2011. jan. 12.

Visszaszámlálás és mascarpone

Azt mondják, hogy a gólyának vetélytársai vannak ... a telihold és a hidegfront :)
Így utólag igazat kell adnom a fenti állításnak, visszanéztük a naptárat és Manó jövetelekor bizony hidegfront volt :)
Jövő héten szerdán pedig telihold fog lemosolyni ránk :), már ha a felhők is engedik.
Szóval egyelőre várakozunk, visszaszámlálunk, még tíz nap, még kilenc, csak eggyel több, mint egy hét. Biztatom pocaklakó Tücsköt, "megbeszéltük", hogy szépen, okosan, ügyesen csináljuk majd, ha eljön a nagy nap, addig pedig még magára szed néhány grammot, erősödik :)
Jelzi, hogy van, sokszor olyat dzsiggel a pocakban, hogy vastag pulóver alatt is jól látszik a hullámzás :) "Robog, mint a gyorsvonat" :), jegyezte meg a dokim, mikor próbálta "befogni" UH-n.

Hogy a várakozás könnyebben teljen, s hogy a kenyeres kosarunk se árválkodjon fél kiflivel magában, újra megsütöttem ezeket a Max barátom konyhájában felfedezett mascarpones zsömléket; de hogy életem ne legyen annyira egyszerű, most nem gömbölyded zsömléknek formáztam, de néhány egyeden kipróbáltam a Chef Viki barátnőmnél látott briós fonást.
Igaz, a fonás menetét néha mellénéztem, de sikerült egy csupa koprodukciós péksüteményt alkotnom :)

A briósok "különlegessége", hogy a mascarpone nem töltelékként jelenik meg, de magába a tésztába gyúrva dúsítja, ízesíti a péksütit.
Hétvégi reggelikhez tökéletes. Mi langymelegen ettük, magukban is nagyon finomak, vagy kissé sós vajjal, házi lekvárral.




Mascarpones briósok

hozzávalók - 18-20 db

300 ml tej
50 gr olvasztott vaj
150 gr
rétesliszt
500 gr liszt
250 gr mascarpone
25 gr cukor
40 gr friss élesztő
1/2 kk só

kenéshez, szóráshoz

1 tojás
szezám- és lenmag

A hozzávalókat a fenti sorrendben a kenyérsütő gép formájába teszem - figyelek, hogy a tej legyen langyos, ne akkor kapjam elő a hűtőből, a lisztek pedig szintén konyhamelegek legyenek.
Dagaszt-keleszt programot indítok, ez az én kenyérsütő gépemen másfél óra.
A szép magasra, szálasra kelt tésztát enyhén lisztezett lapítóra borítom, kézzel téglalap alakúra nyújtom-formázom, majd hosszanti oldalától kezdve feltekerem.
Éles, lisztbe mártott késsel bő 2 cm-es darabokra vágom a tekercset, majd néhány darabot egyenként megfelezem.
A felezett tésztadarabokat ujjnyi vastagságúra sodrom és ezzel a technikával brióssá fonom, a többi tésztadarabot pedig zsömlévé bögyörítem.
A briósokat és zsömléket sütőpapírral bélelt tepsibe ültetem, tisztes távolságra egymástól, hiszen formázás után langyos-meleg helyen, konyharuhával letakarva 20-25 percig még kelesztem és sülés közben is nagyobbodnak.
Mielőtt a 200 fokra előmelegített sütőbe tolnám a teli tepsit, a péksütemények tetejét átkenem a kissé felvert tojással és tetszés szerint megszórom - előzőleg száraz serpenyőben kicsit átpirított - szezám- és/vagy lenmaggal.
Sütési idő 25-30 perc, de félidőben már olyan étvágygerjesztő illatfelhő szállong a konyhában, hogy kiscsaládom egyemberként követeli a reggelit :)
A kész mascarpones briósokat rácsra kapkodom és a kamra hidegében hűtöm langyoskára, ehetőre.


Másnap is finom, nem morzsálódik. Eteti magát üresen is bögre kakaó, tej mellé vagy sós, édes kencével megpakolva.
Mivel próbaképpen kettőt lefagyasztottam, mondhatom, hogy remekül tűri a mélyhűtőzést, konyhapulton estétől reggelig kienged és 5-8 mp mikrózás után szinte a frissen sülttel is vetekedhet.


Jó étvágyat !

16 megjegyzés:

Karulino írta...

Ezek az utolsó napok nagyon izgik lehetnek.

Chef Viki írta...

Meg telihold is volt anno :-)

Vágjuk a centit és nagyon szurkolunk!

A péksütemények meseszépek! Nem semmi kismami vagy :-)

Bianka írta...

És még van energiád, nagyon szépek lettek
Sok sikert, izgatottan várom a nagy bejelentést

Vesta írta...

Nagyon ügyes vagy!
És olyan hihetetlen, hogy már visszaszámolsz,nekem olyan, mintha tegnap jelentetted volna be a nagy hírt!

Juci írta...

Azt írod, hogy Tücsök, akkor fiú lehet!!!
Sok sikert! A második szülés rövidebb lefolyású és könnyebb.
Nekem a lányom 9 perc alatt érkezett , a fiam 16 órát gondolkodott, nem tudta eldönteni induljpn, vagy ne...

Ottis írta...

Szorítok és könnyű szülést kívánok!
Hogy te még az utolsó napokban is ilyen aktív vagy a konyhában, ez igen!Szépet sütöttél, biztos finom is!

Garffyka írta...

Köszönöm :)

Tücsök már akkor Tücsök volt, mikor még nem tudtuk, hogy széna vagy szalma :), aztán az anyatermészet úgy döntött legyen kislegény Manónk mellett egy hugica is :)

Lizann írta...

Tényleg hihetetlen, hogy már így álltok! Szurkolok nektek! Egyébként kár,hogy nem lehet csak úgy benyúlni a képernyőn, bár asszem már nem sok lenne belőle! Jó egészséget nektek!

Maryenne írta...

Nagyon szépeket sütöttél! :)
Drukkolok, hogy minden simán menjen!:)

Nelli írta...

Könnyű szülést kívánok Neked!
A péksütik nagyon szépek!:-)

szemirámisz írta...

Ezek valami mennyeien néznek ki!

Hugi írta...

Szia Garffyka!
Nagyon szorítok, és várjuk a kis Tücsköt, egészségesen érkezzen meg :)
Manó gondolom már nagyon izgatott!
Ügyes vagy, hogy utolsó percekben is még ilyen dolgokat csinálsz.
Üdv, hugi

Altair írta...

:o)
Nagy kalappal, minden rendben legyen!

Petrezselyem írta...

Kaptál tőlem valamit! Nézz be hozzám!:-)

gasztroreka írta...

Megszületett a kisleány? Jól vagytok?

Dia írta...

Szia!!! Nem tudom emlékszel-e még rám. Pöszke néven futottam még a mindmegettén. Teljesen véletlenül találtam a blogodra és gratulálok a kislányodhoz! Azt sejtem, hogy megszületett. :)

Remélem nagyon jól vagytok és minden rendben.

Plussz info: én is a másodikat várom már :)