Oldalak

2010. aug. 24.

Most éppen nem szeretem ...

Életem - jelenleg :) - legkisebb értelme időről időre szabályos őrületbe kerget. Kitör belőle a kisördög, én meg a hajam tépem. Két étel van, amit bármikor, bármilyen körülmények között megeszik, liter és tonnaszámra: paradicsomleves, lehetőleg betűtésztával és milánói makaróni. Kisebb csalások, szigorúan tudta nélkül, megengedettek, a milánóiba belereszelek egy jókora murkot és a pirosságát hámozott, apróra vágott paradicsom adja, a paradicsomlevesbe pedig szintén kerül murok, petrezselyem, zeller, fokhagyma, de csakis teljesen összeturmixolva.
Viszont nem ehet mindig paradicsomlevest és milánói makarónit!
De sokszor rémálom kitalálni mi is az, amit megenne. Válogatás nincs, nagyon-nagyon ritkán főzök neki külön - igaz, zöldbableves esetén Manónak csak a léből tálalok -, de az sem megoldás, hogy olykor két-három kanálnyi után azt mondja, elég volt.

Egy időben odavolt a "rózsa-zöldségekért", így neveztük el a brokkolit és a karfiolt, mert olyan falatnyi szép rózsákra lehet szédszedni, még nyersen is boldogan falta mindkettőt.
Múlt héten viszont kijelentette, "édesanyám, én most éppen nem szeretem a karfiolt" ... Hurrá! Éppen aznap vettem egy fej ragyogó fehér, kemény karfiolt a zöldségesnél ... Hurrá!
Márpedig akkor is karfiol leves lesz és kész, punktum. ... Aha, de hogy csináljam, hogy Manó is megegye? ... Hát turmixolva! A krémleveseket ugyanis szereti, főleg, ha jó sok (fokhagymás) kenyérropogóssal tálalom. És lőn. Karfiol krémleves sok zöldséggel, tejföllel, rántás-habarás nélkül.
Manó szó nélkül begyűrt két nagy merőkanállal, együltében.
Én pedig győztesen somolyogtam nemlétező bajuszom alatt.
Egy újabb csata megnyerve :)




Karfiol krémleves

hozzávalók

1 közepes fej karfiol
1 kicsi fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 szál murok
1 kisebb petrezselyem
1 kisebb paszternák
1 nagy krumpli
1 kis doboz tejföl
1 ek margarin
só, bors
majoranna vagy csombor vagy bazsalikom
felnőtteknek: chilipaprika

Az összes zöldséget megmosom, megpucolom és feldarabolom, rózsáira szedem.
A margarint felforrosítom, rádobom a hagymát és fokhagymát, kicsit átforgatom, majd a vetemény (murok, petrezselyem, paszternák) kerül a lábasba. Ezeket nagyjából 2-3 percig pirítom. Jöhetnek a krumplikockák, most már folyamatosan kevergetem további 2-3 percig, mert a krumpli hajlamos letapadni.
Felöntöm kevéske vízzel, beledobom a rózsáira szedett karfiolt, majd felöntöm annyi vízzel, ami ujjnyira ellepi.
Fűszerezem: só, bors, apróra vágott zöldfűszer (csombor, bazsalikom, majoranna, ezek vagy, nem és).
Fedő alatt, kis lángon főzöm, míg az összes zöldség megpuhul, nagyjából 8-10 perc.
Félrehúzom a tűzről, beleborítom a dobozka tejfölt, kicsit elkeverem, pótolom a vizet, de egyelőre csak keveset.
Merülő botmixerrel selymesre turmixolom, ha túl sűrű lenne, kevéske vízzel hígítom.
Megkóstolom, ha kell tovább fűszerezem. Nekünk kevés apróra vágott chilipaprikával ízesítem, illetve tálaláskor is megszórom picurka piros chilivel.

A fokhagymás kenyérropogóshoz néhány szelet héj nélküli barna kenyeret megpirítok, majd még melegen alaposan átdörgölöm 1-2 gerezd fokhagymával és kockára vágom.


A levest, kizárólag a fénykép kedvéért :), apró bazsalikom bóbitával díszítve tálalom.

Karfiolos, de nem kifejezetten karfiol leves, a sok zöldség kellemesen fűszerezi, de egyik sem dominál túlzottan, a tejföl kellemesen selymessé teszi. Aki savanykásan szereti, tejföl helyett kefírt (is) tehet bele.

gyors & könnyű

Jó étvágyat !


Szószedett:

murok - sárgarépa
vetemény - gyűjtőnév; azokra a kiskerti zöldségekre, amiket vetni kell, azaz magról ültetni, nem palántáról (murok, petrezselyem, paszternák, stb)
paszternák - a petrezselyemhez hasonló kiskerti zöldség, csak a gyökere ehető; jellegzetes, kissé édeskés utóíze van (nem édes)
csombor - borsikafű

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jáj ez a pulya :-)))

Még jó, hogy ilyen leleményes anyukája van :-) Csodás ez a leves, hozok egy kanalat!

Araniel írta...

Csodálom a kitartásod :) Csak így tovább. És végre Erdély óta most már én is tudom mi az a murok :D

családi tűzhely írta...

Nagyon jó ötlet ez a karfiol álcázás.