Oldalak

2011. aug. 16.

Almás-datolyás rizs, köretnek


Elég sokszor eszünk halat, már-már hagyományosan pangasius halfilét, s ezt általában kevéske fokhagymás vajon sütöm meg (sok fokhagyma, kevés vaj :) Költözés tájékán a fűszeres fiókot rendeztem - nem tudom, ki hogy van ezzel, nekem sosincs elég fűszertartóm, hogy az összes fűszerem kényelmesen elférjen - és rábukkantam egy kedves ajándékra. Max barátomtól kaptam hal fűszerkeveréket, s a kis zacskó néhány használat után csendben megbújt a fiók mélyén. Még bőven volt benne annyi keverék, hogy három szép nagy szeletre jusson, így aztán ezzel szórtam be a halfiléket. S ha már a megszokottól eltérő fűszerezésű volt a hal, gondoltam, legyen a rizsköret is kicsit más. Az ötletet tett követte, a rizsköret nagyon más, különleges és egyúttal nagyon finom is lett.



Almás-datolyás rizs

hozzávalók

fél ek margarin
2 dl rizs
1 nagy v. 2 kisebb alma
8-10 szem datolya (magozott, aszalt)
1/2 citrom leve

fehérbors
szerecsendió

A margarint megolvasztom, mikor habzásba kezd ráöntöm a rizset és 1-2 percig kevergetem. Felöntöm a rizs mennyiségéhez képest 2,5 adag zöldséges alaplével (vízzel). Megvárom, míg főni kezd, sózom, kevés fehérborssal és frissen reszelt szerecsendióval bolondítom, majd lassú tűzön, félrebillentett fedő alatt készre párolom/főzöm a rizset. Lehetőség szerint nem keverem, na jó, egyszer-kétszer, de villával és csak finoman, hogy ne törjem össze a szemeket.
Az almát megpucolom, kicsi kockákra vágom és meglocsolom a citromlével.
A (kimagozott, aszalt) datolyát apróra vágom.
Mikor a rizs megpuhult és leve sincs, beleszórom az almakockákat (citromléstől) és az aprított datolyát. Villával összekeverem, majd fedő alatt pihentetem pár percig.


Közben a kiengedett halfilék mindkét felét bőven megszórom a hal fűszerkeverékkel, majd, mivel a keverék sótlan, picit meg is sózom. Felforrósított margarinon, néhány perc alatt, a filék mindkét oldalát megsütöm.

Tálaláskor egy szelet finoman fűszeres, omlós halfilét tányérra teszek. A rizset kis pudingformába kanalazom, lelapogatom, majd a tányérra fordítom és a formát leemelem az almás-datolyás rizshalomról.
Különleges, izgalmas, finom.


Gyors és könnyű - rizsestől, halastól (feltéve, hogy a halfilé nem fagyos) nagyjából 20 perc alatt kész.  

Jó étvágyat !

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom

Petra írta...

Ez nagyon finom lehetett így együtt! :)))