Oldalak

2010. aug. 30.

Pire és fasírt

Ez akár egy mese címe is lehetne, mint mondjuk Mazsola és Tádé :)
De nem mese, csupa valóság, méghozzá igen finom valóság :)
Az ételek nagyszerűsége sokszor egyszerűségükben rejlik, és abban, hogy az egyszerű ételek némi fantáziával nagyon sokféleképpen elkészíthetők. Így lesz a klasszikus egybefasírtból zöldséges-zabpelyhes fasírt, a hagyományos krumplipüréből szerencsendiós-rozmaringos piré.

Két nap múlva kezdődik az ovi. Manó egyelőre elvétve mutat lelkesedést az ovi iránt, azt is főleg Irénke maminak, felénk inkább az az üzenet, hogy 'édesanyám, én már annyira meguntam az ovit, hogy nem akarok menni többet; édesanya, majd az óvónéniknek elmesélem a nyarat, aztán jöjjünk haza' ... és így tovább. Bezzeg Irénke maminak lelkendezve ecsetelte, hogy nagyon várja az ovit, mert 'ott végre tudok űrhajósat játszani Gyurcival'.
Szóval két nap múlva ovi. A mindennapi ovis ebédekkel és Manó, illetve az óvónénik megjegyzéseivel. 'Nem tudom már, mi volt az ebéd, csak arra emlékszem, nem ízlett. Édesanya, képzeld kétszer is ettem a másodikból! De csak a fasírtból, főzeléket nem ettem.' ... 'Kedves anyuka, Kristóf azt mondta, ő nem eszi meg a szilvásgombócot, mert otthon még sosem evett és nem szereti.' ...
Sebaj, Manó az első évben sem halt éhen - persze, aggódom én is, ha nem eszik "rendesen", de hiszem, hogy ha éhes, akkor eszik -, talán a második ovis évben is megkedvel néhány ételt (és levesz a kedvencek listájáról másokat).
Szóval két nap múlva ovi ... Lássuk, mi is legyen a mai és holnapi ebéd ... Megvan! Az örök klasszikus, paradicsomleves betűtésztával :) és krumplipüré zöldséges egybefasírttal.




Zöldséges-zabpelyhes egybefasírt

hozzávalók

1 kg darált hús
2 nagyobb szál murok
1 szál petrezselyem
1 közepes cukkini
7-8 gerezd fokhagyma
4-5 kis maréknyi zabpehely - nem mértem, tenyérbe öntöttem a zabpelyhes bödönből és úgy szórtam a darált húsra
só, bors
néhány ágacska csombor és bazsalikom
kevéske olaj
1 bő ek zsemlemorzsa

A darált húst tálba teszem, beleszórom az apróra vágott (előzőleg leöblített és a víztől lerázott) zöldfűszert és rányomom a fokhagymát.
A murkot és petrezselymet megpucolom és a reszelő finom részén lereszelem. A cukkinit csak megmosom, két végét levágom és almareszelőn lereszelem; nem pucolom, héjastól reszelem. Mindhárom zöldséget egyenest a darált húsra reszelem.
A tálba szórom a zabpelyhet, majd sózom, borsózom. Alaposan összedolgozom.
Egy őzgerinc formát kikenek olajjal, jól lenyomkodva, összetömörítve belenyomom a darált húsos, zöldséges masszát. A hús tetejét átkenem kevéske olajjal és megszórom zsemlemorzsával.
190-200 fokra előmelegített sütőbe teszem, nagyjából 50-55 percre. Akkor jó, ha a széle pirul és elválik a formától. (ha nem vagyok biztos abban, megsült-e, nagyjából középtáj megvágom és megkukkantom).

Trükk és tipp :)
* Az egybefasírt (főtt tojás nélküli Stefánia szelet) ebben a formában is jól fagyasztható. A kihűlt fasírtot felszeletelem és adagonként fagyasztom. A kiolvasztott fasírt szeleteket egészen picurka forró vajon átpirítom.
** Ez a fasírt úgy igazán finom, ha jó fűszeres, fokhagymás. A cukkini és a zabpehely elég sok fűszer-ízt 'felvesz'. Az ízekkel bátran lehet játszani, szinte bármilyen zöldfűszer illik hozzá (rozmaring, majoranna, oregano, stb.).

A rozmaringos-szerecsendiós krumplipiréhez négy szem krumplit megpucolok, apróra vágom, sós vízbe főni teszem. Mellédobok 1-2 gerezd fokhagymát és 5-6 nagyobb szál rozmaringot is a krumplival együtt főzök.
A puhára főtt krumplit leszűröm (a főzőlevet nem öntöm ki!, nagyon finom lesz zöldségleveshez), a rozmaring ágakat kihalászom. A krumplihoz teszek 2-3 ek vajat és nagyjából fél deci tejet, valamint alaposan megszórom frissen reszelt szerecsendióval. A rozmaringágakról lecsipkedek néhány levélkét, egészen apróra vágom és ezt is a még forró főtt krumplihoz teszem. Kézi mixerrel selymesre, habosra keverem.


A zöldséges egybefasírtot a krumplipiré és néhány szelet paradicsom társaságában tálalom.

Jó étvágyat !

3 megjegyzés:

Rékamanó írta...

Szia!!
Szép hetet kívánok neked,remélem jól vagy?,,

Bianka írta...

Ez egy csodás összeállítás, ami bármikor megállja a helyét

Chef Viki írta...

Nálunk is pire volt valamelyik nap, de közel sem ilyen illatos-fűszeres! Nyami!!!

Bevállalom, amit Manó meghagy :-)