Oldalak

2021. jan. 9.

Cica gesztenye tortával

Újfent és ismét köszönöm a bizalmat nagyon kedves ismerősömnek, akinek - és két aranyos nagyfiának - már a sokadik tortát készíthettem! :-)
Neki készült ez a karamellás gesztenye torta is. A kérés annyi volt, a kisméretű torta legyen karamellás, legyen gesztenyés és ha lehet, legyen rajta egy cica.

Nos, ez lett belőle. :-)
Három, karamell krémmel megkent, mandulalisztes piskóta lap között tejszínhabos-mascarpones-rumos gesztenyekrém. A piskóták 22 cm átmérőjű formában sültek, a krémbe beledolgoztam fél kg natúr gesztenyemasszát. Eleve "csupasz" tortát terveztem és azt, hogy a gesztenye krém a piskótalapok között díszítsen is; illetve, hogy az is díszítsen. :-) A karamell szószhoz csak cukor és tejszín kellett. A tésztához fele mennyiségben citrusos cukrot használtam, amiben most több narancs héja volt, mint  citromé.
A torta tetejére, a gesztenyekrém mellett, habcsókok kerültek és egy nagyszemű cicalány.

Az ünnepeltnek tetszett, ízlett. :-)
Én pedig újabb tortával bővíthettem az "ilyet is készítettem" listám. :-)
És legközelebb vagy nem telefonnal fényképezek, vagy, illetve még inkább, megkérem ÉJF-t (életemjobbikfele :-D), hogy ő fényképezzen.

Karamellás gesztenye torta

hozzávalók - 22 cm-s forma

3 x 2 tojásból piskóta

1 adag piskótához:

2 tojás
1 nagy ek cukor
1 nagy ek citrusos cukor - vagy, citrusos cukor híján 2 nagy ek cukor és fél narancs héja
2 ek mandulaliszt
1 ek liszt
1 mk sütőpor

karamell szósz:

30 dkg cukor
nem egészen 1 dl tejszín

gesztenye krém:

50 dkg gesztenye massza (natúr)
2 ek citrusos cukor - vagy 2 ek porcukor és egy narancs héja
3 ek rumaroma
10 dkg mascarpone
0,5-0,75 dl tejszín
1 kk porcukor

Mivel csak egy 22 cm átmérőjű tortaformám van, a három piskóta lapot egymás után sütöm.
A sütőt 175 fokra kapcsolom (nem légkeveréses), a tortaforma alját kibélelem sütőpapírral.
A lisztet átszitálom, összekeverem a pici sütőporral és a mandulaliszttel.
A tojásokat kettéveszem. A fehérjékből az összesen 2 ek cukorral kemény habot verek. Egyenként hozzádolgozom a tojássárgákat (kézimixer, magas fokozat). Fakanálra váltok és a tojáshabhoz forgatom a mandulalisztes keveréket.
A tésztát a tortaformába simítom, egyenesre igazgatom a tetejét, a forró sütőben nagyjából 15 perc alatt készre sütöm. A kész piskótát kiveszem a lerből, 1-2 percig a formában pihentetem, majd lekapcsolom a tortaformát, a piskótát fejre fordítom, lehúzom az aljáról a sütőpapírt, visszafordítom, rácsra téve kihűtöm.
A tortaformát elmosom, eltörölgetem és da capo al finé :-), azaz kezdem elölről, hogy három piskótalapom legyen.

A gesztenye krémhez nagyon jól lehűtött tejszínt használok. Én a tejszínt fagyasztóba szoktam tenni 5-10 percre és hűtőbe teszem a majd habveréshez használandó műanyag vájlingot és a kézimixer keverőszárait is. * És ezúton is elnézést kérek a magyartanáromtól, aki szerint -endő, -andó, a magyar nyelvben nem használandó. :-) *
A natúr gesztenyemasszát lereszelem - át lehet törni krumplinyomón is, én jobban szeretem lereszelni, homogénebb masszám lesz ízesítés után, simára keverem a rumaromával és a citrusos cukorral. Majd hozzádolgozom a mascarponet is. Megkóstolom, nem baj, ha most még kicsit "sok" az íze, mert még jön hozzá szűk egy dl tejszínből vert hab.
A tejszínből és az 1 kk porcukorból kemény habot verek.
A gesztenyemasszától is függ, hogy mennyi tejszínhabot dolgozok a krémhez, illetve attól is, hogy mennyire kemény vagy lágy krémet akarok. Én most "kemény" krémet akartam, hogy a torta összeállítása után is megtartsa a formáját az alsó szinten is, ezért nagyjából 0,5 dl-nyi tejszínnek megfelelő tejszínhabot forgattam a mascarpones gesztenye krémhez.
A kész gesztenye krémet hűtőbe teszem felhasználásig.

A karamell szószhoz vastagabb aljú lábosba öntöm a cukrot, igyekszem úgy, hogy egyenletesen terüljön el. Közepes tűzre teszem az edényt és nem matarászok bele, nem kevergetem, csak figyelem, hogy mikor kezd el karamellizálódni a cukor. Közben a szűk dl-nyi tejszínt megmelegítem. Amikor a cukor egyenletesen világosbarna, félrehúzom az edényt a tűzről, hozzáöntöm a meleg tejszínt és szilikon lapáttal elkeverem. A forró cukor tüsszög és fröcsköl még így is, hogy meleg a hozzáöntött folyadék. Az edényt visszateszem a tűzre és kevergetem, amíg a karamellizálódott cukor teljesen feloldódik a tejszínben. Kész.

A kihűlt piskótalapokból kiválasztom, hogy milyen sorrendben legyenek a tortában.
Az alsó piskótalap aljára kenek egy borsónyi gesztenye krémet és a tortalapra illesztem. Így a kész torta nem fog ide-oda csúszkálni a tortalapon.
A langyos karamell szósz nagyjából harmadával megkenem a piskótalapokat és nagyjából 15 percig szikkadni hagyom. Közben előkészítek egy nyomócsöves habzsákot és belekanalazom a gesztenye krém harmadát.
Az alsó piskótalap szélére körben helyes gesztenye krém csúcsokat nyomok, majd kitöltöm a piskóta közepét is krémmel. Ráhelyezem a középső piskótalapot, ennek a szélére szintén gesztenye krém csúcsokat nyomok, kitöltöm a tészta többi részét is (a krém második harmadával). Jöhet a harmadik piskótalap, itt már a krém utolsó harmadát használom.

A betöltött tortát hűtőbe teszem, amíg megformázom a marcipán cicát.
A karamellás gesztenye tortát színes habcsókokkal és a marcipán cicussal díszítem.

Jó étvágyat! :-)

1 megjegyzés:

ILDIKO írta...

Szia!
Nagyon aranyos lett es sovargok a gesztenyetortad utan!
Egeszseget es minden jot kivanok az Ujevben!
ILDIKONL