Oldalak

2022. dec. 11.

Egyszerű csavart kenyér ...

 ... ami nálunk uzsonnás doboz-kompatbilis méret miatt kis bucik formájában készül :-D

Alaprecept innen, amit "természetesen" kicsit garffykásítottam - Életemjobbikfele szerint, nem is én lennék, ha valamit az eredeti recept szerint készítenék :-D.

Kicsivel több zabpehely, egy kanálnyi amaránt vagy köles is kerül a tésztába, a lisztből 3-4 ek-nyit teljeskiőrlésűre cserélek, emiatt a joghurt is egy kanálnyival több, a víz egy részét tejjel váltom ki, az olaj olykor házi zöldfűszeres vagy részben tökmagolaj. Akármelyik változatot is sütöm, pillanatok alatt elfogy.
Egy adag tésztából 8-9 bucit formázok, így általában két adagot dagasztok be ahhoz, hogy a három uzsonnás dobozba is jusson és itthonra is maradjon néhány darab.
Természetesen lehet kisebbeket sütni, vagy az eredeti leírás szerint a megkelt tésztát kétfelé venni és csavart kenyérnek készíteni. A tészta nagyon jó állagú, jól bírja-tartja a formázást is, ezért néha játszom egy kicsit, ilyenkor születnek a fonottak.
A recept tojás mentes és - nálunk Tücsi miatt - laktózmentes is.

Mivel sokszor időszűkében vagyok, időnként Nagyfiammal azt csináljuk, hogy az irodából indulás előtt felhívom, készítsen oda dupla adag tésztát. Mire gyors bevásárlás után hazaérek, a tészta megkelt, lehet formázni, pihentetni sütni.
Megenni. :-D


Zabpelyhes bucik

hozzávalók (egy adag) 8-9 db

45 dkg liszt + kb 3 bő ek tk liszt - összesen 50dkg
3 bő ek zabpehely
1 ek amaránt vagy köles
2-3 csapott kk só
1 csapott kk cukor
1 cs szárított élesztő (7 gr)
1,5-2 dl langyoska víz
1,5-1 dl langyoska tej - lényes, hogy a tej-víz összesen 3 dl legyen
3 púpozott ek joghurt
3 ek olaj

2-3 ek tej lekenni

A száraz hozzávalókat dagasztótálba mérem, összeforgatom, rákanalazom a joghurtot és az olajat, beleöntöm a tej-víz keveréket.
Dagasztógéppel nagyjából 8 perc alatt összedolgozom.
Egy kelesztőtálnak használt nagy műanyag "piklit" kicsit kiolajozok, a tésztát olajos kézzel átsimogatom, a piklibe teszem, letakarom, duplájára kelesztem.

A pultot, ahova a tésztát kiveszem, kicsit beolajozom. A szépre, könnyűre kelt tésztát kiszedem, finoman átgyúrom. Legtöbbször 90-110 gr-os darabokat szaggatok a tésztából. Kigömbölyítem, távolságot hagyva egymás mellé sorakoztatom, letakarom és nagyjából 10 percre magukra hagyom.

Ha bucinak formázom, akkor a tésztagombócokat egyesével a tenyerembe teszem, kicsit kilapítom, megformázom, mintha zsömlét formáznék, majd az egészen enyhén olajos pulton kisirítem - na, ki akad fent ezen a kifejezésen? :-D -, azaz hengerré formázom.

Sütőpapíros tepsibe sorakoztatom, letakarom, és újból pihenni hagyom, amíg a légkeveréses sütő 180 fokra melegszik. A sütő aljába beteszek egy tálkát nagyjából 2 dl vízzel (mert nincs gőzös funkció a sütőmön).
A megkelt bucikat tejjel lekenem.
Gőzös sütőben 18-20 perc alatt készre sütöm.
    A hőfok és a sütési idő nagyon sütőfüggő! Az eredeti recept szerint - igaz, ott kenyérnek és nem bucinak - 210-240 fokon és tovább sütik.
A forró tepsiben sorakozó, frissen sült, illatos bucikat azon melegében, ahogy a lerből (sütő) kivettem, ismét átkenem tejjel. Rácsra kapkodom, hűlni hagyom.


 

Jó étvágyat ! :-)


Nincsenek megjegyzések: