Oldalak

2010. júl. 5.

Szilvalekváros és testvérei

Hát annyian még nincsenek, mint József és testvérei, de a legjobb úton haladunk :)
Ez a szilvalekváros, bizony bizony az a szilvalekváros torta, aminek eredetijével még anno szakállas idővel ezelőtt Chef Viki barátnőm fertőzött meg. Komolyan mondom, ennél maradandóbb fertőzést régen éltem meg :)

Az eredeti recept szerint, a házi szilvalekvárral sütött tortákon kívül, folyamatosan kísérletezem, újabb és újabb ízeket varázsolva. Volt már részeges szilvalekváros - ehhez a részegséget korábban készített aszaltszilva likőr alaposan kifacsart gyümölcse adta. Manó 3. születésnapján kakaós tésztával őszibaracklekvárosan és kétféle csokival csurgatva pompázott. Az eredeti receptből kiindulva, de annak csak alapjait megtartva készült az anyák napi fűszeres narancslekváros torta házi karamell krémmel töltve.
Titkos terveim közt szerepel az édes torta sós változata, mégpedig zakuszkával (sültpaprika krém+padlizsánkrém) sütve, töltve ...

A legutóbbi sütésnél megint eltáncoltam az alaprecepttől, de már nemcsak lekvár és töltelék terén, ugyanis marcipánköntösbe burkoltam a darabos meggylekvárral és darált mákkal bolondított tésztát, a lapok közé meggylekváros házi csokipuding került. Eszméletlenül finom lett! Meggy-mák-csoki-marcipán, egyik sem lett tolakodó vagy hivalkodó, de egymás kiegészítve olyan ízorgiát eredményeztek, hogy szinte szégyelltük, annyira finom volt :D
"Szegény" torta, addig-addig csűröm-csavarom, míg saját szülőanyja sem ismer majd rá :)




Meggylekváros-mákos torta csokikrémmel

hozzávalók

3 tojás
15 dkg cukor
1 ek (cs) vaníliás cukor
8 dkg puha margarin
15 dkg liszt
5 dkg darált mák
1 cs sütőpor
5 ek darabos meggylekvár
1 citrom reszelt héja

meggylekváros csoki puding - hozzávalók

4 ek cukor
3 dkg keményítő (burgonya az ideális, de búzakeményítő is jó, ebből érdemes picurkával, kb 1 kk, többet használni)
1 ek cukrozatlan kakaópor
fél tábla ét tortabevonó csoki
4,5 dl tej
2 bő ek meggylekvár

A tojásokat egyenként habosra keverem a cukorral és vaníliás cukorral. Egyenként, azaz tálba mérem a cukrokat, beleütök egy tojást, habosra, fehérre keverem, majd a másodikat is beleütöm, habosítom, ugyanígy a harmadikkal is.
A puha margarint kicsit felkockázom, így könnyebb a tojásos-cukros masszához keverni és alaposan eldolgozni.
Az alakuló tésztához teszem a meggylekvárt és az alaposan megmosott citrom lereszelt héját.
A sütőport a kimért liszthez és darált mákhoz öntöm, összeforgatom, majd 2-3 kanalanként a masszához szitálom és minden adag után alaposan elkeverem.
22 cm-es tortaformát kivajazok, megszórok liszttel - vagy sütőpapírral kibélelek -, majd belesimítom a viszonylag sűrű masszát.180 fokra előmelegített sütőbe tolom és 25-30 percig sütöm, érdemes tűvel megböködni :), mielőtt kiveszem a késznek nyilvánított tortatésztát.
Konyhakesztyűvel felszerelkezve lekapcsolom a forma oldalát és a tortát rácsra emelem, itt hagyom kihűlni.
Tipp :) Azért rácson hűtöm, mert így alólról nem izzad be/rá a toratforma aljára, nem lesz szalonnás az alja, de szép egynemű, viszonylag könnyed tésztát kapok hűtés után.A kihűlt tésztát lapjára kettévágom.

