Így utólag igazat kell adnom a fenti állításnak, visszanéztük a naptárat és Manó jövetelekor bizony hidegfront volt :)
Jövő héten szerdán pedig telihold fog lemosolyni ránk :), már ha a felhők is engedik.
Szóval egyelőre várakozunk, visszaszámlálunk, még tíz nap, még kilenc, csak eggyel több, mint egy hét. Biztatom pocaklakó Tücsköt, "megbeszéltük", hogy szépen, okosan, ügyesen csináljuk majd, ha eljön a nagy nap, addig pedig még magára szed néhány grammot, erősödik :)
Jelzi, hogy van, sokszor olyat dzsiggel a pocakban, hogy vastag pulóver alatt is jól látszik a hullámzás :) "Robog, mint a gyorsvonat" :), jegyezte meg a dokim, mikor próbálta "befogni" UH-n.
Hogy a várakozás könnyebben teljen, s hogy a kenyeres kosarunk se árválkodjon fél kiflivel magában, újra megsütöttem ezeket a Max barátom konyhájában felfedezett mascarpones zsömléket; de hogy életem ne legyen annyira egyszerű, most nem gömbölyded zsömléknek formáztam, de néhány egyeden kipróbáltam a Chef Viki barátnőmnél látott briós fonást.
Igaz, a fonás menetét néha mellénéztem, de sikerült egy csupa koprodukciós péksüteményt alkotnom :)
A briósok "különlegessége", hogy a mascarpone nem töltelékként jelenik meg, de magába a tésztába gyúrva dúsítja, ízesíti a péksütit.
Hétvégi reggelikhez tökéletes. Mi langymelegen ettük, magukban is nagyon finomak, vagy kissé sós vajjal, házi lekvárral.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKtWTYsnxPfUWQstgNb00z32nXDqZnWQAd-gplQ2lMsrOIh3LNsp5cX59drnPUwgnXhH5S4ZWu8m4m6PaRVAZoCjxb-qJYJWMHPx1_x9ZpuPbbvXYYhjEd1XXrnydrtBHXJ40lN2YEr-w/s320/mascarpones+brios_1.jpg)
Mascarpones briósok
hozzávalók - 18-20 db
50 gr olvasztott vaj
150 gr
1/2 kk só
kenéshez, szóráshoz
1 tojás
szezám- és lenmag
Dagaszt-keleszt programot indítok, ez az én kenyérsütő gépemen másfél óra.
A szép magasra, szálasra kelt tésztát enyhén lisztezett lapítóra borítom, kézzel téglalap alakúra nyújtom-formázom, majd hosszanti oldalától kezdve feltekerem.
Éles, lisztbe mártott késsel bő 2 cm-es darabokra vágom a tekercset, majd néhány darabot egyenként megfelezem.
A felezett tésztadarabokat ujjnyi vastagságúra sodrom és ezzel a technikával brióssá fonom, a többi tésztadarabot pedig zsömlévé bögyörítem.
A briósokat és zsömléket sütőpapírral bélelt tepsibe ültetem, tisztes távolságra egymástól, hiszen formázás után langyos-meleg helyen, konyharuhával letakarva 20-25 percig még kelesztem és sülés közben is nagyobbodnak.
Mielőtt a 200 fokra előmelegített sütőbe tolnám a teli tepsit, a péksütemények tetejét átkenem a kissé felvert tojással és tetszés szerint megszórom - előzőleg száraz serpenyőben kicsit átpirított - szezám- és/vagy lenmaggal.
Sütési idő 25-30 perc, de félidőben már olyan étvágygerjesztő illatfelhő szállong a konyhában, hogy kiscsaládom egyemberként követeli a reggelit :)
A kész mascarpones briósokat rácsra kapkodom és a kamra hidegében hűtöm langyoskára, ehetőre.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEitau8MkzweVLzgur2BDX1RD46SeuBsfmpL6eA0_AjwLi9CFArStZmQLogQpgBnKOnvzm-PYyPBAP-r06KBE5k14fRM2lO6aS9lvW1tuSfvheXzirYoAhwE7pUurv9OousoLQbRGgC_Wy8/s320/mascarpones+brios_3.jpg)
Másnap is finom, nem morzsálódik. Eteti magát üresen is bögre kakaó, tej mellé vagy sós, édes kencével megpakolva.
Mivel próbaképpen kettőt lefagyasztottam, mondhatom, hogy remekül tűri a mélyhűtőzést, konyhapulton estétől reggelig kienged és 5-8 mp mikrózás után szinte a frissen sülttel is vetekedhet.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEheQyAF92bNelcKg56tohASVTHTScl88btHs0q39ZH5g01bqvHQgtpkkuvOMM8IHrMcfFr1C_X9Hz7PHmPBvfTFtw8aLpuavp3DfKfwCZkauh68ZT4_OVPOW4GL3mwRpJzIk3f6QdiM-X8/s320/mascarpones+brios_2.jpg)
Jó étvágyat !
16 megjegyzés:
Ezek az utolsó napok nagyon izgik lehetnek.
Meg telihold is volt anno :-)
Vágjuk a centit és nagyon szurkolunk!
A péksütemények meseszépek! Nem semmi kismami vagy :-)
És még van energiád, nagyon szépek lettek
Sok sikert, izgatottan várom a nagy bejelentést
Nagyon ügyes vagy!
És olyan hihetetlen, hogy már visszaszámolsz,nekem olyan, mintha tegnap jelentetted volna be a nagy hírt!
Azt írod, hogy Tücsök, akkor fiú lehet!!!
Sok sikert! A második szülés rövidebb lefolyású és könnyebb.
Nekem a lányom 9 perc alatt érkezett , a fiam 16 órát gondolkodott, nem tudta eldönteni induljpn, vagy ne...
Szorítok és könnyű szülést kívánok!
Hogy te még az utolsó napokban is ilyen aktív vagy a konyhában, ez igen!Szépet sütöttél, biztos finom is!
Köszönöm :)
Tücsök már akkor Tücsök volt, mikor még nem tudtuk, hogy széna vagy szalma :), aztán az anyatermészet úgy döntött legyen kislegény Manónk mellett egy hugica is :)
Tényleg hihetetlen, hogy már így álltok! Szurkolok nektek! Egyébként kár,hogy nem lehet csak úgy benyúlni a képernyőn, bár asszem már nem sok lenne belőle! Jó egészséget nektek!
Nagyon szépeket sütöttél! :)
Drukkolok, hogy minden simán menjen!:)
Könnyű szülést kívánok Neked!
A péksütik nagyon szépek!:-)
Ezek valami mennyeien néznek ki!
Szia Garffyka!
Nagyon szorítok, és várjuk a kis Tücsköt, egészségesen érkezzen meg :)
Manó gondolom már nagyon izgatott!
Ügyes vagy, hogy utolsó percekben is még ilyen dolgokat csinálsz.
Üdv, hugi
:o)
Nagy kalappal, minden rendben legyen!
Kaptál tőlem valamit! Nézz be hozzám!:-)
Megszületett a kisleány? Jól vagytok?
Szia!!! Nem tudom emlékszel-e még rám. Pöszke néven futottam még a mindmegettén. Teljesen véletlenül találtam a blogodra és gratulálok a kislányodhoz! Azt sejtem, hogy megszületett. :)
Remélem nagyon jól vagytok és minden rendben.
Plussz info: én is a másodikat várom már :)
Megjegyzés küldése