2010. aug. 24.

Kosárkák

Vettem néhány gyönyörű őszibarackot, otthon sorakoztak a konyhapult sarkán ücsörgő gyümölcsös kosárban.
Az aheti Nők Lapját böngészgettem, egyik recepten megakadt a szemem – nektarin-szeder tortácskák. Aha, nem is lenne rossz, ha Manó mondjuk megenné bármelyiket ezen gyümölcsök közül. De egyelőre nem. Megnézi, megszagolja, megcsodálja, de köszöni szépen, egye meg más.
Meg aztán olyan formám sincs, mini gyümölcstorta forma.
Szóval csak megakadt a szemem a mutatós sütiken, aztán továbblapoztam.
Manapóm is lelkes NL olvasó, s ő is meglátta a receptet. Meg a barackokat a gyümölcsös kosárban. „Ehetek belőle, vagy mind a sütihez lesz?” – kérdezte, elvetve ezzel a kockát. Vagy sütimagot :)

Bár, őszintén bevallom, nem sok kedvem volt a sütivel vesződni, a kihívásra nem tudtam nemet mondani, s így a sütimag mondhatni termékeny talajba hullott, szombaton és vasárnap is sütöttem formás kis kosárkákat, el is tűnt, mind egy szálig.
Megfelelő forma híján először szilikonos muffinformával prórbálkoztam, egy rémálom volt méretre szabni-formázni-belegyömöszkölni-eligazgatni a tésztát.
Másnap visszavadásztam Manótól a kis fém sütőformáimat, úgy tűnt azok talán jobban megfelelnek a célnak. Igaz, sokkal kisebbek, mint 10 cm átmérőjű és peremük is magasabb, de legalább fémből vannak, így ugyanazzal a technikával tudtam beleszabni a tésztát, mint a receptleírás mutatja.

Manóra való tekintettel lettek csokipudingos tortácskák, barack nélkül, de apró cukorgyönggyel díszítve és Manapó kedvére lettek barackosak csoki- és vaníliapudinggal is.

A receptben mindössze egy hibát találtam ... a 15 dkg lisztből gyúrt tészta több, mint nagyon kevés. :)



Pudingos, gyümölcsös kosárkák

hozzávalók

tészta
15 dkg liszt
10 dkg puha margarin
5 dkg cukor
2 tojássárga
1 ek tejföl
fél citrom reszelt héja

puding
holland pudingot készítettem, fél-fél liter tejből, csokisat és vaníliásat, ez a mennyiség elegendő volt két adag tésztához

kell még
liszt-vaj a formák kikenéséhez
sütőpapír és szárazbab a sütéshez

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrom, gömböccé formázom, folpackba bugyolálom és egy órára a hűtőbe teszem. Pontosabban két órát időzött a hűtőben, közbejött az ebéd és ebéd utáni, szúnyokálás előtti meseolvasás.

A pudinghoz a tejet, étkezési keményítőt, cukrot simára keverem. A csokishoz hozzáadom a kakaót, a vaníliásba belekaparom egy vaníliarúd magjait, illetve ez utóbbit eleve vaníliás cukorral készítem. A pudingokat hideg vízbe állítva, kevergetve hűtöm.

A kis formákat ecset segítségével kivajazom, majd enyhén körbelisztezem.
A tésztát kiveszem a hűtőből, kicsit átgyúrom, jól meglisztezett lapítón nagyjából 2-3 mm vastagra nyújtom.
A vajazott-lisztezett formákat szorosan egymás mellé rakom, laskanyújtó segítségével felemelem a tésztát (ezért is kell jól meglisztezni a lapítót, különben nem lehet felemelni a tésztát egyben), ráfektetem a formákra. Eddig megvolnánk. A laskanyújtót óvatosan átgörgetem párszor a formákon. Óvatosan, egyrészt, hogy fel ne borogassam a nem túl stabil kis formákat, másrészt, hogy mindenütt a forma pereménél a laskanyújtó el tudj a vágni a a tésztát. Ujjbeggyel kicsit rásegítek a tésztára, hogy szépen a formához simuljon.


Minden tésztával bélelt formába egy muffinpapírt teszek – most ezzel könnyebb, mint sütőpapírt darabolni, hiszen a fém formák közel állnak méretben a normál muffin mérethez –, a papírokba pedig 1-1 púpozott kanál szárazpaszulyt. Ezzel megakadályozom, hogy a tészta sülés közben felemelkedjen, több hely marad a pudingnak, gyümölcsnek.
200 fokos sütőben 8-10 percig sütöm, majd óvatosan kiveszem a papírt babostól és további 4-6 percre visszatolom a tésztát a lerbe (mini gyümölcstorta forma esetében 10-12 perc, illetve 6-8 perc).
A kisült kosárkákat kicsit hűlni hagyom, majd óvatosan kiborítom a formákból és rácsra sorakoztatva teljesen kihűtöm.
Néhány őszibarackot meghámozok – éles késsel, nem teszem forró víz-hideg víz fürdőbe, hogy picit se ereszkedjen meg a gyümölcs. A hámozott barackokból vékony gerezdeket szelek.


A tésztakosárkákat megtöltöm csokipudinggal, vaníliapudinggal, tetszés szerint körbe bástyázom őszibarack szeletkékkel – így még több puding fér egy formába :)
Az édes pudingokhoz nagyon jól passzol a házi meggylekvár, Manónak színes szórógyöngyökkel díszítek néhány csokipudingos kosárkát.

Amíg a tésztával vesződtem, eszembe jutott, hogy van ám nekem két receptem, amit évekkel ezelőtt készítettem ugyanezekben a formákban, egy édes tésztájú-töltetű és egy sós tésztájú-töltetű kosárka. Összehasonlítottam a három tésztareceptet, s tapasztalatból mondom, hogy ezeknek a pudingos, gyümölcsös kosárkákank a tésztája is előre kisüthető, kihűlés után, töltetlenül, zárt sütisdobozban nagyon jól elállnak 2-3 napig.
Nagyobb vendégvárás esetén, a tésztával lehet előre készülni, a töltelék már jóval kisebb macera. Garantáltan mindenki ámuldozni fog és a kínált kosárkák percek alatt eltűnnek majd a tálcáról.


Jó étvágyat !

9 megjegyzés:

Bianka írta...

csodásak lettek

Mónika írta...

Nagyon tetszenek!

Ottis írta...

Nagyon szépek lettek!

Altair írta...

Hogy én mióta tervezem a fémformákat felavatni, de most kedvet kaptam tőled. :o)

Nagyon kívánatosnak látszanak a sütik.

Maryenne írta...

Nagyon finomak lehettek!

Chef Viki írta...

Csajszi, hogy ez micsoda babra munka! Gyönyörűek lettek, olyan kis harapnivalóak :-)

Garffyka írta...

Köszönöm :)

Altair, cska biztatni tudlak :)
Tésztát begyúrhatsz két adagot is, a kisült dobozban eláll és ha ennétek, gyorsan be lehet tölteni.

CV, az, de megéri :) Főleg, ha a fényképezéshez is úgy kell elcsórni négy darabot, mert pillanatok alatt nyoma vész :)

Tündus írta...

Szia!Én most először sütök ilyen kosárkát. Nagyon kiváncsin vok hogy hogyan fog sikerülni.Majd megirom a végeredményt.

Garffyka írta...

Szia Tündus, biztos sikere lesz a kosárkáidnak :) Írd majd meg. Köszönöm.