Tipp :) Éles késsel kicsit bevágom, majd vékony damilt fűzök a résbe és azzal vágom ketté lapjára. Ezt azért mert a legtöbb kés éle általában rövidebb, semmint átérje a 22 cm átmérőjű tortát. Próbáltam cérnával damil helyett, nem jött be, mivel a tészta nem piskóta lazaságú, a cérna vesztett. A damil viszont szépen kiállta a próbát :)

A tortát megtölthetem csak lekvárral is, de még egyet csavarintottam az egészen és házi csokipudingot főztem, ebbe került 2 bő ek a darabos meggylekvárból. Ezzel töltöttem a tortalapokat és ebből került a tetejére is.
A házi csokipudinghoz a tejben simára keverem a cukrot, étkezési keményítőt, kakaóport, majd kis lángra teszem és folyamatos keverés mellett elkezdem besűríteni. Mikor melegszik, hozzáadom a feldarabolt étcsokit is, amíg a puding besűrűl, addig a csoki is szépen felolvad.
Mikor kész, félrehúzom és beledolgozom a meggylekvárt is. Hideg vízfürdőbe állítva, időnkénti kevergetés mellett kihűtöm.
A kész krém kétharmadát a félbevágott lapok közé töltöm, a megmaradt egyharmadát a torta tetejére simítom.


Ezt a tortát klasszikusan csokimázzal vonnám be. De lévén itt már a krém is csokis, gondoltam, újítok és marcipán borítást kap a torta.
Volt egy darab tortabevonó marcipán a hűtőben. Egy korábbi marcipános kísérletezésemből kiindulva, száraz kézzel és procukorral egészen vékonyan meghintett lapítón nyújtottam vékonyra a marcipánt. Nagyon jó lehetett dolgozni vele. Bevontam a tortát, körben a szélénél igyekeztem kicsit a torta alá nyomkodni a marcipán borítást, majd éles késsel körbevágtam a lelógó darabokat. Ezeket újra kinyújtottam és porcukorba mártott sütiszaggatóval formákat vágtam.
A hibát ott követtem el, hogy a tortát előző este bevontam marcipánnal, de a formákat csak másnap gondoltam rábiggyeszteni. Nos, tanulság, pudinggal bevont tortára soha ne tegyünk marcipánt, hacsak nem azon frissiben szeljük a tortát. Ugyanis az éjszaka folyamán a marcipánbevonat kissé átnedvesedett az alatta lévő csokis-meggylekváros pudingtól. Finomnak finom lett így is, csak kevésbé látványos, mint gondoltam.

Viszonylag kevés munkával (tészta összeállítása 10 perc; puding ~ negyed óra hűtéssel együtt; marcipánborítás ~ 5 perc) igen finom és látványos tortát lehet varázsolni. Kezdőbb konyhatündérek is bátran belevághatnak, nem bonyolult és a végeredmény magáért beszél.
A tortában igen izgalmas meglepetés a meggy és mák találkozása. A két karakteres íz egymást kiegészítve kellemesen olvad eggyé, s a meggyes csokikrém már csak hab a tortán :)


Jó étvágyat !

4 megjegyzés:

Szemi írta...

Édes bűnbeesés!

:))

Bianka írta...

labitMicsoda finomságok, nyeltem is egy nagyot

Chef Viki írta...

Szülőanya egyszer majd szeretné személyesen is bevizsgálni :-DDD

Fantasztikus! Az összes hozzávalóját imádom!

Névtelen írta...

Garffyka, erre már régóta akartam írni, de mindig valamit csinált a net és nem ment.
Ez a torta úgy néz ki mint egy álom. Eszméletlen, hogy te ilyet is tudsz alkotni! Gyönyörű! Nem mertem volna felvágni csak gyönyörködtem volna benne :)
Én is emlékszem az első szilvalekis tortára by Viki... Fú, hogy az milyen finom! Azóta sem csináltam meg, de ami késik, az nem múlik. :)
Tulippe