Oldalak

2019. jan. 27.

Angyaltorta

Két-három éve az egyik Sütimester kihívás angyaltorta készítése volt. A végeredmény nagyon megtetszett, sajnos a műsorból nem derült ki a hozzávalók pontos mennyisége és a helyes elkészítés. Így egy sajtcetlire feljegyeztem, hogy angyaltorta-utánanézni. Szerencsém volt, nemsokára maga Mary Berry sütötte meg ezt a fantasztikusan könnyű tésztájú, nagyon csábító finomságot. Hozzávalók, pontos elkészítés, minden megvolt. Kivéve a sütőforma, ami egy viszonylag speciális forma, magas, egyenes falú, középen "kéménnyel", mint a kuglóf formáknál, a tetején három "láb", amik megtartják a kész süteménnyel fejre fordított sütőformát. Merthogy ezt a tortát fejjel lefelé kell hűteni, különben összeesik a tészta és szalonnás lesz.
Hm, forma nincs, majd improvizálok, gondoltam és lőn. Egy nagy, fém kuglófformát szemeltem ki a célra, legfennebb hullámos szélű angyaltortám lesz, gondoltam. És ismét csak lőn :-), méghozzá kettő torta, mert a nagy formám sem volt elég nagy, így a massza kétharmadát a nagyban, maradék egyharmadát a kisebb formában sütöttem.


A legelső angyaltortám csodálatos lett, mint a nagykönyvben, magas, pihe-puha, rugalmas, nagyon finom, a karácsonyi asztal dísze volt. A sikeren felbuzdulva - és mert bőven volt fölösleges tojásfehérjém és villantani szerettem volna kiscsaládomnak - néhány nap múlva másodszor is megsütöttem. Ment is rendben minden, a tészta csodaszépen felemelkedett sütés közben, sikerült a fejre állított formákat alápolcolni, hogy a megfelelő módon hűljön ki ... aztán tíz perc múlva "hű, de meleg van itt!" felkiáltással kinyitottam a konyhából nyíló terasz ajtót ... a bezúduló hideg levegő telibe találta a konyhapulton ücsörgő, fejre állított kuglófformákat, amikből az angyaltorták fél perc múlva, gondolkodás nélkül kiestek. Pottyantak. Tottyantak. Nesze neked villantás, gondoltam és bőszen dicsértem magam. Harmadik sütésnél gondosan vigyáztunk, hogy ne nyissunk ajtót-ablakot, és már-már elkönyveltem az újabb sikert, mikor az éppen nindzsásat játszó gyerekek hatalmas harci üvöltésekkel berobbantak az amúgy csendes konyhába ... angyaltorták gondoltak egyet és pottyant-tottyant ... szerencsére félig-meddig  kihűlt, úgyhogy csak picurkát lapultak le.
Egy szó, mint száz, tapasztalatom szerint nem a speciális sütőforma számít, csak az, hogy amíg a tészta teljesen ki nem hűl, addig nincs ajtó-ablak nyitogatás, se hirtelen-túl hangos zaj, ajtócsapkodás. Csak csend és nyugalom, mintha angyal szállna közénk :-)

Legutóbb Tücsike kiscsaládos születésnapjára készült, kisasszonyka kívánsága volt, hogy angyaltorta legyen. A fehér csokoládés-vaníliás tejszínhab-gránátalma magok nem csak jól mutatnak együtt, de kisasszonyka kedvencei is. Maracujás lemond-curd-ot külön csészében tálaltam az angyaltorta mellé, mi szeretjük, a gyerekek kevésbé.


Angyaltorta

hozzávalók

10 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
125 gr liszt
10 dkg kristálycukor

angyaltorta forma, ennek hiányában középen "kéményes" fém kuglóf forma, esetleg kettő

díszítéshez

4 dl tejszínhab
4 csapott kk porcukor
10 dkg + 5 dkg fehér csokoládé
1 kk vanília kivonat
1 gránátalma

maracujás lemon curd: 2 tojássárga, 5 dkg cukor, 2 citrom héja, 1 citrom leve, 5 dkg puha vaj, 2 maracuja

A tésztához tojásfehérjéket kézi mixerrel, magas fokozaton egy percig verem. Hozzáadom a 20 dkg cukrot és kemény habbá verem. Ez eltart pár percig és valóban olyan kemény hab kell, hogy a felfordított edényből ne essen ki.
A lisztet átszitálom, hozzáforgatom a 10 dkg cukrot. Fakanállal a kemény tojásfehérje habba forgatom a cukros lisztet. Nem keverem, forgatom, hogy a tojáshab ne törjön össze.
A sütő formát nem kell kikenni, fontos, hogy fém forma legyen, mert a szilikon forma oldalán nem tud "felmászni" a tészta.
A tésztát 2/3-1/3 arányban elosztom a két kuglóf formában, így mindkettőben bő másfél ujjnyival perem alatt lesz a massza.
170 fokra előmelegített, nem légkeveréses sütőben 25-28 percig sütöm. A kisebbik formának kb 23 perc elég, az idő leteltével ezt gyorsan kiveszem és a sütőajtót óvatosan, nem csapva csukom vissza.
A formát fejjel lefelé teszem hűlni! Ez azért fontos, mert így a keletkezett gőz könnyebb tud távozni, nem tömöríti össze az amúgy pille-könnyű tésztát.
Mivel nincs speciális sütőformám, a konyhapultra sütőpapírt teszek, két, kb 1 cm magas késsel a szélénél alápolcolom a fejre állított kuglóf formát. A forma alatt jár a levegő, ha a kihűlt tészta elengedi a formát, nem esik nagyot és nem ragad a pultra.


A maracujás lemon-curd-hoz egy mélytányért vízfürdőre állítok, beleteszem a tojássárgákat, cukrot, citromok reszelt héját és egy citrom levét, majd addig kevergetem, amíg kifehéredik, besűrűsödik. Még forrón beledolgozom a puha vajat. Letakarom, hűlni teszem. Amikor teljesen kihűlt, belekeverem a maracuják húsát, magostól.

Egy másik mélytányérban, szintén vízfürdőn, megolvasztom a fehér csokoládét, majd, időnként megkeverve, visszahűtöm.

Az alaposan lehűtött tejszínhez teszem a porcukrot, vanília kivonatot, habbá verem. A kézi mixer legalacsonyabb fokozatával dolgozva, elkezdem hozzákeverni a teljesen kihűlt, de még folyékony fehér csokoládét (2-3 kanálnyit), majd fakanálra váltok és a maradék csokit beleforgatva dolgozom a tejszínhabba. A habba összesen 10 dkg-nyi olvasztott csokit keverek, a többit a tésztára csorgatom.


Ha az angyaltorták egészen kihűltek, de még ragaszkodnak a formához, egészen vékony, keskeny pengéjű késsel finoman meglazítom a szélüknél, majd óvatosan kiborítom.

Tálaló tálcára teszem, tetszés szerint bevonom a fehér csokoládés-vaníliás tejszínhabbal, olvasztott fehér csokoládéval, megszórom gránátalma magokkal. A maracujás lemon-curd-ot külön csészében kínálom hozzá.

Jó étvágyat ! :-)

Nincsenek megjegyzések: