Oldalak

2013. febr. 11.

Tücsi torta _ 1


Kétéves kisasszonykát "stílusosan" két tortával is köszöntöttük 2. születésnapján.
Nem, nem egyszerre volt mindkettő :), szépen sorban, egymás után.

Az itthoni nagyszülős szülinapra egy Zila formában sütött diós-döbleces tészta sült, ezt töltöttem, díszítettem marcipános-mascarpones krémmel.
Eredetileg úgy terveztem, a Zila formához szabott, színes marcipán borítást kap a torta, de az ujjaim úgy döntöttek, itt az ideje egy jó kis görcsnek, aminek következtében a puha krémet alíg bírtam kinyomni a habzsákból, így lemondtam a marcipán nyújtás-formázás örömeiről.


A diós-döbleces tésztát többször is készítettem már, "normál" tortaformában és kerek Zila formában is. Kellemes állagú tészta, tömör, de ugyanakkor levegős, nem fojtós sütemény. Krémmel még finomabb :) Nagyon jól illik hozzá a csak krémsajtos krém (porcukorral kikevert Philadelphia, pl vaníliás vagy narancsos ízesítéssel) is. Mivel ez az édes krémsajtos krém állagra puhább, mint amit használtam, egy főzött pudingos-mascarpones töltelék mellet döntöttem. Amíg a krém ízesítésén töprengtem, a hűtő alsó fiókjában kezembe akadt egy adag kissé kiszáradt narancsos marcipánmassza. Így lett marcipános a főzött krém.

S hogy szegény szülinapi torta ne maradjon pőre tetővel a marcipántalanság (elmegyek nyelvújítónak :) miatt, a tetejére halmozott krémhullámokat apró, színes cukorgyönggyel szórtam meg.


Diós-döbleces torta marcipános-mascarpones krémmel

hozzávalók - tészta

tészta itt, ugyanezekkel az arányokkal dolgozok

hozzávalók - krém

8 dl tej
18 dkg liszt
8 dkg házi vaníliás cukor - vagy cukor + 1 vaníliarúd kikaparva
5 dkg marcipánmassza - természetesen "friss" is jó, de itt a remek alkalom a kissé kiszáradt marcipándarabok felhasználására
4 ek mascarpone - kb 25 dkg
6-8 dkg porcukor - mindenképpen porcukor!

Először a főzött krémet készítem el, így lesz ideje hűlni, összeállni, amíg a tészta megsül és tölthetőre hűl.
A tejet simára keverem a liszttel, hozzáadom a vaníliás cukrot is.
Alacsony lángon, állandó kevergetés mellett felfőzöm, nagyjából 2 percig hagyom szelíden rotyorászni, majd beleszórom a lereszelt vagy kisebb darabokra tört marcipánt.
További 2-3 percig tart, amíg a marcipán teljesen felolvad, és a krém egynemű lesz.
A megfőtt, forró krémet teljesen kihűtöm. Ha nagyon ráérek, hideg vízbe állítom a lábast és kevergetéssel siettetem a hűlést. Ha nincs annyi lábalóga időm, a krémes lábast folpackkal letakarom és hűvös, hideg helyre (de nem a hűtőbe) teszem. A folpack segít, hogy ne legyen nagyon bőrös a krém teteje.


Tipp:
Kis lángon főzve is kell az állandó keverés, hogy a krém ne csomósodjon össze, illetve ne kapjon oda. Bár az összes reklámban a pudingot fakanállal keverik (és azonmód forrón, a lábasból eszik!), nekem sokkal jobban bevált a kisméretű, ovális habverő keveréshez.

Amíg a főzött krém hűl, összeállítom a tésztát, az itt leírtak szerint.

