Oldalak

2015. jún. 5.

Tűzoltó keksz

Egy kedves olvasó hívta fel rá a figyelmem, hogy valami kimaradhatott a hozzávalókból :( A visszajelzés után gyorsan nekiálltam, összeraktam egy adag tűzoltó kekszet és úgy teljes a recept, hogy plusz egy tojás és 5 dkg vaj, amit az eredeti blog-bejegyzésemből valahogy kifelejtettem :( Azonnal javítottam és most már a jó, helyes recept szerepel lentebb.

Hogy lesz egy mogyoróvajas kekszből tűzoltó keksz?
Így :-)

A hozzávalókat kimérem, nagyfiú összedolgozza, csatlakozik kisasszonyka is és ketten, kiskanállal felszerelkezve, dió-fiókányi adagokat gombócolnak, tenyérrel kicsit ellapogatják, a kekszek közepébe színes cukrot nyomkodnak, tepsit beteszem a lerbe, mire gyerekek megtöltik a másodikat, az első adag keksz meg is sült, a kihűlt kekszeket szép dobozba rakosgatjuk.


És mitől tűzoltó keksz?
Hát attól, hogy tűzoltóknak sütötték. És gyereknapon, miután fel- és lemászkáltak a tűzoltó kocsikra, -ba és -ból, megcsodálták és megtapogatták a felszereléseket, felpróbálták az igencsak nehéz sisakokat, nagyfiú komoly érdeklődésére egy tűzoltó részletesen elmagyarázta, melyik szerszámot mire és hogyan használják, két apróságom kissé megilletődve, komoly, de mosolygó arcocskával adta oda a szolgálatos tűzoltóknak a nekik sütött kekszeket.
Mert a tűzoltók soha nem pihennek.
Mert gyereknapon is dolgoznak és nem tudnak a gyerekeikkel játszani.
Mert karácsonykor is dolgoznak és nem lehetnek a családjukkal.
Mert adni jó.
:-)



Tűzoltó keksz - mogyoróvajas

hozzávalók - kb 50 dk kekszhez

14 dkg mogyoróvaj
4-5 dkg darabosra vágott mogyoró
22 dkg liszt
1 tk szódabikarbóna
16 dkg cukor (ha van barna, akkor olyan)
4 ek juharszirup
2 tojás
5 dkg vaj
1 kk házi vanília kivonat

A hozzávalókat kimérem, összedolgozom, eléggé lágy masszát kapok.
Mivel mi jobban szeretjük a kisebb méretű kekszeket, csak dió-fiókányi darabokat gömbölyítek a tésztából. Sütőpapíros tepsibe teszem, kicsit ellapogatom. Maradhat így is, de színes cukorral bevont csokidrazsét is lehet a közepébe biggyeszteni.
Forró sütőbe tolom, 170 fokon nagyjából 9-10 perc alatt készre sütöm.
A frissiben kisült kekszeket néhány percig a tepsiben pihentetem (nagyon puhák még), majd rácsra teszem és ehetőre hűtöm.


Tücsi és Manó már megbeszélték, hogy Mikulás környékén sütnek majd egy nagy adagot Mikulásasszony sütijéből - ami nem mellesleg magának Mikulásnak is a kedvenc keksze :-). És elviszik a tűzoltóknak.
:-)


Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: