Így, sótalanul, lesz jópár pohárnyi alaplevem (2 dl-s műanyag poharakban szoktam lefagyasztani, amit nem használok el azonnal vagy nem turmixolom Tücsi ételébe) és nagy adag baba-kaja.
A belefőzött zöldségek mennyiségétől és attól függően, hogy mennyire sűrű ételt akarok készíteni, a négybevágott csirkemellből egy-három darabot, a zöldségeket botmixerrel és apránként adagolt alaplével összeturmixolok. Langyosan még egyszer átkeverem (melegen hígabb, kihűlve sűrűl) és ha gondolom, hígítom alaplével.
Egy-két adagnyit szoktam egészen sűrűre is hagyni, ezekhez cukkinit vagy paradicsomot teszek.
A maradék főtt csirkemellet vagy frissiben megesszük, vagy lefagyasztom felhasználásig.
Tücsi ételét kiadagolom és mehet a hűtőbe.


Aprótalpúak, jó étvágyat !



2 megjegyzés:

Karulino írta...

Ahhoz képest, hogy pempő... egésze jól fest. Még meg is kóstolnám.

Garffyka írta...

Karulino, elárulom, hogy ezt a csirkehúsos-zöldséges "pempőt" ráteszem kevés mustárral és egy babérlevéllel bolondított karamellizált cukorra, összerotyogtatom, sózom és kész a "light vadasmártás".
:)