Oldalak

2010. aug. 19.

Tökleves

Ez majdnem olyan, mint a mesebeli kőleves. Ahhoz csak egy nagy darab, tisztára mosott kő kellett, meg némi egyéb dolog, ami akadt kamrában, padláson. A tökleveshez mindössze egy meghámozott, magtalanított tökre van szükség. Meg némi egyéb zöldségre, kefírre és hatalmas adag kaporra :)

Azt hiszem említettem már, hogy nálunk a leves főszereplő. Legyen bármilyen tartalmas a második fogás, ha nincs előtte legalább egy kis rántott leves, akkor nem is ebéd, az ebéd, s fél óra múlva éhesen kóválygunk a konyha környékén, "valamit ennék" kezdetű mantrát sorolva.
Leves lehet bármilyen, zöldséges, húsos, sűrű, híg, krém, sápadt, élénk színű, tarkabarka, lényeg, hogy leves legyen.

Ezt a levesességet és a kiskertben szakadatlanul növő csodaszép tököket ötvöztem egybe. No meg Edit barátném remek receptjét :), hiszen a tökleves ötlete és receptje tőle ered.

Finom.
Gyors.
Könnyű.
Laktat.
Nem hízlal.
Melegen, hidegen.
Hőségben üdítő.
Olcsó.

Kell ennél több? :)




Tök krémleves

hozzávalók

1 nagyobb tök
2 szál murok
1 szál petrezselyem
2 közepes fej hagyma
4 nagy gerezd fokhagyma
1 nagyobb fej paradicsom
2 kis pohár kefír/joghurt
csokor friss kapor
só, bors
2 ek olaj

A zöldségeket megpucolom, a tök magos belsejét kivágom, rendre mindet felaprítok (~ 5 perc). Nem vesződöm azzal, hogy a hagymát apróra vagy a veteményt és tököt egyenletes kockára vágjam, a végén mindet krémesítek majd. Nem feltétlenül kell minden zöldséget előkészíteni, hiszen amíg a fazékban rendre pirulnak-párolódnak, addig a következő adag zöldséggel lehet foglalkozni.

Az olajat fazékba öntöm, felmelegítem, majd rádobom a hagymát, fokhagymát és lassú tűznél üvegesítem (~ 3 perc).
Ha eddig nem tettem, akkor amíg a hagyma készül, meghámozom és felaprítom a veteményt (murok, petrezselyem), majd a fazékba szórom és a hagymákkal együtt pirítom (~ 3 perc).
A meghámozott paradicsomot - sk kerti! :) - felkockázom, és a zöldségekre szórom. További 3 percig együtt párolom és nagyjából fél deci vízzel felöntöm, hogy ne kapjon le.
Amíg a főszereplő kivételével minden együtt van a fazékban, addig a tököt meghámozom, magos belsejét kiszedem, húsát felaprítom.



* Tipp és trükk:
Az egészen zsenge tököt akár zöldséghámozóval is könnyen lehet pucolni; ha viszont kicsit éltesebb tökice kerül a konyhába, akkor érdemes nagyjából két ujjnyi széles szeletekre vágni, majd a körszeleteket egyenként meghámozni, így könnyebb, mint a magunk felé tartott késsel próbálkozni levágni a vastagabb tökhéjat.

A tökhús kockákat a fazékban senyvedő zöldségekre dobom, felöntöm annyi vízzel, hogy ujjnyira ellepje. Fűszerezem: só, bors, és a friss kapor kétharmada apróra vágva.
A készülő levest lefedem, a tüzet felhúzom (hogy hamar kezdjen forrni), majd lassú tűznél (amint a leves forrni kezd, lehúzom a lángot) addig főzöm, amíg az összes zöldség megpuhul. Ez a tök fiatalságától függően 10-15 perc.
A leves félrehúzom a tűzről, hozzákeverem a két kis pohár kefírt (vagy natúr joghurtot; kefírrel savanykásabb lesz; ha joghurtot használok, akkor kevéske citromlével tudom akár utólag is savanyítani a levest).
Merülő botmixerrel krémesre-selymesre turmixolom.
Ha túl sűrűnek találom, kevés vízzel hígítom.

Hideg vízfürdőbe állítom és párszor megkevergetem a levest, ez idő alatt lehet például teríteni, ebédhez hívó gongot kongatni.



Tálalás előtt elkeverem a levesben a zöld kapor maradék egyharmadát és barna kenyérből - pl kefíres kenyér - pirított kockákkal kínálom.
Pontosabban kínálni nemigazán kell, elég egy kanálnyi kóstoló és a tök krémleves felkerül a "kérek még!" ételek listájára :)

* Tipp & trükk: Mivel a tök magában elég semleges ízű, remekül ízesíthető borsikafűvel vagy bazsalikommal, ha valaki nem szeretné a kapor üde ízét.

gyors & könnyű

Jó étvágyat !

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Engem nem kell tovább biztatni :-) Csodás. Jöhet.

:-)

Bianka írta...

Még nem ettem, de biztos finom lehet