Oldalak

2020. nov. 27.

Téli darázsfészek

Foszlós, puha, illatos, édes, nagyon finom.

És ezekkel is csigákkal is "pórul jártam". Úgy számoltam, gyümölcsteával vacsora lesz és marad 3-4 darab másnap reggelire. Én terveztem, család végzett, másnap reggelire vajas-mézes gyors kifli volt, az üres tepsiben pedig újabb adag döbleces-fahéjas-kardamomos csigák sültek. 


A csigák tésztáját a sült döblec és a kardamom mellett kevés szegfűszeg ízesíti-illatosítja. A sütőtök íze nem érződik sem melegen, sem hidegen, viszont csábító színt és "békebeli foszlósságot" ad a tésztának. A töltelékhez a puha vajat cukorral és egy kanál házi narancslekvárral kevertem habosra; a lekvár szabadon választható, kihagyható. A kardamom ízét mi nagyon szeretjük, ha valaki kevésbé, ki lehet hagyni a tésztából és a töltelékből, a fahéj és a szegfűszeg mellett csak annak fog hiányozni, aki keresi a kardamom ízét. 😉 A tészta egy részét durvára vágott csokival szórtam meg, így a csigák egy része fahéjas-kardamomos-csokis lett. 😋
Ebből az adagból 20-22 illatos, zamatos, foszlós-puha csiga sült.

 

 

 Sütőtökös fahéjas-kardamomos csigák

hozzávalók - tészta

100 gr sült döblec
400 gr liszt
80 gr cukor
1 tk fahéj
1/2 tk szegfűszeg
1/2 tk kardamom
1 narancs reszelt héja
1 tasak porélesztő
150 ml langyos tej
2 tojássárga
50 gr langyosra olvasztott vaj

hozzávalók - töltelék, öntözés

60 gr puha vaj
80 gr cukor
1 ek narancslekvár (kihagyható)
1,5 ek fahéj
1 mk kardamom

50 gr durvára vágott étcsokoládé

1 ek cukor + csigánként 1 kk tej

A döbleccel kezdek, ujjnyi vastag szeletekre vágom, 150 fokos lerben puhára sütöm, hagyom kicsit hűlni, kibontom a héjából, 10 dkg-nyit kimérek, villával pépesre töröm.

A vajat megolvasztom, hagyom kihűlni.

A lisztet átszitálom, hozzámérem a cukrot, fűszereket, porélesztőt. A száraz hozzávalókat lazán összeforgatom, közepébe kis mélyedést készítek, beleütöm a két tojássárgát, beleteszem a döblec pépet és hozzáöntöm a langyos tejet. Dagasztani kezdem és két-három részletben hozzáadom az olvasztott vajat. Addig forog a dagasztógép, amíg a már most illatos, kissé lágy tészta már nem tapad az edény falához.
A tészta tetejét elsimítom, fóliával (vékony nylon zacskóval) letakarom és huzatmentes helyen duplájára kelesztem.

A munkalapon elkenek egy mokkáskanálnyi olajat, erre borítom a szép szálasra kelt tésztát. Finom, de határozott mozdulatokkal kicsit átdolgozom, majd fél cm (kisujjnyi) vastag téglalappá nyújtom.
Egyenletesen megkenem a puha vaj-cukor-narancslekvár-fahéj-kardamom habosra dolgozott keverékével úgy, hogy a tésztalap egyik hosszanti oldalán fél cm-nyit kenetlenül hagyok, egy részét megszórom a durvára vágott csokival, majd (a másik) hosszanti oldalától kezdve feltekerem.
Nagyon éles, vékony pengéjű (esetleg recés) késsel hüvelykujjnyi vastag szeleteket vágok a feltekert tésztából, vágott felével sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Itt lehet "játszani" kicsit, ha egymáshoz közelebb teszem a csigákat, akkor kelés-sülés közben összeérnek és felfele nőnek, kicsit puhábbak, "szaftosabbak" lesznek; ha egymástól kicsit távolabb teszem a tepsibe, akkor kelés-sülés közben van helyük oldalra is nőni, nagyobb csigákká lesznek.


A tepsibe helyezett csigákat fóliával (vékony nylon zacskóval) letakarom, kelni hagyom, amíg a sütő 180 fokra melegszik.
A tepsit 20-22 percre a forró sütőbe tolom. Mivel az én sütőm felső fűtőszála csak turbó fokozatot ismer, az első 10 perc után egy sütőpapírral letakarom a darázsfészkeket, hogy csak süljenek, ne égjenek. A megsült csigákat meglocsolom 1-1 kk cukros tejjel és a tepsit további 2-3 percre visszateszem a forró sütőbe.
A kész darázsfészkeket sütőpapírostól rácsra csúsztatom, hűlni hagyom és pusztán a látvány kedvéért, magasból megszórom 1 kk-nyi porcukorral. Havasítom őket 😊

Jó étvágyat ! 😊

Nincsenek megjegyzések: