Oldalak

2021. ápr. 30.

"Zserbó" palacsintatorta

Az úgy volt, hogy egyszercsak megszállt a kisördög és arra biztatott, hogy süssek egy halom, de igen nagy halom hígpalacsintát, sugallván, majd csak elfogy lekvárral, nutellával, ezzel-azzal megkenve-szórva, s milyen jó lesz, főleg, ha már túl leszek a sütésen és csak enni kell. 

Már sütés közben elindult ama bizonyos vezérhangya a gondolatfonállal, hogy ha már itt magaslik egy halom, de tényleg nagy halom palacsinta, ezekkel valamit azon túl is kellene kezdeni, hogy megszórva-kenve, tekerve, hajtogatva, egyesével eltüntetjük. S mint Csukás István meséjében a téli tücsök, mikor töpreng, hogy mire is, mire is emlékezteti őt az írógép papírján megjelenő betű, na hát, a bősz palacsintasütés közepette nagyjából úgy töprengtem én is, mihez is, mihez is kezdjek ennyi sok, de valóban rengeteg palacsintával. Szerencsére sikerült elcsípnem a feltűnő gondolatfonalat még mielőtt elillant volna, s így lett 44 db palacsintából és némi ez-meg-azból palacsintatorta. Sőt, zserbó palacsintatorta.

Amíg a rétegeket kentem és egymásra pakoltam, volt bennem némi félsz, hogy ránk marad s Életemjobbikfelével egy hétig enni fogjuk, egyrészt, mert eddig még soha nem készítettem palacsintatortát - hja, általában összesen vagy 36-40 palacsintát sütök, nemhogy csak tortának legyen 44, mint most volt -, másrészt, mert volt benne dió, amit lánykám nem szeret mostanában, és sárgabarack lekvár, amit meg nagyfiam nem eszik - illetve, mint kiderült, de igen, ha nem tudja, hogy eszi.

Három tojást használtam, de a hozzávalókat nem mértem, saccperkábé és szemre kevertem; azt hiszem, utoljára tini koromban mértem a palacsinta hozzávalóit, akkor is inkább kanálra, mint dekára. Édesanyámra sem emlékszem, hogy valaha kimérte volna pontosan, mennyi lisztet, vizet, tejet, olajat használ, Kismama és Mami is szemre keverték a tésztát, "látod azt, mennyi kell, amennyit felvesz, hogy jó legyen".

Zserbó palacsintatorta

hozzávalók - sok-sok hígpalacsintához
3 tojás
liszt
buborékos ásványvíz
tej
olaj
pár ek cukor
picurka rum aroma
csipetkényi só

hozzávalók - töltelékhez, tetejére
8-10 ek házi sárgabarack lekvár
nagyjából férfimaréknyi dió, darálva vagy mandula
kb 1 dl tejszín
20 dkg ét- és tejcsokoládé vegyesen

6-7 dkg csokoládé (szintén ét- és tejcsokit használtam) + kb 4 ek tejszín
2 dkg fehér csokoládé + kb 1 ek tejszín

A palacsintatésztához átszitálom a lisztet, beleszórom a cukrot, picike sót, beleütöm a három tojást, elkezdem simára keverni. Felváltva adagolom a tejet, buborékos ásványvizet és olajat, addig, amíg a kívánt sűrűséget elérem. Lényeg, hogy simára keverjem a tésztát.

Két egyforma méretű palacsintasütőt felhevítek, éppenhogy megmutatok nekik egy pici olajat, majd megsütöm a hígpalacsintákat. Az, hogy a palacsintasütőt kell-e olajozni minden palacsinta - vagy minden második, harmadik - után nagyban függ attól, hogy milyen a palacsintasütő maga. Az enyéim olyanok, hogy minden harmadik palacsinta után picurka olajjal át kell kennem, hogy ne ragadjon oda.
A kisült palacsintákat tányérra halmozom és lazán letakarom, hogy ne száradjanak ki, mire végzek.

A töltelékhez megdarálom a diót (vagy mandulát).
Felmelegítem a sárgabarack lekvárt és szitán áttöröm, majd összekeverem a darált dióval. Lekvár állagától függően, ha túl híg lenne (folyós, nem csak kenhető), egy kis dióval "sűrítem".
A tejszínt felforrosítom, a feldarabolt csokira öntöm, kicsit állni hagyom, majd szilikon spatulával (műanyag kanállal) simára keverem.

Elkezdem összeállítani a zserbó palacsintatortát.
Tálaló tányérra teszek egy palacsintát, megkenem a lekváros-dióval, rá egy másik palacsinta, megkenem az olvasztott, tejszínes csokival, újabb palacsinta, ismét lekváros-dió, ismét palacsinta, csokoládé, és így tovább, amíg a palacsinta és a töltelék tart.
A legfelső palacsintát csokival vonom be, majd egy kevés, szintén tejszínben megolvasztott fehér csokoládéval és egy fogpiszkáló segítségével megdíszítem.

Annyi időre, hogy a tetején a csoki megkössön vagy tálalásig hűtőbe teszem.

Voilá! Kész a zserbó palacsintatorta.
Színes habcsókokkal és csokoládé kanalakkal díszítve tálalom, mivel ez most egy névnapi palacsintatorta volt. 😊

Jó étvágyat ! 😋

Nincsenek megjegyzések: