Oldalak

2014. febr. 24.

Virágok fonott kosárban


Február, itt a nyár, ráadásul idén Zsuzsanna napján a pacsirta is megszólalt, úgyhogy valóban vége a morcos, ködös, borús időnek, jöhet a vidám napsütés, szikrázó fények, virágözön, zöldellő kert.
Apropó, virágok :)




ÉAnyám névnapjára valami "ütős" tortát szerettem volna készíteni, a születésnapi virágos tortájára büszke voltam, reméltem, sikerül elérni a magam számára állított lécet.
Az ízeket hamar összeraktam, a gyerekek kérésére vanília- és csokikrém is került a könnyű diós piskóta lapok közé. Már "csak" a formát és díszítést kellett kitalálni.





Viszonylag hamar eldöntöttem, hogy virágok és kosár lesz a téma. Már csak az elkészítés hiányzott :)
Manapó több tortámnál is inspirált, nagyon jó ötletei vannak, míg én kiskéssel a kezemben, a tészta fölött azon töprengtem, hogy faragjak oválist, felvetette, miért nem szögletes kosarat fonok, különlegesebb, mint egy ovál vagy kerek.


A marcipán terítőre egy horgolt csipketerítő mintája került

A tészthoz a zebra torta diós változatát sütöttem, két adagban 3-3 tojásra számolva. A könnyű, levegős diós lapok közé három réteg vanília- és egy réteg tejszínes-csokoládé krémet simítottam.




A kosár mézes csokigyurmából készült, a konyharuha marcipán, a virágokat és leveleket kevés marcipánnal összegyúrt, színezett tragant masszából készítettem.


Megfonva


A kosár fonásánál elég sokat tépelődtem, végül a két csíkban megfont és megcsavart fonás mellett döntöttem, elég látványos lett, ráadásul, mint utólag rájöttem, van is itthon hasonló technikával font, valódi kosaram :)


Készülőben




Alakul :)


A kosár füléhez vékony virágdrótot használtam, Manapó méretre hajlította a virágdrótot, én befontam a csokigyurmával és csak a helyszínen állítottam a tortába (40+ km-t utazott a torta a közismerten tükörsima közutakon).




Sikere volt :)

5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Egyszerűen nem találom a megfelelő szavakat...

Garffyka írta...

CV, köszönöm :)

marisz57 írta...

Nagyon mutatós tortát készítettél édesanyádnak, látszik, hogy szíved minden szeretetét beleadtad!
És biztos finom is volt!

Medora írta...

Nagyon örülhetett anyukád ennek a különleges tortának!

Garffyka írta...

Marisz, köszönöm.
Igen, finom is volt :)

Medora, örült :), de a szeletelést rám hagyta :)