Amikor a tésztához feltöröm a tojásokat, az egyikből elveszek kb egy mk-nyi fehérjét, ezt majd a Zila forma körbekenéséhez használom.
A Zila formát (12 szeletes) nagyméretű tepsibe állítom. A tésztához használt tojásokból elvett 1 mk-nyi fehérjével átkenem a keskeny fém karimát alól, ahol a Zila formára simul (kvázi "szigetelem", hogy ne folyjon ki a nyers tészta). A tortaformát kifújom formaleválasztóval.
A forma felső pereme alatt kb másfél ujjnyit hagyva, kanalanként megtöltöm a diós-döbleces tésztával, időnként megmozgatom a formát, illetve alólról megütögetem a tepsit (alólról), hogy a tészta minden lehetséges helyet kitöltsön.
170 fokra előmelegített sütőbe (légkeveréses) teszem és kb 40-50 perc alatt készre sütöm. A negyvenedik perc környékén tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e a tészta, ha a vékony drótra még ragad a massza, akkor tovább sütöm.
Amikor a tésztát késznek nyilvánítom, a tepsit Zila formástól rácsra állítom, néhány percig így hagyom hűlni, majd a Zila formát emelem a rácsra, és további 15-20 percig így hűtöm (lehetőleg hűvös helyen, nem a konyhapult sarkán). Végül a tésztát kiveszem a formából (a formát leemelem a tésztáról) és vékony konyharuhával letakarva teljesen kihűtöm.
Sülés közben a tészta általában nő annyit, hogy túlérjen a fém karimán. Ezt a részt le szoktam vágni, uzsonnára egy bögre tejjel, teával (vagy csak úgy, a maradék krémmel átkenve) nagyon finom.

A tésztából általában marad néhány apró muffinra való, ezeket külön sütöm, a torta után. Remekül fagyasztható.


A krémhez, második lépésben, simára keverem a mascarponet a porcukorral.
Kézi mixerrel átkeverem a teljesen kihűlt főzött krémet, majd összedolgozom a porcukros-mascarponeval.
Letakarom és hűtőbe teszem.

Tipp:
Ha narancsos krémet akarok a marcipános helyett, akkor 1-2 nagyobb narancs reszelt héjával ízesítem a porcukros mascarponet. A narancshéjat nem főzöm a pudingba, így az üde íze sokkal finomabban érvényesül a kész krémben és színvilágnak sem utolsó a hófehér krémben felsejlő narancshéjacskák.


Amikor minden teljesen kihűlt, a krémet habzsákba kanalazom (vagy egy normál nylon zacskóba, aminek kicsit kivágom a sarkát) és megtöltöm a tálaló tálcára állított, Zila formában sült tészta "zsebeit". Majd megdíszítem a torta oldalát, tetejét is. Megszórom a színes cukorgyöngyökkel és debütálásig hűtőbe teszem.
A tetejét díszítő marcipán figurákból kettőt készen vettem, ezeket az utolsó pillanatban teszem a tortára. A harmadik marcipánfigurát - a pingvint - Manó vette saját kis zsebpénzéből Tücsinek :) "Édesanya, én nagyon szeretem a marcipánfigurákat, biztosan Tücsinek is ízleni fog és egy pingvin nagyon aranyos, olyan, mint kistesó."

Az önmagában is finom diós-döbleces tésztához nagyon kellemes ízvilágot párosít a marcipános-mascarpones krém. Nem egy diétás torta, kifejezetten kiadós, amolyan tömény gyönyör, anélkül, hogy túlságosan tömör, fojtós lenne. Érdemes kipróbálni! :)


Természetesen ez a marcipános-mascarpone krémes diós-döbleces torta Zila forma hiányában is elkészíthető. Ekkor a kapcsos oldalú formában sütött tésztát kihűlés után kettő-három szeletre vágom, megtöltöm a krémmel, amiből juthat az oldalára-tetejére is, de a tetejére akár csokibevonat is kerülhet.

Jó étvágyat !

1 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Fantasztikusan jó!!!

Manó megjegyzéséért meg számtalan sok puszi :-) Olyan aranyos, mint kistesó :-)