Oldalak

2012. júl. 9.

Torták


Tudom, annyira éppenséggel nem aktuális - hiszen ebben a rekkenőségben a legtöbben könnyű ételekre, hűsítő finomságokra, árnyékra, gyöngyöző pohárban érkező frissítő limonádéra vágynak.
Lesz ilyen is - tízperces hideg gyümölcsleves, pikk-pakk főétel, gyümölcsös jégkása.
De - szabadságon lévén, most van időm "csak úgy" ellenni a gépnél és jelenleg a fényképezőgép a gyerekszobában hűsöl, ugyanott, ahol Tücsike sziesztázik. És nem akarom megkockáztatni, hogy a félhomályra sötétített, hűvös szobában átbukdácsoljak a "véletlenül" pont az útban hagyott, a gyerekszoba szőnyegének szinte minden négyzetcentiméterét beborító játéktengeren. Mert valamelyik játék biztos sípolna, vinnyogna, csörögne-zörögne vagy más, már-már földöntúli hangon megszólalna. És akkor viszlát blogolás, viszlát pihenés ...

Szóval, torták. Nagyjából az elmúlt félév "termései". Most főleg képek, aztán érkeznek a receptek is, szépen sorban, remélem mindre emlékszem még :)



Ánizsos tejszíntorta mézeslapon.
Még tavaly, Karácsony előtt vettem egy cifra szilikonos formát. Nagyon jól használtam, sokféle finomság készült benne. Ez volt az első.
Az ánizs és tejszín meglepően finom társítása gyömbérrel, narancshéjjal (ihlet NL). A torta talpa szintén gyömbérrel és naranccsal megbolondított mézeslap, meglocsolva egy kis rumos gesztenyebefőtt levével.




 Tücsike első szülinapi tortája :)
A tésztája ugyanaz, amit Manó első szülinapi tortájához használtam, ú.n. "rázott" tészta (hozzávalókat fedeles dobozba pakoltam alaposan összeráztam, mehetett a formába sülni). A krém sok-sok joghurt és túró, rengeteg barack (januárban házi befőttből készült, de frissből is csuda finom), kevéske mascarpone és némi tejszínhab keveréke. Sajnos az egész tortáról nem készült kép, csupán egy megmentett szeletről sikerült kattintgatni.




Variációk egy formára.
Csokis-mascarpones krémmel töltött, csokis piskótatorta, írókázott tetejű díszítéssel. Ajándékba.
A Dóri féle habkönnyű csokis piskóta ugyanabban a szilikonformában sült, amit az ánizsos tejszíntortához használtam. A piskóta tetejét könnyű írókával vontam be, majd sűrűbbre hagyottal körberajzoltam. Azt mondták, nagy sikere volt :)




Danubius torta marcipán álruhában. ÉAnyám születésnapjára készült.
A torta érdekessége, hogy a vaníliás és csokis piskóta rétegek között, csíkonként és laponként váltakozik a vaníliás és csokis krém. A Danubius torta ötletét Barátomtól, Max mestertől "csentem". A marcipános, rácsos borítás saját ötlet (kicsit még finomítanom kell a fonáson :).





A tavalyi George Hamilton torta óriási sikerét igyekeztem megismételni, ezúttal Zila formába álmodva, csokis és epres krémmel töltve. Mind a csokis, mind az epres krém mascarponeval (nem vajjal) készült, főzött krém. Az epres krémnél a felhasználandó tej felét frissiben pürésített eperrel váltottam ki.
Fenomenális volt!




Sokat gondolkodtam és végül "hagyományt" törtem. ÉApám születésnapjára évek óta epres tortát készítek - tavaly neki készült az első George Hamilton torta -, idén viszont ezzel a Mozart tortával leptük meg.
Recept és kedves útmutatás a krémhez szükséges mandula aromához Mohától.
A torta tetejét marcipánnal vontam be és életem első kandírozott ibolyáival díszítettem.
Tömény, de zseniálisan finom torta!





Apák napját idén - igaz, egy héttel a "hivatalos" nap után - is megünnepeltük.
Manó csodálatos ajándékot készített: Móra Ferenc Zengő ABC-jéből egy fehér lapra kiírta a kezdőbetűket, szépen, sorjában és a versikét is megtanulta, elmondta.
A családi ünnepekről elmaradhatatlan torta piskótarétegei között csoki-vanília-eper! krém lapult (ez utóbbi, mármint az eperkrém, Manó kifejezett kérésére került bele; a gyümölcsöt magát nem, de az eperkrémet szívesen ette). Torta szeletről nem volt érkezésem képet készíteni, menetközben kattintottam a még "meztelen" tortáról.






Egy kinézetében lányos, ízében csoki-cseresznye krémes, csokoládé piskótás torta. Szülinapomra.
A főzött krémehez mascarponet és kevéske tejszínhabot kevertem. A cseresznye krém okozott némi fejtörést, végül két bő maréknyi, magozott cseresznyét leturmixoltam, kevéske tejjel kiegészítettem és ezzel főztem meg a cseresznye krémet. Gyümölcsös, csokoládés, marcipános. Finomságos!




Nemsokára újabb, remélhetőleg remekművek, készülnek. Rohanvást közeledik Dédi, Apósom és Manapóm születésnapja :)



2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Szentséges szűzanyám... Csókolom azt a hallatlanul ügyes kezedet, amik alól ezek a gyönyörűségek perdültek ki! Isten bizony, nem is tudnék választani közülük :-)

Manónak külön nagy puszi a Zengő ABC miatt, ez igen :-)

Karulino írta...

Aztaaaa! Ennyi tortát. Egy egész évben nem sütök ennyit. Nem is lenne időm rá. Te meg mindezt két gyerkőc mellett!!!! Le a kalappal!